Τι αλλαγές έρχονται στα νοσοκομεία πριν τις εκλογές – Τα σχέδια Πλεύρη

Ποιες αλλαγές θα δούνε στα νοσοκομεία το επόμενο διάστημα οι πολίτες μετά το νομοσχέδιο Γκάγκα

Άμεσες αναμένεται να είναι οι αλλαγές στα νοσοκομεία από το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή εν μέσω έντονων αντιδράσεων.

Μπορεί το «νομοσχέδιο Γκάγκα» όπως έγινε ευρύτερα γνωστό καθώς αποτελούσε δημιούργημα της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα, να επικοινωνήθηκε από την κυβέρνηση ως ένα πρωτοπόρο κείμενο για τα νοσοκομεία, όμως οι επιπτώσεις θα είναι άμεσες για τους πολίτες αλλά και για τους γιατρούς που τιμούν τον όρκο του Ιπποκράτη.

Οι αλλαγές στα νοσοκομεία

Οι ασθενείς που χρησιμοποιούν τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας άμεσα θα νοιώσουν στο πετσί τους τις αλλαγές στο ΕΣΥ, αφού η κυβέρνηση σκοπεύει κάποιες από τις ρυθμίσεις να τις προωθήσει άμεσα με σχετικές υπουργικές αποφάσεις τις οποίες θα εκδώσει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, παρότι ανεπισήμως τουλάχιστον ο ίδιος δεν συμφωνούσε με τις αλλαγές που προωθήθηκαν με το νομοσχέδιο Γκάγκα.

–Πρώτο βήμα αναμένεται να αποτελέσουν τα απογεματινά χειρουργεία τα οποία βέβαια θεσμοθετήθηκαν με προηγούμενο νομοσχέδιο, αλλά αποτελούν την έναρξη της μερικής ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ, ώστε να ακολουθήσουν οι υπόλοιπες ρυθμίσεις από το νομοσχέδιο Γκάγκα.

Άμεσα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται να εκδώσει διευκρινίσεις σχετικά με το πως θα μπορούν οι χειρουργοί του ΕΣΥ να πραγματοποιούν επεμβάσεις και το απόγευμα έναντι αμοιβής από τους πολίτες.

Θα εκδοθούν δηλαδή οι επίσημες αμοιβές που θα πρέπει να καταβάλουν οι πολίτες ώστε να χειρουργηθούν το απόγευμα παρακάμπτοντας τις αναμονές που παρουσιάζουν τα χειρουργεία τις πρωινές ώρες.

Βέβαια στην περίπτωση που το εγχείρημα λειτουργήσει στην πράξη γιατί τα αγκάθια είναι πολλά, χαμένοι θα είναι και πάλι οι μη έχοντες και κερδισμένοι φυσικά οι κατέχοντες που θα μπορούν να πληρώνουν για να εξυπηρετηθούν άμεσα.

Το ζήτημα βέβαια είναι πού θα νοσηλεύονται όσοι θα χειρουργούνται το απόγευμα, αφού τα νοσοκομεία παρουσιάζουν πληρότητα ενίοτε και 100%. Ο κίνδυνος είναι να μεταχρονολογούνται επεμβάσεις από τις πρωινές ώρες που είναι δωρεάν, ώστε να εξυπηρετηθούν οι ιδιωτικοί ασθενείς.

-Ταυτόχρονα με τα ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ θα ξεκινήσει και η απελευθέρωση του εργασιακού καθεστώτος για τους γιατρούς του δημοσίου.

Με βάση το νομοσχέδιο Γκάγκα (άρθρο 10) όλοι οι γιατροί του δημοσίου θα μπορούν να ανοίξουν και το δικό τους ιδιωτικό ιατρείο ή να χειρουργούν σε ιδιωτικές κλινικές. Από την άλλη οι πανεπιστημιακοί γιατροί θα μπορούν και να χειρουργούν αλλά να γίνονται ακόμη και επιστημονικοί σύμβουλοι σε ιδιωτικές εταιρείες με αντικείμενο την Υγεία.

Η ανατροπή αυτή που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αναμένεται επιφέρει νέες επιβαρύνσεις στους ασθενείς οι οποίοι αφού δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν λόγω της αναμονής στο ΕΣΥ θα οδηγούνται τεχνηέντως στον ιδιωτικό τομέα.

Όσοι δεν θα διαθέτουν τα απαραίτητα κονδύλια θα είναι αναγκασμένοι να περιμένουν για μήνες ώστε να εξυπηρετηθούν.

-Αντίστοιχες θα είναι οι επιβαρύνσεις και για όσους πολίτες έχουν συνηθίσει να πηγαίνουν στα τακτικά ιατρεία των νοσοκομείων για να εξυπηρετηθούν, αφού και στην περίπτωση αυτή, θεωρείται πιθανό από τους συνδικαλιστές ότι ορισμένοι γιατροί θα τους ωθούν στα ιδιωτικά τους ιατρεία για να καταβάλουν ιδιωτική επίσκεψη.

Πηγή: http://medispin.blogspot.com/2022/12/blog-post_85.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Θεοδώρα Ψαλτοπούλου: Γιατί παραμένει ο βήχας μετά από μία ίωση

Προστατευτική μάσκα στο συνωστισμό και εμβολιασμό με την τέταρτη δόση στους άνω των 60 ετών, για την προστασία της ζωής τους, συνέστησε η καθηγήτρια...

Σπάτε τα χάπια στη μέση – Και άλλα τέσσερα λάθη που βλάπτουν την υγεία

Μερικές από τις πιο διαδεδομένες αντιλήψεις μας για τα φάρμακα, τον τρόπο λήψης και φύλαξής τους, αλλά και την ασφάλειά τους μπορεί να βλάψουν...

Πώς οι ιώσεις επηρεάζουν το καρδιαγγειακό σύστημα

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου ή έχουν συμπτώματα καρδιαγγειακής νόσου Οι ιογενείς ιώσεις που αυτή την...

Ετικέτες