back to top

Αποφρακτική άπνοια ύπνου σε παιδιά έως 2 ετών – Πότε θεωρείται φυσιολογική

Τι αναφέρεται σε πρόσφατη επιστημονική δημοσίευση, στην οποία συμμετέχουν παιδίατροι από το νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία”.

Φυσιολογικά μπορεί να είναι έως και πάνω από 5 συμβάντα συνδρόμου αποφρακτικής άπνοιας ύπνου σε παιδιά έως 2 ετών. Το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται σε παράγοντες, οι οποίοι υποχωρούν όσο μεγαλώνει το παιδί.

Τα παραπάνω αναφέρονται, μεταξύ άλλων, σε ενδιαφέρουσα δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό European Respiratory Review. Τη δημοσίευση υπογράφουν οι παιδίατροι του “Αγία Σοφία” Αναστασία Πολυτάρχου και Αγγελική Μουντάκη.

Σύμφωνα με τη συντακτική ομάδα, στόχος της ανασκόπησης είναι να συνοψίσει τα στοιχεία που έγιναν διαθέσιμα μετά τη δημοσίευση της δήλωσης της Ευρωπαϊκής Αναπνευστικής Εταιρείας σχετικά με τη διάγνωση και τη διαχείριση του συνδρόμου αποφρακτικής άπνοιας ύπνου σε παιδιά ηλικίας 1 έως 23 μηνών.

Όπως αναφέρουν, ο ορισμός του συνδρόμου στα πρώτα 2 χρόνια της ζωής θα πρέπει πιθανώς να διαφέρει από αυτόν που εφαρμόζεται σε παιδιά άνω των 2 ετών.

Σημειώνουν, δε, πως ένας αριθμός πάνω από 5 συμβάντων μπορεί να είναι φυσιολογικός στα νεογνά, καθώς οι αποφρακτικές και κεντρικές άπνοιες ύπνου μειώνονται σε συχνότητα κατά τη βρεφική ηλικία σε κατά τα άλλα υγιή παιδιά και σε εκείνα με συμπτώματα απόφραξης των ανώτερων αεραγωγών.

Εξηγούν πως ένας συνδυασμός απόφραξης των ανώτερων αεραγωγών παρατηρείται συνήθως σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Η αδενοαμυγδαλεκτομή μπορεί να βελτιώσει τη νυχτερινή αναπνοή σε βρέφη και μικρά νήπια με σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας ύπνου και η μεμονωμένη αδενοειδεκτομή μπορεί να είναι αποτελεσματική ιδιαίτερα σε παιδιά ηλικίας κάτω των 12 μηνών.

Η λαρυγγομαλακία, δηλαδή ο πολύ μαλακός λάρυγγας, είναι μια κοινή αιτία συνδρόμου αποφρακτικής άπνοιας ύπνου σε μικρά παιδιά και η υπεργλωττοπλαστική μπορεί να προσφέρει βελτίωση σε παιδιά με μέτρια έως σοβαρή απόφραξη των ανώτερων αεραγωγών.

Τα παιδιά που δεν είναι υποψήφια για χειρουργική επέμβαση ή έχουν επίμονο σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας ύπνου μετεγχειρητικά μπορούν να αντιμετωπιστούν με θετική πίεση αεραγωγών.

Ρινικός σωληνίσκος υψηλής ροής μπορεί να προσφερθεί σε μικρά παιδιά με επίμονο πρόβλημα, έπειτα από χειρουργική επέμβαση, ως γέφυρα μέχρι την οριστική θεραπεία ή εάν έχουν δυσανεξία στη θετική πίεση αεραγωγών.

Συμπερασματικά, η διαχείριση του συνδρόμου αποφρακτικής άπνοιας ύπνου στα πρώτα 2 χρόνια της ζωής είναι μοναδική και απαιτεί εξέταση των συννοσηροτήτων και της κλινικής εικόνας μαζί με τα αποτελέσματα ειδικών εξετάσεων για αποφάσεις θεραπείας και μια διεπιστημονική προσέγγιση στη θεραπεία με ιατρικές και ωτορινολαρυγγολογικές ομάδες.

Σε μελέτη 296 βρεφών κάτω του 1 έτους που υποβλήθηκαν σε εξέταση λόγω θορυβώδους αναπνοής. 

Πηγή: https://www.iatronet.gr/article/122509/apofraktikh-apnoia-ypnoy-se-paidia-eos-2-eton-pote-theoreitai-fysiologikh-meleth

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Τι πρέπει να προσέχει ο καρδιολογικός ασθενής το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι είναι μία εποχή του χρόνου με όλο και πιο ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες, που μπορούν να καταπονήσουν έναν υγιή οργανισμό, πόσο μάλλον έναν...

Βιταμίνη D: νέες κατευθυντήριες οδηγίες

Βιταμίνη D: εκ του πιεστηρίου οδηγίες της αμερικανικής εταιρείας Ενδοκρινολόγων συστήνουν λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D μόνο σε 2 κατηγορίες συνανθρώπων μας, στους έχοντες προδιαβήτη...

Το Paxlovid δεν αποτρέπει τη μόλυνση με CoViD

Ποια είναι τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης. Τον Μάιο, η παρασκευάστρια εταιρεία Pfizer ανακοίνωσε τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης φάσης II/III EPIC-PEP. Στη διπλά τυφλή, τυχαιοποιημένη και...

Ετικέτες