Βιταμίνη D και ασβέστιο: Ποια είναι η σύνδεση

Διερεύνηση της πιθανής σχέσης μεταξύ του κινδύνου καρδιακής προσβολής και της βιταμίνης D.

Η βιταμίνη D (καλσιφερόλη) ανέκαθεν διαφημιζόταν ως καλή για τα οστά.

Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες υποστηρίζουν ότι αυτή η βιταμίνη συμβάλλει σε μια πιο υγιή καρδιά. Υπάρχει σημαντική συσχέτιση μεταξύ ασβεστίου και βιταμίνης D όσον αφορά τη λειτουργία του καρδιακού μυός, τον μεταβολισμό και τη συνολική καρδιαγγειακή υγεία.

Ποια είναι η σύνδεση;

Τα ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D περιορίζουν την ικανότητα του οργανισμού να απορροφήσει περισσότερο από το 10% έως 15% του διαιτητικού ασβεστίου. Ο οργανισμός χρειάζεται επαρκή επίπεδα βιταμίνης D για να βελτιώσει την εντερική απορρόφηση του ασβεστίου στο 30% έως 40%.

Ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης

Το ασβέστιο ρυθμίζει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης αφήνοντας τα αιμοφόρα αγγεία να συσφίγγονται και να χαλαρώνουν όταν χρειάζεται. Συνεργαζόμενα, το ασβέστιο και η βιταμίνη D συμβάλλουν στην προώθηση της ισορροπημένης αρτηριακής πίεσης, μειώνοντας τον κίνδυνο υπέρτασης ή υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Προώθηση της καρδιαγγειακής υγείας

Πρόκειται για μια επέκταση της ικανότητας του ασβεστίου να ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, η οποία επιτρέπει ένα υγιές καρδιαγγειακό σύστημα, υποστηρίζοντας την ηλεκτρική σταθερότητα της καρδιάς. Συμβάλλει στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως οι καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Υποστήριξη ενός ισορροπημένου καρδιακού ρυθμού

Η σωστή ισορροπία ασβεστίου ρυθμίζει το ρυθμό της καρδιάς, μειώνοντας τον κίνδυνο αρρυθμιών ή ακανόνιστων καρδιακών παλμών.

Ενίσχυση της οστικής αντοχής και της ορμονικής ισορροπίας

Η άλλη πλευρά είναι ότι η υπερβολή των επιπέδων ασβεστίου μπορεί να αυξήσει τις ασβεστοποιήσεις (σκληρές εναποθέσεις ασβεστίου) στα αιμοφόρα αγγεία. Αυτές οι ασβεστοποιήσεις προκαλούν τη μη καλή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων σας, καθώς το αίμα δεν μπορεί να ρέει τόσο εύκολα. Αλλά αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί από μεγάλες τυχαιοποιημένες μελέτες προτού μπορέσουμε να βγάλουμε οριστικά συμπεράσματα σχετικά με τη σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και του κινδύνου καρδιακής προσβολής.

Όπως πάντα συνιστάται να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για εξατομικευμένη καθοδήγηση σχετικά με τη διατήρηση των βέλτιστων επιπέδων βιταμίνης D και ασβεστίου και την προώθηση μιας υγιούς καρδιάς.

Πηγή: https://www.healthstat.gr/meletes/24992/vitamini-d-kai-asvestio-poia-einai-i-syndesi

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ξεκινά το νέο σύστημα κοστολόγησης σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας με DRGs – Τι αλλάζει 

Ξεκινά το νέο σύστημα κοστολόγησης σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας με DRGs – Τι αλλάζει Τι αλλάζει στα νοσοκομεία με τα DRGs που έχει...

Μόλυβδος: Ενοχοποιείται για Περισσότερα Περιστατικά Καρδιαγγειακής Νόσου από το Κάπνισμα και την Υψηλή Χοληστερόλη 

Η δηλητηρίαση από μόλυβδο επιβαρύνει την παγκόσμια υγεία περισσότερο απ’ όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα, προκαλώντας σχεδόν 5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας...

Ηλεκτρονικό Τσιγάρο: Βοηθάει ή όχι στη διακοπή του καπνίσματος; 

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί το καλύτερο μέσο που βοηθά στη διακοπή του καπνίσματος. Ανασκόπηση εκατοντάδων μελετών με στοιχεία από τουλάχιστον 150.000...

Ετικέτες