Το γιαούρτι ασπίδα κατά του διαβήτη

Ο FDA θα επιτρέψει στις εταιρείες να αναφέρουν ότι η τακτική κατανάλωση γιαουρτιού -τουλάχιστον δύο κούπες ή τρεις μερίδες την εβδομάδα- μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα επιτρέψει στις εταιρείες γαλακτοκομικών προϊόντων να αναφέρουν ότι το γιαούρτι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, καθώς περισσότεροι Αμερικανοί πεθαίνουν από τη νόσο και λαμβάνουν φάρμακα όπως το Ozempic για να τον καταπολεμήσουν.

Ο FDA θα επιτρέψει στις εταιρείες να αναφέρουν ότι η τακτική κατανάλωση γιαουρτιού -τουλάχιστον δύο κούπες ή τρεις μερίδες την εβδομάδα- μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με περιορισμένα επιστημονικά στοιχεία, σύμφωνα με επιστολή που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της ρυθμιστικής αρχής.

Η εταιρεία Danone που παράγει το γιαούρτι Activia είχε ζητήσει από τον FDA να δώσει το «πράσινο φως» για την προβολή του συγκεκριμένου ισχυρισμού το 2018, λαμβάνοντας ότι όλο και περισσότερα στοιχεία αποδείκνυαν του λόγου το αληθές.

Αν και πολλές εταιρείες προσθέτουν ζάχαρη στο γιαούρτι, η έρευνα έδειχνε ότι το όφελος εξακολουθεί να ισχύει, «ανεξάρτητα από την περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή λίπος», ανέφερε η Amanda Blechman, διευθύντρια Υγείας και Επιστημονικών Υποθέσεων της Danone.

Στην επιστολή του, ωστόσο, ο FDA ανέφερε ότι ανησυχεί ότι η χρήση του ισχυρισμού σε γιαούρτια με «σημαντική ποσότητα πρόσθετων σακχάρων θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση των κενών θερμίδων» που προσλαμβάνει κάποιος μέσω της διατροφής του.

Η ρυθμιστική Aρχή ανέφερε επίσης ότι «ενθαρρύνει την προσεκτική εξέταση» για το αν θα χρησιμοποιηθεί ο ισχυρισμός για τα γιαούρτια που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετη ζάχαρη.

Σύμφωνα με την Blechman, μελέτη του 2014 που δημοσιεύθηκε από ερευνητές του Τμήματος Διατροφής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ έδειξε ότι η αύξηση της κατανάλωσης γιαουρτιού σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, κάτι που ώθησε τη Danone να υποβάλει και την αίτηση στον FDA.

Είπε ότι η αίτηση της Danone προς τον FDA ανέφερε 32 μελέτες για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό ότι η κατανάλωση γιαουρτιού μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, κάτι που δεν παρατηρείται σε άλλους τύπους γαλακτοκομικών. Αν και η Belchman πρόσθεσε ότι οι μελέτες δεν επισημαίνουν γιατί το γιαούρτι μειώνει τον κίνδυνο της νόσου, είπε ότι θα μπορούσε να οφείλεται στις ζωντανές καλλιέργειες που υπάρχουν στα τρόφιμα που είναι προϊόντα ζύμωσης.

Ο ισχυρισμός δεν ισχύει για μη γαλακτοκομικά γιαούρτια που παρασκευάζονται από συστατικά όπως αμύγδαλα, καρύδα και σόγια, ανέφερε η Blechman.

Ο FDA στο παρελθόν έχει επιτρέψει παρόμοιους ισχυρισμούς για τον χυμό cranberry που μειώνει τις πιθανότητες επαναλαμβανόμενων ουρολοιμώξεων και για τα δημητριακά ολικής αλέσεως που περιορίζουν τον κίνδυνο διαβήτη.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/eidiseis/to-giaourti-mporei-na-meiosei-ton-kindyno-diaviti-kai-me-tin-adeia-tou-fda/181047/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Πρώτη επέμβαση με χρήση υπερήχων σε ασθενή με Αλτσχάιμερ

Μια ηλικιωμένη ασθενής που έπασχε από Αλτσχάιμερ υποβλήθηκε στην πρώτη αναίμακτη επέμβαση εγκεφάλου με εστιασμένους υπερήχους. Πρόκειται για μια εξαιρετικά πρωτοποριακή επέμβαση, ένα σπουδαίο...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 17.4.2024 – Μελέτες

to be continued..... OMT:optical medical therapy Κατάλληλοι για την μελέτη ήταν ασθενείς που  προέκυψαν μετά από  ΣΦ  για  XΣΝ(83%) και ΟΣΣ με  ένοχη ευάλωτη πλάκα (>50%)...

Νέα εποχή στις επεμβάσεις καρδιάς, χωρίς στερνοτομές

Η καρδιοχειρουργική έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη νέων, λιγότερο επεμβατικών τεχνικών που μειώνουν τον χρόνο νοσηλείας και επιταχύνουν εντυπωσιακά την...

Ετικέτες