Υπέρταση: Πώς Συνδέεται με τα Συμπτώματα της Κατάθλιψης;

Αρκετοί ασθενείς με υπέρταση πάσχουν επίσης από κατάθλιψη ή το αντίστροφο. Σήμερα, γνωρίζουμε επίσης ότι και οι δύο παραπάνω παθήσεις αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι η υπέρταση μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα κατάθλιψης μέσω των μικροαγγειακών βλαβών που προκαλεί στον εγκέφαλο. Άλλες μελέτες έδειξαν επίσης ότι η αύξηση του καρδιακού ρυθμού μπορεί να προκαλέσει αγχώδεις συμπεριφορές στα ποντίκια.

Βέβαια, υπάρχουν και μελέτες που δείχνουν ότι η υψηλότερη αρτηριακή πίεση συνδέεται με καλύτερη διάθεση και μειωμένα συμπτώματα άγχους.

Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι αν κατανοήσουμε καλύτερα τη σύνδεση ανάμεσα στις δύο παραπάνω νόσους, τότε θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ευκολότερα καθεμία από αυτές ξεχωριστά.

Μία νέα μεγάλη μελέτη στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 500.000 εθελοντές θέλησε να εξερευνήσει περισσότερο τη σύνδεση ανάμεσα στην υπέρταση και τα συμπτώματα κατάθλιψης.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications, διαπίστωσε ότι η υψηλότερη συστολική πίεση συνδέεται με λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης, ωστόσο τόσο η διάγνωση υπέρτασης συνδέεται με χειρότερη ψυχική υγεία.

Η Υπέρταση Συνδέεται με Περισσότερα Συμπτώματα Κατάθλιψης

Για την έρευνά τους, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα από 502.494 εθελοντές στη βάση δεδομένων UK Biobank. Η μέση ηλικία του δείγματος που εξετάστηκε στην αρχή της μελέτης ήταν τα 58 χρόνια.

Στη βάση δεδομένων υπήρχαν πληροφορίες σχετικά με το ιστορικό διάγνωσης των ασθενών με διάφορα χρόνια νοσήματα, το ιστορικό φαρμάκων που είχαν πάρει, τακτικές μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης, δεδομένα από μαγνητικές τομογραφίες, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τα συμπτώματα κατάθλιψης που παρουσίαζε ο κάθε εθελοντής.

Η επιστημονική ομάδα εξέτασε την αρτηριακή πίεση των εθελοντών στην αρχή της μελέτης και μετά 9 χρόνια αργότερα, ενώ στο ίδιο διάστημα εξέτασε και τα συμπτώματα κατάθλιψης που παρουσίαζε ο κάθε εθελοντής.

Από την ανάλυση των δεδομένων οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η υψηλότερη συστολική πίεση συνδέεται με λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης και καλύτερη ψυχική υγεία γενικότερα.

Ωστόσο, η διάγνωση της υπέρτασης συνδέθηκε με περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης και χειρότερη ψυχική υγεία.

Η παρατήρηση αυτή μάλιστα διατηρήθηκε ακόμα και μετά την προσαρμογή για διάφορους παράγοντες, όπως το ιστορικό φαρμάκων, το ιστορικό χρονίων νόσων και αρκετούς άλλους παράγοντες.

«Οι παρατηρήσεις της μελέτης μας δείχνουν ότι η αυξημένη αρτηριακή πίεση μπορεί να αυξήσει ίσως βραχυπρόθεσμα την ανθεκτικότητα στο σωματικό αλλά και στο ψυχικό άλγος, γεγονός που βελτιώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Ωστόσο, η υπερβολικά αυξημένη αρτηριακή πίεση μακροπρόθεσμα είναι σίγουρα επιβλαβής τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία», καταλήγουν οι συγγραφείς.

Επιμέλεια: Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/eswterikh-pathologia/ypertasi-pos-syndeetai-me-ta-sybtomata-tis-katathlipsis/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Σχετίζεται η λιποπρωτεΐνη (α) με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο ανεξάρτητα από την παρουσία αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου?

Σχετίζεται η λιποπρωτεΐνη (α) με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο ανεξάρτητα από την παρουσία αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου?Η λιποπρωτεΐνη (α) αποτελεί έναν αιτιολογικό παράγοντα εμφάνισης καρδιαγγειακής...

Μαγνητική τομογραφία σε πέντε λεπτά από ελληνική startup

Το λογισμικό της Corsmed συνθέτει εικόνες μαγνητικής τομογραφίας, χωρίς να έχει τον ασθενή μέσα στον μαγνητικό τομογράφο άν σήμερα μπείτε σε έναν μαγνητικό τομογράφο για να απεικονίσετε...

Πνευμονική εμβολή: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η πνευμονική εμβολή παραμένει ένας ισχυρός παράγοντας νοσηρότητας και θνητότητας των ασθενών ιδιαίτερα στα νοσοκομεία. Πνευμονική εμβολή είναι η απόφραξη ενός ή περισσοτέρων κλάδων της...

Ετικέτες