Σεμαγλουτίδη: Μπορεί να Βελτιώσει την Καρδιαγγειακή Υγεία;

Μία νέα έρευνα που παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στο συνέδριο European Congress on Obesity στο Δουβλίνο έδειξε ότι οι παχύσαρκοι ασθενείς που παίρνουν σεμαγλουτίδη για απώλεια βάρους παρουσιάζουν βελτίωση σε διάφορους δείκτες που σχετίζονται με την καρδιαγγειακή υγεία.

Η παχυσαρκία αποτελεί μείζονα παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, υπέρτασης και αποφρακτικής υπνικής άπνοιας, ενώ συνδέεται και με αυξημένα επίπεδα λιπών στο αίμα. Όλες οι παραπάνω παθήσεις αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, επομένως καταλαβαίνουμε ότι η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας μπορεί να βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία.

Ο στόχος της έρευνας που παρουσιάστηκε στο European Congress on Obesity ήταν να εξετάσει αν η σεμαγλουτίδη μπορεί να μειώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο στους ασθενείς με παχυσαρκία στον πραγματικό κόσμο.

Για τις αναλύσεις τους, οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα για 93 ασθενείς με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) πάνω από 27, ηλικία 40-79 ετών και χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου. Η επιστημονική ομάδα συνέλεξε επίσης δημογραφικά στοιχεία, κλινικά δεδομένα και εξετάσεις αίματος για τον κάθε εθελοντή με σκοπό να εκτιμήσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο 1 χρόνο μετά τη θεραπεία με σεμαγλουτίδη.

Η κλίμακα που χρησιμοποιήθηκε για την εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου ήταν η ASCVD, η οποία έχει αναπτυχθεί από το American College of Cardiology. Το κύριο τελικό σημείο της έρευνας ήταν να εξετάσει τη διαφορά του σκορ στην παραπάνω κλίμακα τόσο στην αρχή της έρευνας όσο και 1 χρόνο μετά τη λήψη του φαρμάκου.

Από τους συνολικά 93 εθελοντές που εξετάστηκαν, το 69% ήταν γυναίκες και η μέση ηλικία των εθελοντών ήταν τα 55 χρόνια. Ο μέσος ΔΜΣ των εθελοντών ήταν 39.8.

Από την ανάλυση των δεδομένων οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι πράγματι το φάρμακο μείωνε τον καρδιαγγειακό κίνδυνο στην κλίμακα ASCVD. Συγκεκριμένα, μετά από 1 χρόνο λήψης του φαρμάκου ο κίνδυνος μειώθηκε από 7.64% σε 6.26%. Βελτίωση παρατηρήθηκε και σε αρκετούς άλλους δείκτες, όπως για παράδειγμα:

  • Μείωση της αρτηριακής πίεσης κατά 9.3/4.9 mmHg
  • Μείωση της ολικής χοληστερόλης κατά 9.5 mg/dL
  • Μείωση της LDL κατά 6.6 mg/dL
  • Μείωση των τριγλυκεριδίων κατά 20 mg/dL
  • Μείωση της γλυκόζης νηστείας κατά 23 mg/dL
  • Μείωση της HbA1c κατά 0.72%

Δεν παρατηρήθηκε κάποια αλλαγή στη χρήση άλλων φαρμάκων που έκαναν οι εθελοντές (αντιϋπερτασικά, στατίνες, ασπιρίνη). Στους 12 μήνες θεραπείας με σεμαγλουτίδη οι εθελοντές κατάφεραν να περιορίσουν το σωματικό τους βάρος κατά 10.9% κατά μέσο όρο.

«Από τις παρατηρήσεις μας φαίνεται ότι η σεμαγλουτίδη μπορεί πράγματι να μειώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Αν και η μείωση αυτή είναι σχετικά μικρή μετά από 1 χρόνο χρήσης του φαρμάκου, ενδεχομένως θα είναι μεγαλύτερη εφόσον διατηρηθούν τα χαμένα κιλά. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει σίγουρα να γίνουν μελέτες μεγαλύτερης διάρκειας για να διαπιστωθούν τα μακροπρόθεσμα οφέλη από το φάρμακο», κατέληξαν οι συγγραφείς.

Επιμέλεια: Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/eswterikh-pathologia/semagloutidi-borei-na-veltiosei-tin-kardiangeiaki-ygeia/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 23.4.2024 – Καρδιακή Ανεπάρκεια

Συνάδελφοι-Συναδέλφισσες ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΕΣ 9 Ιουνίου(Θρησκεία, Οικογένεια, Celebrities) Υποψήφιοι καρδιολόγοι,KX ΠΑΣΟΚ: Α.Ρ Βρεττού ΑΤΤΙΚΟ, Στεφόπουλος    Κατερίνη, Ν. Τσιλιμίγκας  KX Λάρισα ΝΙΚΗ: Γ Σταυρόπουλος  ΚΧ ΛΑΟΣ  Φ Βόβολης Κανα ψήφο ρέεεε! Συνάδελφοι  τίτλους όπως...

Τι είναι ο «τεχνολογικός λαιμός»

Η επιπλέον πίεση στη σπονδυλική στήλη στον αυχένα σας μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στη μέση, πονοκεφάλους και δισκοκήλη. Το μέσο κεφάλι ενηλίκου ζυγίζει περίπου...

Ο εμβολιασμός είναι θύμα της ίδιας του της επιτυχίας

Η εξάλειψη νοσημάτων, όπως για παράδειγμα η πολιομυελίτιδα, έχει ως συνέπεια ορισμένοι άνθρωποι να μην βλέπουν τις επιπτώσεις των λοιμωδών νόσων που έχουν πλέον...

Ετικέτες