Τι απογοητεύει τους πολίτες στα νοσοκομεία – Τι απαντούν οι γιατροί

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία έρευνας της GPO, η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Ανέλπιστα υψηλά ποσοστά ικανοποίησης από τις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας στην Ελλάδα, αλλά με πολλές αιχμές για την ποιότητα των νοσοκομείων.

Απογοητευμένοι εμφανίζονται μαζικά οι νέοι νοσοκομειακοί γιατροί, καθώς τέσσερις στους πέντε αξιολογούν αρνητικά τις δημόσιες δομές Υγείας.

Τα παραπάνω προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από έρευνα της GPO, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) το διάστημα από 12 έως 21 Απριλίου. Στην έρευνα, που παρατίθεται πιο κάτω, συμμετείχαν 1.198 άτομα 17 ετών και άνω και 700 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων.

Όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί, τρεις στους τέσσερις συμμετέχοντες απάντσαν πως η δυσαρέσκειά τους για την εικόνα των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας οφείλεται στην όχι καλή οργάνωση και οι μισοί στην κακή αναλογία προσωπικού – ασθενών.

Ένας στους τρεις εκφράζει αρνητική άποψη για τον εξοπλισμό και τις κτιριακές εγκαταστάσεις, ένας στους τέσσερις για την επάρκεια των γιατρών και ένας στους πέντε του νοσηλευτικού προσωπικού.

Οι γιατροί

Πολύ χειρότερη εικόνα για το ΕΣΥ έχουν οι νοσοκομειακοί γιατροί (75%), γνωρίζοντας προφανώς την κατάσταση εκ των έσω…

Τις πιο αρνητικές εκτιμήσεις εκφράζουν οι χειρουργοί (56,5%) και κυρίως οι νέοι γιατροί (85,7%).

Γενικές υπηρεσίες

Από την έρευνα προκύπτει πως το 41,5% των πολιτών είναι γενικά ικανοποιημένοι από τις προσφερόμενες υπηρεσίες Υγείας στη χώρα μας.

Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στις γυναίκες (46,4%, έναντι 36,5% των ανδρών) και στις ηλικίες 25 έως 44 ετών και 65 ετών και άνω.

Ο ΠΙΣ

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, το προεδρείο του ΠΙΣ τόνισε πως γίνονται ευρύτερα αποδεκτές γίνονται οι προτάσεις του Συλλόγου σε μεγάλο φάσμα θεμάτων.  

Ο πρόεδρος Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο γραμματέας Δημήτρης Βαρνάβας και ο ταμίας Βασίλειος Ψυχογυιός σημείωσαν πως οι πολίτες δηλώνουν σε ποσοστό 87,6% ικανοποιημένοι από το καλό επίπεδο υπηρεσιών του ιατρικού προσωπικού, ενώ εκφράζουν σημαντική δυσαρέσκεια για την έλλειψη καλής οργάνωσης. Επίσης, εκφράζουν ικανοποίηση για τη λειτουργία του συστήματος Υγείας της χώρας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Όπως τόνισαν, ευρεία στήριξη εκφράζουν πολίτες και γιατροί στην πρόταση του ΠΙΣ να θεσπιστεί εισφορά της τάξης των 10 λεπτών σε όλα τα προϊόντα καπνού και τα έσοδα που θα προκύψουν να διατίθενται για τη Δημόσια Υγεία. Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος αποτελεί αφορμή για μελέτη του ζητήματος από τις πολιτικές δυνάμεις και εφαρμογή στο άμεσο μέλλον της παραπάνω πρότασης του ΠΙΣ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ECDC: Αυξάνονται οι πνευμονίες και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού στην Ευρώπη

Ο κορονοϊός SARS-CoV-2 εξακολουθεί να κυκλοφορεί σε υψηλότερα επίπεδα από την εποχική γρίπη και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), ενώ αυξάνονται και τα κρούσματα πνευμονίας Αύξηση...

Βρέθηκε γονίδιο που καθορίζει το μέγεθος του λιπώδους ιστού

Το αν ένα άτομο είναι αδύνατο ή παχύ εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, από τα επίπεδα δραστηριότητας μέχρι την πρόσληψη τροφής, την ασθένεια, το περιβάλλον...

Η αρτηριακή πίεση μέσα στον χρόνο: Νεότερα δεδομένα

Τα ευρήματα νέας ανάλυσης για τις επιπτώσεις του ψύχους στην αρτηριακή πίεση πασχόντων από υπέρταση. Οι χειμερινοί μήνες μπορεί να είναι δύσκολοι για τους πάσχοντες...

Ετικέτες