Το εμβόλιο της Pfizer φαίνεται να μειώνει τη μετάδοση κοροναϊού!

Οι επιστήμονες έχουν στα χέρια τους τις πρώτες ενδείξεις σε πραγματικές συνθήκες ότι το εμβόλιο της Pfizer περιορίζει την εξάπλωση του κορονοϊού. Νέες μελέτες δείχνουν ότι τα εμβολιασμένα άτομα τείνουν να μεταφέρουν λιγότερο ιό στο σώμα τους από τα άτομα, που δεν έχουν εμβολιαστεί και έτσι μειώνονται οι πιθανότητες μετάδοσης.

Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από δύο ξεχωριστές προκαταρκτικές μελέτες, οι οποίες προέρχονται από το Ισραήλ και δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο medRxiv.org. Οι μελέτες είναι είναι σε στάδιο προδημοσίευσης, δηλαδή, δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί σε κάποιο ιατρικό περιοδικό. Ως γνωστόν το Ισραήλ είναι παγκοσμίως πρωταθλητής στους εμβολιασμούς έναντι της covid-19. Με στοιχεία έως τις 6 Φεβρουαρίου:

  • το 80% των ατόμων άνω των 60 ετών έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, σε σύγκριση με το 20% των νεότερων ατόμων.
  • Συνολικά εκτιμάται ότι σχεδόν το 50% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση και τα ποσοστά μόλυνσης και οι νοσηλείες στο Ισραήλ μειώνονται.

Στην πρώτη μελέτη, οι ερευνητές συνέκριναν τα επίπεδα του ιού σε περισσότερα από 15.000 δείγματα κορονοϊού. Η ομάδα δεν γνώριζε την κατάσταση εμβολιασμού αυτών που εξετάστηκαν, αλλά «αυτό συνέβη σε ένα χρονικό σημείο όπου είχαμε δύο διαφορετικές ομάδες» στον πληθυσμό, με τους ηλικιωμένους να έχουν εμβολιαστεί και τους νεότερους πιθανότατα όχι, λέει η Ella Petter, βιολόγος στην ισραηλινή εταιρεία MyHeritage Lab, που διεξάγει δοκιμές COVID-19.

Δείγματα που είχαν θετικά αποτελέσματα για τον κοροναϊό από άτομα άνω των 60 ετών είχαν χαμηλότερα επίπεδα του κορονοϊού κατά μέσο όρο από τα δείγματα από άτομα ηλικίας 40 έως 60 ετών, τα οποία ήταν λιγότερο πιθανό να εμβολιαστούν, βρήκαν η Petter και οι συνεργάτες της.

Σε μια ξεχωριστή μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που μολύνθηκαν εντός των 12 ημερών μετά την πρώτη τους δόση του εμβολίου της  Pfizer – και δεν είχαν μικρή ή καθόλου προστασία έναντι του COVID-19 – είχαν 4 φορές μεγαλύτερο δικό φορτίο στο σώμα τους, σε σύγκριση με άτομα που μολύνθηκαν περισσότερο από 12 μέρες μετά την πρώτη δόση.

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι όταν υπάρχει λιγότερος ιός στο σώμα, ένα άτομο είναι λιγότερο πιθανό να μεταδώσει τον κορανοϊό σε άλλους, σε σύγκριση με άτομα με υψηλότερο ιικό φορτίο. Λαμβάνοντας υπόψη τα νέα ευρήματα, που δείχνουν ότι τα εμβολιασμένα άτομα που εξακολουθούν να μολύνουν έχουν μικρότερο ιό από ό, τι τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί, τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι το εμβόλιο της Pfizer μπορεί να μειώνει την εξάπλωση του κορονοϊού.

Αν και τα εμβολιασμένα άτομα φαίνεται να είναι λιγότερο πιθανό να μεταδώσουν τον ιό, παραμένει ασαφές πόσο θα μπορούσε να προληφθεί η μετάδοση. Αυτό συμβαίνει επειδή το ιικό φορτίο των ανθρώπων, που νοσούν από covid-19 μπορεί να διαφέρει πολύ γενικά. Η αναφερόμενη μείωση των ιικών φορτίων σε εμβολιασμένα άτομα είναι μικρή σε σύγκριση με το εύρος των επιπέδων ιών, που έχουν δει οι επιστήμονες σε ασθενείς με COVID-19, εξηγεί ο Marm Kilpatrick, ερευνητής μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι οι μελέτες δείχνουν “ένα στιγμιότυπο ιικού φορτίου”, που αντιπροσωπεύει τον αριθμό των ιών, που ένα άτομο φέρει σε ένα μόνο χρονικό σημείο. Η ανάλυση του ιικού φορτίου στη διάρκεια μίας λοίμωξης – από το πρώτο θετικό τεστ έως την ανάρρωση – θα έδειχνε πόσο μεταδοτική μπορεί να κυμαίνεται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα τις επιπτώσεις του εμβολιασμού, όπως πόσο καιρό ένα άτομο που ήρθε επαφή με τον ιό, πριν προστατευθεί πλήρως με ένα εμβόλιο, μπορεί να είναι μεταδοτικό.

Πάντως, αυτά τα χαμηλότερα ιικά φορτία, που παρατηρήθηκαν στη μελέτη του Ισραήλ, υποδηλώνουν ότι ακόμη και αν τα εμβολιασμένα άτομα μολυνθούν, ενδέχεται να απελευθερώσουν λιγότερο ιό στο περιβάλλον σε αναπνευστικά σταγονίδια και αεροζόλ. Και αυτό υποδηλώνει ότι οι εμβολιασμένοι άνθρωποι μπορεί να είναι λιγότερο μεταδοτικοί.

Από την άλλη, δεν είναι σαφές εάν η δεύτερη δόση, η οποία δίνει στην ανοσοαπόκριση μια επιπλέον ώθηση, μπορεί να μειώσει περαιτέρω το ιικό φορτίο στους εμβολιασμένους ανθρώπους.. Τέλος, είναι άγνωστο πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσει η προστασία αυτή. Τα ερωτήματα αυτά αναμένεται να απαντηθούν με την πάροδο του χρόνου και όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: https://virus.com.gr/to-emvolio-tis-pfizer-fainetai-na-meionei-ti-metadosi-koronaioy/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η τεχνητή νοημοσύνη αξιολογεί τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά τη διάρκεια αξονικής τομογραφίας

Η απεικονιστική μέθοδος που μετρά το ασβέστιο στις αρτηρίες και τα μεγέθη των θαλάμων της καρδιάς και του καρδιακού μυός θα μπορούσε να εντοπίσει...

Σε ποιες περιπτώσεις οι γιατροί αποφασίζουν την εισαγωγή του ασθενή σε ΜΕΘ

Αυστηρά και πολύ συγκεκριμένα είναι τα κριτήρια εισαγωγής ασθενών σε ΜΕΘ, σύμφωνα με κείμενο που συνέταξε η Επιτροπή ΜΕΘ και υπέγραψε ομοφώνως το 2020...

Εμβόλια: Ποια λοιμώδη νοσήματα αντιμετωπίζονται

Ασπίδα αποτελεί ο εμβολιασμός έναντι των λοιμωδών νοσημάτων τονίστηκε ε εκδήωση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, με...

Ετικέτες