Τι αλλαγές έρχονται στα νοσοκομεία πριν τις εκλογές – Τα σχέδια Πλεύρη

Ποιες αλλαγές θα δούνε στα νοσοκομεία το επόμενο διάστημα οι πολίτες μετά το νομοσχέδιο Γκάγκα

Άμεσες αναμένεται να είναι οι αλλαγές στα νοσοκομεία από το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή εν μέσω έντονων αντιδράσεων.

Μπορεί το «νομοσχέδιο Γκάγκα» όπως έγινε ευρύτερα γνωστό καθώς αποτελούσε δημιούργημα της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα, να επικοινωνήθηκε από την κυβέρνηση ως ένα πρωτοπόρο κείμενο για τα νοσοκομεία, όμως οι επιπτώσεις θα είναι άμεσες για τους πολίτες αλλά και για τους γιατρούς που τιμούν τον όρκο του Ιπποκράτη.

Οι αλλαγές στα νοσοκομεία

Οι ασθενείς που χρησιμοποιούν τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας άμεσα θα νοιώσουν στο πετσί τους τις αλλαγές στο ΕΣΥ, αφού η κυβέρνηση σκοπεύει κάποιες από τις ρυθμίσεις να τις προωθήσει άμεσα με σχετικές υπουργικές αποφάσεις τις οποίες θα εκδώσει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, παρότι ανεπισήμως τουλάχιστον ο ίδιος δεν συμφωνούσε με τις αλλαγές που προωθήθηκαν με το νομοσχέδιο Γκάγκα.

–Πρώτο βήμα αναμένεται να αποτελέσουν τα απογεματινά χειρουργεία τα οποία βέβαια θεσμοθετήθηκαν με προηγούμενο νομοσχέδιο, αλλά αποτελούν την έναρξη της μερικής ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ, ώστε να ακολουθήσουν οι υπόλοιπες ρυθμίσεις από το νομοσχέδιο Γκάγκα.

Άμεσα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται να εκδώσει διευκρινίσεις σχετικά με το πως θα μπορούν οι χειρουργοί του ΕΣΥ να πραγματοποιούν επεμβάσεις και το απόγευμα έναντι αμοιβής από τους πολίτες.

Θα εκδοθούν δηλαδή οι επίσημες αμοιβές που θα πρέπει να καταβάλουν οι πολίτες ώστε να χειρουργηθούν το απόγευμα παρακάμπτοντας τις αναμονές που παρουσιάζουν τα χειρουργεία τις πρωινές ώρες.

Βέβαια στην περίπτωση που το εγχείρημα λειτουργήσει στην πράξη γιατί τα αγκάθια είναι πολλά, χαμένοι θα είναι και πάλι οι μη έχοντες και κερδισμένοι φυσικά οι κατέχοντες που θα μπορούν να πληρώνουν για να εξυπηρετηθούν άμεσα.

Το ζήτημα βέβαια είναι πού θα νοσηλεύονται όσοι θα χειρουργούνται το απόγευμα, αφού τα νοσοκομεία παρουσιάζουν πληρότητα ενίοτε και 100%. Ο κίνδυνος είναι να μεταχρονολογούνται επεμβάσεις από τις πρωινές ώρες που είναι δωρεάν, ώστε να εξυπηρετηθούν οι ιδιωτικοί ασθενείς.

-Ταυτόχρονα με τα ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ θα ξεκινήσει και η απελευθέρωση του εργασιακού καθεστώτος για τους γιατρούς του δημοσίου.

Με βάση το νομοσχέδιο Γκάγκα (άρθρο 10) όλοι οι γιατροί του δημοσίου θα μπορούν να ανοίξουν και το δικό τους ιδιωτικό ιατρείο ή να χειρουργούν σε ιδιωτικές κλινικές. Από την άλλη οι πανεπιστημιακοί γιατροί θα μπορούν και να χειρουργούν αλλά να γίνονται ακόμη και επιστημονικοί σύμβουλοι σε ιδιωτικές εταιρείες με αντικείμενο την Υγεία.

Η ανατροπή αυτή που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αναμένεται επιφέρει νέες επιβαρύνσεις στους ασθενείς οι οποίοι αφού δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν λόγω της αναμονής στο ΕΣΥ θα οδηγούνται τεχνηέντως στον ιδιωτικό τομέα.

Όσοι δεν θα διαθέτουν τα απαραίτητα κονδύλια θα είναι αναγκασμένοι να περιμένουν για μήνες ώστε να εξυπηρετηθούν.

-Αντίστοιχες θα είναι οι επιβαρύνσεις και για όσους πολίτες έχουν συνηθίσει να πηγαίνουν στα τακτικά ιατρεία των νοσοκομείων για να εξυπηρετηθούν, αφού και στην περίπτωση αυτή, θεωρείται πιθανό από τους συνδικαλιστές ότι ορισμένοι γιατροί θα τους ωθούν στα ιδιωτικά τους ιατρεία για να καταβάλουν ιδιωτική επίσκεψη.

Πηγή: http://medispin.blogspot.com/2022/12/blog-post_85.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση

Απαιτείται διαφοροποιημένη προεγχειρητική διαχείριση του κινδύνου εισρόφησης με την λήψη τους. Προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος εισρόφησης κατά τη διάρκεια της αναισθησίας κατά τη λήψη...

ΔιαΝΕΟσις: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για την Υγεία

Αποκαλυπτική είναι η νέα έρευνα της διαΝΕΟσις “Τι πιστεύουν οι Έλληνες” αναφορικά με τις απόψεις των πολιτών για την Υγεία. Πώς βλέπουν οι πολίτες το δημόσιο...

Wegovy: Απώλεια βάρους, προστασία της καρδιάς και παρενέργειες

Δεδομένα 4 ετών ρίχνουν νέο φως στο πώς το φάρμακο βοηθά στην απώλεια βάρους και την προστασία της καρδιάς. Νέες αναλύσεις της μεγαλύτερης κλινικής δοκιμής...

Ετικέτες