Έρχονται οι αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας – Οι κινητές μονάδες κρούσης και ο προσωπικός γιατρός

Έρχονται οι αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας – Οι κινητές μονάδες κρούσης και ο προσωπικός γιατρός

Τι αλλαγές σχεδιάζονται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας οι οποίες θα έρθουν με καθυστέρηση

Με κινητές μονάδες στα απομακρυσμένα σημεία της χώρας, με ενοποίηση των Δημοτικών Ιατρείων αλλά και ανασυγκρότηση των Κέντρων Υγείας θα επιχειρήσει το υπουργείο Υγείας να αλλάξει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο έχει εξαγγελθεί άπειρες φορές από την κυβέρνηση αλλά φαίνεται πως τώρα ετοιμάζεται άλλη μία νέα εκδοχή.

Μετά τα προβλήματα που παρουσιάσθηκαν με τον προσωπικό γιατρό όπου οι μισοί Έλληνες παραμένουν ακάλυπτοι, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα επιδιώξει να αναθερμάνει τον θεσμό, δίνοντας νέα κίνητρα στους γιατρούς ώστε να συμμετάσχουν.

Όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr το Μέγαρο Μαξίμου κινητοποίησε το υπουργείο Υγείας ώστε να προωθηθούν άμεσα οι αλλαγές, με δεδομένο ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει πολλάκις τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα υγείας.

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με καθυστερήσεις

Ήδη άλλωστε εδώ και 5 χρόνια οπότε και ανέλαβε η ΝΔ τα ηνία της χώρας, είχε δεσμευτεί ότι θα ανασυγκροτήσει το σύστημα της Πρωτοβάθμιας, ενώ μέχρι στιγμής όλα είναι στα χαρτιά.

Ενδεικτικό είναι όπως είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr ότι μόλις πρόσφατα η κυβέρνηση έλαβε τις αποφάσεις της για το τι θα κάνει με τις ΤΟΜΥ οι οποίες χρηματοδοτούνται από την Ευρώπη.

Έτσι σχεδιάζεται να δοθεί παράταση στις συμβάσεις των εργαζομένων που είχαν προσληφθεί για τον covid για άλλους 8 μήνες και ανέρχονται σε 1000.

Παράλληλα εξετάζεται να προσληφθούν άλλοι 1000 εργαζόμενοι με κονδύλια από το ΕΣΠΑ, ώστε να συγκροτήσουν μία νέα “μονάδα κρούσης” και για τα επόμενα 5 χρόνια να παρέχουν υπηρεσίες σε τοπικές κοινωνίες. Θα πρόκειται ουσιαστικά για ένα ανάμεικτο σχήμα ΤΟΜΥ και ΚΟΜΥ ώστε να ξεκινήσει η πρόληψη ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές, αναφέρουν υψηλόβαθμες πηγές του HealthReport.gr.

Προσωπικός γιατρός με νέα κίνητρα

Σε ό,τι αφορά στον προσωπικό γιατρό, προκειμένου να ανοίξει κι άλλο η δεξαμενή των διαθέσιμων γιατρών, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται όπως λένε πληροφορίες του HealthReport.gr να θεσπίσει νέα οικονομικά κίνητρα τα οποία να είναι πιο ελκυστικά σε σχέση με το παρελθόν.

Στόχος είναι να αυξηθεί η συμμετοχή του ιατρικού κόσμου στο εγχείρημα, και έτσι οι πολίτες να καλυφθούν σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι σήμερα.

Η ενοποίηση με τα Δημοτικά Ιατρεία

Στο μεταξύ για να ενισχυθεί το σύστημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει – όπως λένε πληροφορίες του HealthReport.gr – την ένταξη των δημοτικών ιατρείων στο δημόσιο σύστημα ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη πρόσβαση στις υπηρεσίες από τους πολίτες.

Άγνωστο βέβαια εάν θα συμφωνήσουν οι τοπικοί άρχοντες για την παραχώρηση των δημοτικών ιατρείων.

Πάντως το σχέδιο περιγράφει επίσης τη στήριξη των Κέντρων υγείας τα οποία ούτως ή άλλως θα ανακαινισθούν με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πηγή: https://medispin.blogspot.com/2024/03/blog-post.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Αρτηριακή υπέρταση: Από τι προκαλείται και πώς θεραπεύεται;

Υπέρταση ονομάζεται η υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία είναι η πίεση που ασκεί το αίμα στο τοίχωμα των αρτηριών καθώς ρέει μέσα σε αυτές. Εξαρτάται...

Τεχνητή νοημοσύνη, αναγκαίες δεξιότητες και ο ρόλος των δημόσιων πανεπιστημίων

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στο Delphi Forum για τις προκλήσεις που φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη Βασική θεματική στο φετινό Delphi Forum και η Τεχνητή Νοημοσύνη...

Η Meta θα αναγνωρίζει από τον Μάιο τα περιεχόμενα που έχουν δημιουργηθεί από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Ο αμερικανικός κολοσσός Meta θα αναγνωρίζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής του τους ήχους, τις φωτογραφίες και τα βίντεο που έχουν δημιουργηθεί από τεχνητή νοημοσύνη...

Ετικέτες