Βρετανία: Μόλις το 24% των πολιτών είναι ικανοποιημένοι από το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Η ικανοποίηση στην Βρετανία για το Εθνικό Σύστημα Υγείας μειώνεται εδώ και κάποια χρόνια, με την πανδημία να επιταχύνει την πτωτική αυτή πορεία.

Η ικανοποίηση των πολιτών στην Βρετανία με το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο για το 2023, γεγονός που αποτυπώνει την πρόκληση που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση σε σχέση με μια βασική ανησυχία των ψηφοφόρων ενόψει των εκλογών που είναι προγραμματισμένες για φέτος.

Η έρευνα της British Social Attitudes έδειξε ότι το 24% των ερωτηθέντων ήταν ικανοποιημένο με το NHS το 2023, με το ποσοστό να είναι κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο σε σχέση με πέρυσι και το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί από την πρώτη έρευνα για το θέμα αυτό το 1983.

Η ικανοποίηση μειώνεται εδώ και κάποια χρόνια, με την πανδημία να επιταχύνει την πτωτική αυτή πορεία. Από το 2020, η ικανοποίηση έχει μειωθεί κατά 29 ποσοστιαίες μονάδες, με τις μεγάλες λίστες αναμονής για εγχειρήσεις και τις ελλείψεις προσωπικού να είναι μεταξύ των βασικών ανησυχιών.

«Τα αποτελέσματα αποτυπώνουν έναν ακόμα ταραχώδη και δύσκολο χρόνο για το NHS και γι’ αυτούς που βασίζονται στις υπηρεσίες του», ανέφερε η έρευνα.

Βασικό ζήτημα η υγειονομική περίθαλψη στην Βρετανία

Η υγειονομική περίθαλψη είναι σταθερά ένα από τρία βασικά θέματα που απασχολούν τους Βρετανούς ψηφοφόρους και ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, του οποίου το Συντηρητικό Κόμμα βρίσκεται πίσω από το Εργατικό Κόμμα στις δημοσκοπήσεις, έχει δεσμευθεί να μειώσει τους χρόνους αναμονής.

Ωστόσο μια σειρά από απεργίες με μισθολογικά αιτήματα από νοσηλευτές και γιατρούς ανέτρεψαν τις προσπάθειές του για βελτιώσεις. Όταν το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα ήταν τελευταία φορά στην εξουσία, το 2010, το ποσοστό ικανοποίησης ήταν 70%.

Ο υπουργός Επιστημών Άντριου Γκρίφιθς δήλωσε ότι η κυβέρνηση διοχευτεύει πόρους ρεκόρ στο NHS, τονίζοντας, ωστόσο παράλληλα τους παράγοντες της πανδημίας και της γήρανσης του πληθυσμού.

«Έχουμε περισσότερες απαιτήσεις από το σύστημα υγειονομική περίθαλψης συγκριτικά με το παρελθόν», δήλωσε σήμερα ο Γκρίφιθ στο Times Radio on Wednesday.

Από τότε που συστήθηκε το 1948, το NHS παρέχει δωρεάν υπηρεσίες και η έρευνα έδειξε ότι οι πολίτες συνεχίζουν να στηρίζουν το σημερινό μοντέλο του εθνικού συστήματος υγείας.

Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 3.000 άνθρωποι και δημοσιεύθηκε από το Nuffield Trust και το King’s Fund, έδειξε ότι το 48% των ερωτηθέντων είναι υπέρ της αύξησης των φόρων προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι δαπάνες για το NHS.

Τα τελευταία 70 χρόνια, η Βρετανία δαπανά ολοένα και περισσότερα για την υγεία. Την περίοδο 2022-2023, το 8,4% του βρετανικού ΑΕΠ δαπανήθηκε στην υγεία, συγκριτικά με το 2,8% την περίοδο 1955-56, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, https://medispin.blogspot.com/2024/03/24.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Αρτηριακή υπέρταση: Από τι προκαλείται και πώς θεραπεύεται;

Υπέρταση ονομάζεται η υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία είναι η πίεση που ασκεί το αίμα στο τοίχωμα των αρτηριών καθώς ρέει μέσα σε αυτές. Εξαρτάται...

Τεχνητή νοημοσύνη, αναγκαίες δεξιότητες και ο ρόλος των δημόσιων πανεπιστημίων

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στο Delphi Forum για τις προκλήσεις που φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη Βασική θεματική στο φετινό Delphi Forum και η Τεχνητή Νοημοσύνη...

Η Meta θα αναγνωρίζει από τον Μάιο τα περιεχόμενα που έχουν δημιουργηθεί από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Ο αμερικανικός κολοσσός Meta θα αναγνωρίζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής του τους ήχους, τις φωτογραφίες και τα βίντεο που έχουν δημιουργηθεί από τεχνητή νοημοσύνη...

Ετικέτες