Γρίπη: Πότε αναμένεται να «χτυπήσει» την Ελλάδα το νέο κύμα – Οι προβλέψεις των ειδικών

Γρίπη: Πότε αναμένεται να «χτυπήσει» την Ελλάδα το νέο κύμα – Οι προβλέψεις των ειδικών

Η γρίπη παρουσιάζει ανοδική τάση στην Ελλάδα

Η γρίπη κάνει …δυναμική εμφάνιση στη χώρα γεγονός που έχει θέσει σε αυξημένη επιφυλακή τις υγειονομικές αρχές τη χώρα μας.

Την ίδια στιγμή τα επιδημιολογικά μοντέλα προβλέπουν για το επόμενο διάστημα ταυτόχρονα επιδημικά κύματα γρίπης και RSV με τα ποσοστά κρουσμάτων COVID-19 να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για την εποχιακή γρίπη κατά την εβδομάδα (21-27 Νοεμβρίου 2022) οι επισκέψεις για γριπώδη συνδρομή παρουσίασαν αύξηση (8.4%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Το ίδιο διάστημα, εισήχθησαν σε ΜΕΘ ακόμη τρεις ασθενείς, φτάνοντας τους πέντε.

Να σημειωθεί εδώ ότι τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των αυξημένων μέτρων ατομικής προστασίας, τα ποσοστά νόσησης από γρίπη στην Ελλάδα ήταν ιδιαίτερα χαμηλά.

Γρίπη: Πότε αναμένεται να «χτυπήσει» τη χώρα

Συνήθως ο ιός της γρίπης εμφανίζεται στην Ελλάδα μεταξύ Οκτωβρίου και Μαΐου, με περίοδο αιχμής τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.

Στο πλαίσιο αυτό ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης σε δηλώσεις του εκτίμησε πώς ένα μεγάλο κύμα γρίπης αναμένεται κοντά στα Χριστούγεννα το οποίο θα κορυφωθεί Ιανουάριο– Φεβρουάριο.

Από την άλλη ο William Schaffner, ιατρικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Λοιμωδών Νοσημάτων και Καθηγητής μολυσματικών ασθενειών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Vanderbil. υποστήριξε πρόσφατα πως είναι δύσκολο να γνωρίζουμε την διάρκεια και την ένταση της φετινής περιόδου της γρίπης.

Πάντως σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη «αυτή την στιγμή ο ιός της γρίπης είναι ο πιο επικίνδυνος να προκαλέσει σοβαρότερα και βαρύτερα προβλήματα σε έναν ειδικό πληθυσμό που αφορά στους ηλικιωμένους και όσους έχουν προβλήματα με το ανοσοποιητικό τους. Ο κορονοϊός προκαλεί μία ήπια νόσο αυτή τη στιγμή. Πολλές φορές το ανακαλύπτουμε και τυχαία κλπ. Όμως με τη γρίπη μπορεί τα πράγματα να είναι πολύ βαρύτερα.

Γρίπη: Τα μέτρα πρόληψης

Τα μέτρα πρόληψης περιλαμβάνουν:

Κάλυψη της μύτης και του στόματος όταν φτερνίζεστε.

Συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα

Τα παιδιά δεν πρέπει να πηγαίνουν σε παιδικούς σταθμούς ή στο σχολείο και οι ενήλικοι δεν πρέπει να πηγαίνουν στο χώρο εργασίας τους εάν έχουν συμπτώματα.

Τα άτομα με αναπνευστικά συμπτώματα θα πρέπει να απομονώνονται στο σπίτι για 48 ώρες μετά την άρση των συμπτωμάτων.

Σε όσες περιπτώσεις είναι εφικτό, οι γονείς με παιδιά υψηλού κινδύνου θα πρέπει να περιορίζουν τον χρόνο που περνά το παιδί σε παιδικούς σταθμούς.

Να αποφεύγεται η στενή επαφή με άρρωστα άτομα.

Ειδήσεις Υγείας χωρίς δεσμεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση όλων των πλευρών του τομέα της Υγείας από έγκριτους επιστήμονες και δημοσιογράφους.

Πηγή: http://medispin.blogspot.com/2022/12/blog-post_5.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η κύρια επιπλοκή της κολπικής μαρμαρυγής

Μεταξύ αυτών με κολπική μαρμαρυγή, η πιο συχνή επιπλοκή ήταν η καρδιακή ανεπάρκεια (κίνδυνος για τη ζωή 41%). Ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής έχει αυξηθεί από...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 23.4.2024 – Καρδιακή Ανεπάρκεια

Συνάδελφοι-Συναδέλφισσες ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΕΣ 9 Ιουνίου(Θρησκεία, Οικογένεια, Celebrities) Υποψήφιοι καρδιολόγοι,KX ΠΑΣΟΚ: Α.Ρ Βρεττού ΑΤΤΙΚΟ, Στεφόπουλος    Κατερίνη, Ν. Τσιλιμίγκας  KX Λάρισα ΝΙΚΗ: Γ Σταυρόπουλος  ΚΧ ΛΑΟΣ  Φ Βόβολης Κανα ψήφο ρέεεε! Συνάδελφοι  τίτλους όπως...

Ποιά η επίδραση της ασπιρίνης στη μεταβολική δυσλειτουργία που σχετίζεται με τη στεάτωση του ήπατος?

Έχει διατυπωθεί η υπόθεση ότι η χορήγηση ασπιρίνης μπορεί να μειώσει τη βαρύτητα της μεταβολικής δυσλειτουργίας που σχετίζεται με στεάτωση του ήπατος (Metabolic dysfunction-associated...

Ετικέτες