Πώς σχετίζεται το κάπνισμα με τον διαβήτη;

Μπορεί το κάπνισμα να συμβάλει στην εμφάνιση του διαβήτη; Και πώς θα επηρεαστεί η ασθένεια αν το κόψουμε;

Ξέρουμε ότι το κάπνισμα βλάπτει την υγεία μας με κάθε πιθανό τρόπο. Ο διαβήτης τύπου2 σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής, αλλά και το κάπνισμα δεν είναι αμελητέος παράγοντας. Επιπλέον, αν πάσχετε ήδη από διαβήτη, το κάπνισμα θα επιδεινώσει τα συμπτώματα της ασθένειας.

Πώς σχετίζεται το κάπνισμα με τον διαβήτη;

Οι άνθρωποι που καπνίζουν έχουν 30-40% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με εκείνους που δεν καπνίζουν, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC). Και όσο περισσότερο καπνίζουμε, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος.

Για αυτό ευθύνεται η νικοτίνη, αλλά πώς;

Το πάγκρεας είναι ένας αδένας που απελευθερώνει μια ουσία που ονομάζεται ινσουλίνη, η οποία βοηθά τα κύτταρα του σώματός σας να απορροφούν το σάκχαρο στο αίμα. Η διατήρηση ισορροπημένων επιπέδων σακχάρου στο αίμα είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του οργανισμού. Η νικοτίνη διαταράσσει αυτή τη διαδικασία αλλάζοντας τον τρόπο που τα κύτταρα αντιδρούν στην ινσουλίνη, η οποία ανεβάζει το σάκχαρο στο αίμα σε ανθυγιεινά επίπεδα.

Επιπλέον, πολλές από τις τοξικές ουσίες που απελευθερώνονται από τον καπνό του τσιγάρου (οι οποίες είναι περισσότερες από 7.000) καταστρέφουν τα κύτταρα στο σώμα σας σε σημείο που μπορεί να σταματήσουν να ανταποκρίνονται στην ινσουλίνη.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 είναι οι εξής:

Οικογενειακό ιστορικό διαβήτη

Η παχυσαρκία

Σωματικό στρες (συμπεριλαμβανομένης της χειρουργικής επέμβασης ή της ασθένειας)

Χρήση ορισμένων φαρμάκων

Τραυματισμός στο πάγκρεας

Υπέρταση

Υψηλά επίπεδα χοληστερόλης ή τριγλυκεριδίων

Ηλικία

Μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ.

Το κάπνισμα μπορεί να κάνει τη διαχείριση του διαβήτη πολύ πιο δύσκολη. Όπως αναφέρθηκε, η νικοτίνη αυξάνει φυσικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Έτσι, αν καπνίζετε και έχετε διαβήτη, πιθανότατα θα χρειαστείτε μεγαλύτερες δόσεις ινσουλίνης για να διαχειριστείτε την ασθένεια.

Επιπλέον, το κάπνισμα μπορεί να επιδεινώσει πιθανές επιπλοκές του διαβήτη όπως:

Οφθαλμική νόσος (αμφιβληστροειδοπάθεια)

Νεφροπάθεια

Καρδιακή νόσος

Νευροπάθεια.

Η ινσουλίνη μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική στη μείωση του σακχάρου στο αίμα σας εντός οκτώ εβδομάδων αφού καπνίσετε το τελευταίο σας τσιγάρο, άρα έχετε ακόμα έναν λόγο να το κόψετε. Προφανώς δεν είναι κάτι εύκολο, μιας και το κάπνισμα είναι εξαιρετικά εθιστική συνήθεια, αλλά τα οφέλη από το να σταματήσετε είναι τόσο μεγάλα, που αξίζει την υπομονή (και τις επαναλαμβανόμενες προσπάθειες – μην ανησυχείτε, λίγοι άνθρωποι καταφέρνουν να το κόψουν εντελώς με την πρώτη).

Πηγή: https://www.iatronet.gr/article/118344/pos-shetizetai-to-kapnisma-me-ton-diavhth

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Aυξάνονται οι παχύσαρκοι παγκοσμίως

Το ποσοστό των υπέρβαρων εφήβων έχει τετραπλασιαστεί από το 1990. Παράλληλα προβλήματα, η παχυσαρκία και ο υποσιτισμός. Ο αριθμός των ανθρώπων που είναι υπέρβαροι έχει...

Τα ακανόνιστα γεύματα και η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου συνδέονται με συχνούς πονοκεφάλους στους νέους

Τα ακανόνιστα γεύματα, όπως η παράλειψη του πρωινού, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο συχνών πονοκεφάλων στα παιδιά και τους εφήβους, σύμφωνα με νέα μελέτη που...

Νανοσωματίδια στον καρκίνο, τα καρδιολογικά και την αντιγήρανση

Η νανοτεχνολογία τα τελευταία χρόνια έχει εφαρμογές στην αντιμετώπιση του καρκίνου, σε θέματα καρδιολογικά, ακόμη και στην αντιγήρανση Τα εμβόλια για την Covid είναι με...

Ετικέτες