Κλινικές μελέτες: Νέα εμπόδια από επιτροπή του ΕΟΦ, μπλοκάρουν την εγκριτική διαδικασία

Αν και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει θέσει σε προτεραιότητα το θέμα της αύξησης του αριθμού των κλινικών μελετών για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων αλλά και τεχνολογιών υγείας, η διαδικασία αυτή φαίνεται τελικά να συναντά και νέα εμπόδια. Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις –κυρίως φαρμακευτικές εταιρείες αλλά και εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων- σταθερά τονίζουν στο Υπουργείο υγείας τα προσκόματα που συναντούν και τα οποία στερούν από την Ελληνική Οικονομία πάνω από 300 εκατ. ευρώ ετησίως αλλά και από τους Έλληνες ασθενείς καινοτόμες θεραπείες.

Πρόσφατα προέκυψε και ένα ακόμη θέμα, το οποίο συνδέεται με την ανάληψη καθηκόντων των νέων μελών της Εθνική Επιτροπή Δεοντολογίας του ΕΟΦ. Η Επιτροπή άλλαξε τη σύσταση της μετά τη λήξη της θητείας των προηγούμενων μελών, με τον κ. Στυλιανό Ορφανό (Διευθύνων Σύμβουλος ΕΟΔΥ) να αναλαμβάνει τη θέση του προέδρου.

Η επιτροπή συστήθηκε στις 19 Ιανουαρίου από τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και είχε πραγματοποιήσει μόνο μία συνεδρίαση, όπως αποδεικνύεται και από τις ανακοινώσεις του ΕΟΦ, στις 16 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενες εταιρείες που έχουν καταθέσει αιτήματα και αναμένουν εγκρίσεις για νέες κλινικές μελέτες στη χώρα, διαπιστώνουν καθυστερήσεις από την επιτροπή που δεν φαίνεται να προχωράει τις διαδικασίες, ενώ προσκόμματα προβάλλονταν και για την πραγματοποίηση θεσμικής συνάντησης για το θέμα.

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας με επιστολή προς τον κ. Ορφανό στα μέσα του Μαρτίου ζήτησε συνάντηση με αντικείμενο τα σοβαρά και πιεστικά ζητήματα των καθυστερήσεων στη γνωμοδότηση των κλινικών δοκιμών και με στόχο την άμεση επίλυση τους.

Την επιστολή αυτή κοινοποίησαν οι φαρμακευτικές εταιρείες και στον Υπουργό Υγείας, επισημαίνοντας ότι το ζήτημα αποδεικνύεται ιδιαιτέρως επείγον, καθώς με την εφαρμογή του Νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τις κλινικές δοκιμές προκύπτουν και συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τις αρμόδιες αρχές των συμμετεχουσών χωρών.

Οι καθυστερήσεις των τριών και πλέον μηνών έχουν οδηγήσει τη χώρα μας σε εξαιρετικά δυσμενή θέση, με πολλές εταιρείες, χορηγούς κλινικών μελετών, να διατυπώνουν ερωτηματικά σχετικά με τη δυνατότητα διεξαγωγής κλινικών δοκιμών στην Ελλάδα

Να αναφέρουμε ότι η πρώτη επιστολή δεν έτυχε απάντησης. Στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης το ταχύτερο δυνατόν ακολούθησε μια επανάληψη της επιστολής από τον Σύνδεσμο, η οποία κοινοποιήθηκε στις 27 Μαρτίου, και στον πρόεδρο του ΕΟΦ, Ευάγγελο Μανωλόπουλο, στην αρμόδια Γενική Γραμματέα, Λίλιαν Βιλδιρίδη, αλλά και στον Υπουργό Υγείας, Αδ, Γεωργιάδη, που όπως αναφέραμε ενημερώθηκε σχετικά.

Πάντως σημειώνεται πως πρόθεση του Υπουργού είναι η άμεση διερεύνηση και επίλυση του ζητήματος, το οποίο αναμένεται να είναι και βασικό αντικείμενο συζήτησης στη προσεχή συνάντηση της ομάδας εργασίας για τη Βιοϊατρική έρευνα, την Δευτέρα 08 Απριλίου στην Αριστοτέλους

Η Επιτροπή

Μέλη της Εθνική Επιτροπή Δεοντολογίας (Ε.Ε.Δ.) για κλινικές μελέτες:

  1. ΟΡΦΑΝΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ, Καθηγητής Εντατικής Θεραπείας, Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α., με αναπληρώτρια την ΚΟΤΑΝΙΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.).
  2. ΔΑΪΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων, Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.), Διευθυντής Β΄ Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο «ΜΗΤΕΡΑ», με αναπληρώτρια την ΚΟΛΟΒΟΥ ΓΕΝΟΒΕΦΑ, Διευθύντρια Προληπτικής Καρδιολογίας, Νοσοκομείο Metropolitan.
  3. ΓΚΟΓΚΑ ΕΛΕΝΗ, Καθηγήτρια Παθολογίας – Ογκολογίας, Α΄ Παθολογική Κλινική, Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α., με αναπληρωτή τον ΚΑΡΑΜΟΥΖΗ ΜΙΧΑΗΛ, Καθηγητή Βιοχημείας – Ογκολογίας, Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α.
  4. ΜΠΟΥΜΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Καθηγητής Παθολογίας-Ρευματολογίας, Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α., Δ΄ Παθολογική Κλινική Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ», με αναπληρωτή τον ΜΑΣΤΟΡΑΚΟ ΓΕΩΡΓΙΟ, Καθηγητή Ενδοκρινολογίας, Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α., ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ Νοσοκομείο.
  5. ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, Καθηγητής Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με αναπληρώτρια τη ΡΑΓΙΑ ΓΕΩΡΓΙΑ, Επίκουρη Καθηγήτρια Φαρμακολογίας, Φαρμακευτικό Τμήμα Α.Π.Θ.
  6. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Καθηγητής Νευρολογίας, Διευθυντής Πανεπιστημιακής Νευρολογικής Κλινικής Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης, Τμήμα Ιατρικής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με αναπληρωτή τον ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ ΝΙΚΟΛΑΟ, Καθηγητή Νευρολογίας, Διευθυντή Β΄ Νευρολογικής Κλινικής Π.Γ.Ν.Θ. «ΑΧΕΠΑ», Τμήμα Ιατρικής Α.Π.Θ.
  7. ΚΥΡΙΑΚΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ, Διδάκτωρ Νομικής, Δικηγόρος, Ειδική Επιστήμονας στο Συνήγορο του Πολίτη, με αναπληρωτή τον ΒΙΔΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, Δικηγόρο – Επιστημονικό Συνεργάτη και Νομικό Σύμβουλο της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής.
  8. ΚΟΡΝΑΡΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, Καθηγητής Χριστιανικής Ηθικής της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.), με αναπληρωτή τον Μητροπολίτη ΑΝΘΙΜΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ.
  9. ΠΑΝΤΑΖΑΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Καθηγητής Φιλοσοφίας και Βιοηθικής Ε.Κ.Π.Α., με αναπληρώτρια τη ΧΩΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ, Επίκουρη Καθηγήτρια Ιατρικής Ηθικής, Ε.Κ.Π.Α.
  10. ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Ελλήνων Αιμορροφιλικών, με αναπληρωτή τον ΔΕΔΕ ΝΙΚΟΛΑΟ, Γενικό Γραμματέα της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας και Πρόεδρο του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ».

Πρόεδρος της Ε.Ε.Δ. ορίζεται ο ΟΡΦΑΝΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ.

Αντιπρόεδρος της Ε.Ε.Δ. ορίζεται ο ΔΑΪΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ.

Σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματός του, ο Πρόεδρος αναπληρώνεται από τον Αντιπρόεδρο, σε όλα του τα καθήκοντα. Σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος και των δύο, αναπληρώνονται από το αρχαιότερο των εκ των επιστημόνων υγείας παριστάμενο μέλος.

Η ΕΕΔ μπορεί να συμβουλευτεί οποιοδήποτε πρόσωπο θεωρεί ότι πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την παροχή εξειδικευμένης αξιολόγησης για την εξέταση οποιασδήποτε ερευνητικής πρότασης ή μέρους αυτής, υπό τον όρο ότι το πρόσωπο αυτό δεν συμμετέχει στην υπό έγκριση κλινική δοκιμή, δεν αντλεί άμεσα ή έμμεσα συμφέροντα από τους συντελεστές της κλινικής δοκιμής και ότι θα δεσμευτεί να τηρήσει το απόρρητο. Ο εξειδικευμένος επιστήμονας συμμετέχει στις συνεδριάσεις ως πραγματογνώμων χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Πηγή: https://www.moneyreview.gr/business-and-finance/economy/140192/klinikes-meletes-nea-empodia-apo-epitropi-toy-eof-mplokaroyn-tin-egkritiki-diadikasia/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Κύηση και καρδιά – Νεότερα Δεδομένα

Νέα έρευνα αποκαλύπτει έναν παράγοντα της κύησης που συσχετίζεται με έως και 148% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου για τις γυναίκες και αποκαλύπτει το...

Ποια είναι η σχέση κατανάλωσης καφέ και θνησιμότητας σε άτομα που κάνουν καθιστική ζωή 

Όσοι δεν έπιναν καφέ και κάθονταν τουλάχιστον 6 ώρες την ημέρα είχαν 1,6 φορές υψηλότερες πιθανότητες θνησιμότητας από όλα τα αίτια έναντι όσων κατανάλωναν...

Η βιταμίνη D «κλειδί» για την ανοσία κατά του καρκίνου και την αποτελεσματικότητα της ανοσοθεραπείας

Μια απρόσμενη συσχέτιση μεταξύ της βιταμίνης D και του εντερικού μικροβιώματος, που συμβάλλει στην ανοσία κατά του καρκίνου και αυξάνει την αποτελεσματικότητα της ανοσοθεραπείας,...

Ετικέτες