Υπέρταση και υψηλή χοληστερόλη LDL πριν τα 55 αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου ακόμα και αν βελτιωθούν

H νέα έρευνα παρέχει νέες ενδείξεις για την υπόθεση ”σωρευμένων παραγόντων κινδύνου”, που υποδεικνύει ότι ο κίνδυνος στεφανιαίας αθροίζεται σε όλη τη διάρκεια της ζωής και είναι ανάλογος με τη διάρκεια έκθεσης σε υψηλή υπέρταση και χοληστερόλη.

Η υψηλότερη χοληστερόλη έχει επίπτωση διαρκείας στον κίνδυνο μελλοντικής καρδιακής νόσου, ακόμα και αν κάποιος στη συνέχεια μειώσει τα επίπεδά της, έδειξε νέα έρευνα.

Ερευνητές διαπίστωσαν σταθερή σχέση μεταξύ έκθεσης σε υψηλότερη χοληστερόλη LDL και συστολικής αρτηριακής πίεσης με αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, σε ανθρώπους 55 ετών ή νεότερους, 55 έως 60, 61 έως 65 και άνω των 65.

Η έκθεση σε αυξημένη χοληστερόλη LDL και αρτηριακή πίεση σε νεαρή έως μέση ηλικία αύξανε τον κίνδυνο καρδιοπάθειας ανεξάρτητα από τα  επίπεδά τους σε κατοπινές ηλικίες.

Ο Dr. Nelson Wang, του George Institute for Global Health and Royal Prince Alfred Hospital, στο Σύδνεϋ, δήλωσε ότι είναι πιθανό η σχέση μεταξύ αυτών των παραγόντων κινδύνου και της καρδιοπάθειας να διαφέρει ανάλογα με το στάδιο ζωής.

Επομένως, πραγματοποίησε έρευνα με στόχο να εξετάσει την επίδραση της γενετικά ρυθμιζόμενης χοληστερόλης και των επιπέδων αρτηριακής πίεσης στον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου ανάλογα με την ηλικία.

Οι ερευνητές  πραγματοποίησαν ανάλυση από την UK Biobank, με 136.648 συμμετέχοντες για τη χοληστερόλη LDL, 135.431 συμμετέχοντες για τη συστολική αρτηριακή πίεση και 24.052 περιστατικά στεφανιαίας νόσου.

Αξιολόγησαν την επίδραση της διάρκειας της έκθεσης στους παράγοντες κινδύνου στον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου κατηγοριοποιημένου ανά ηλικία.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η νέα έρευνα παρέχει νέες ενδείξεις για την υπόθεση σωρευμένων παραγόντων κινδύνου, που υποδεικνύει ότι ο κίνδυνος στεφανιαίας αθροίζεται σε όλη τη διάρκεια της ζωής και είναι ανάλογος με τη διάρκεια έκθεσης σε υψηλή υπέρταση και χοληστερόλη.

Επομένως, πρόσθεσαν, χρειάζεται δια βίου έλεγχος των παραγόντων κινδύνου ξεκινώντας από νωρίς.

Και αυτό, επειδή η αυξημένη αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη στη νεαρή ενήλικο ζωή θα αυξήσει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου μελλοντικά, ακόμα και αν οι παράγοντες κινδύνου έχουν ελεγχθεί καλά.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο PLOS One.

Πηγές:
PLOS One.  , https://www.iatronet.gr/article/121564/ypertash-kai-ypshlh-holhsterolh-ldl-prin-ta-55-ayxanoyn-ton-kindyno-kardiakhs-nosoy-akoma-kai-an-veltiothoyn-meleth

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Συντονισμένη ευρωπαϊκή προσπάθεια για διάγνωση και θεραπεία του παιδιατρικού καρκίνου

Η αύξηση των διαγνώσεων καρκίνου τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικους προβληματίζει την Ευρώπη και όλα τα κράτη μέλη και φυσικά την Ελλάδα...

Τα υψηλά επίπεδα νιασίνης συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου

Εδώ και δεκαετίες, περισσότερες από 50 χώρες, έχουν επιβάλλει τον εμπλουτισμό βασικών τροφίμων όπως το αλεύρι, τα δημητριακά και η βρόμη, με νιασίνη. Στον εντοπισμό...

Πανεπιστήμια: η διαιώνιση της ανοχής στη βία

Να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Η ελληνική κοινωνία, η κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και οι διοικήσεις των πανεπιστημίων ανέχονται αδιάφορα επί...

Ετικέτες