Σε εκδήλωση του ΠΟΥ παρουσιάζεται το Εθνικό Πρόγραμμα κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας

Το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης και Καταπολέμησης της Παιδικής Παχυσαρκίας που πραγματοποιείται στην χώρα μας θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Συνέλευσης του ΠΟΥ. Πρόκειται για ένα συγκροτημένο πρόγραμμα με δράσεις πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης.

Συγκεκριμένα ύστερα από πρόσκληση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, της UNICEF και της World Obesity Federation, στις 23 Μάϊου η χώρα μας θα παρουσιάσει διεθνώς το πρόγραμμα της έναντι της παιδικής παχυσαρκίας στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Συνέλευσης του ΠΟΥ. Την είδηση ανακοίνωσε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη κάνοντας λόγο «για ένα από τα ελάχιστα ολοκληρωμένα προγράμματα με δράσεις πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης που έχουν εφαρμοστεί στην ΕΕ». Ήδη για  την υλοποίησή του προγράμματός  έχουν αντληθεί πόροι αξίας 44 εκατομμυρίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.«Η χώρα μας βρίσκεται στην 3η θέση μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών με υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά κάτω των 5 ετών, στη 2η στα παιδιά 5-9 ετών (37,5%) και 1η (35%) στα παιδιά 10-19 ετών» υπενθύμισε στην ανάρτησή της η κ. Αγαπηδάκη.

Το εν λόγω πρόγραμμα έρχεται να καλύψει ένα κενό σε θέματα στρατηγικών αντιμετώπισης της παχυσαρκίας, δίνοντας έμφαση και στην Πρόληψη.  Τα πρώτα βήματα έχουν ήδη γίνει  προκειμένου να κερδηθεί χρόνος.

Όπως έχει γίνει γνωστό το πρόγραμμα περιλαμβάνει πρωτογενή πρόβλεψη με ενημέρωση και αποφυγή στιγματισμού, με δράσεις για την προαγωγή συμπεριφορών υγιεινής διατροφής και σωματικής δραστηριότητας σε σχολεία.

Σε δεύτερο επίπεδο επιδίωξη είναι  ο έγκαιρος εντοπισμός υπέρβαρων ή παχύσαρκων για την πρόληψη χρόνιας νόσου που συνδέεται με το βάρος. Οι γονείς θα μπορούν να λάβουν δωρεάν εξατομικευμένη κλινική εκτίμηση και συμβουλευτική για την υγεία, την ανάπτυξη, τη διατροφική κατάσταση των παιδιών τους, καθώς και για τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την εμφάνιση της παιδικής παχυσαρκίας και να τους αντιμετωπίσουν εγκαίρως, στο πλαίσιο των τακτικών επισκέψεων τους στον παιδίατρό τους.

Εφόσον εντοπιστούν τέτοιοι παράγοντες κινδύνου για την παχυσαρκία ή άλλα χρόνια νοσήματα, τα παιδιά με τους τους γονείς τους θα μπορούν να επωφεληθούν από συμβουλευτικές υπηρεσίες (διατροφική συμβουλευτική, συμβουλευτική αλλαγή συμπεριφορών υγείας) με τη μορφή τηλε-συμβουλευτικής από κατάλληλα εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας (διαιτολόγοι, γυμναστές, κ.ά.). Στην δε περίπτωση των  υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών σχολικής ηλικίας με ήδη εγκατεστημένα νοσήματα και επιπλοκές θα είναι δυνατόν να παραπεμφθούν σε εξειδικευμένες παιδιατρικές μονάδες για περαιτέρω παρακολούθησή από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας.

Πηγή: https://virus.com.gr/se-ekdilosi-toy-poy-paroysiazetai-to-ethniko-programma-kata-tis-paidikis-pachysarkias/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Διαβήτης και καρκίνος του προστάτη

Πρόληψη του καρκίνου του προστάτη: Πώς μπορούν να βοηθήσουν η υγιεινή διατροφή και ο τρόπος ζωής Εκτός από τον μη μελανωματικό καρκίνο του δέρματος, ο...

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις: Ποιες νέες δρομολογούνται

Το στοίχημα Μητσοτάκη για τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις – Ποιες νέες δρομολογούνται Επεκτείνεται το πρόγραμμα των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για όλους τους πολίτες. Το προσωπικό στοίχημα...

Τι είναι η apoB και γιατί είναι καλύτερος δείκτης καρδιαγγειακής υγείας από το λιπιδαιμικό προφίλ

Είναι πιο ακριβής προγνωστικός παράγοντας κινδύνου καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων από το λιπιδικό προφίλ. Η χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL), γνωστή και ως “κακή”...

Ετικέτες