Συνεργασία του CDI με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Τέλος στη διαδικτυακή διάδοση ψευδών ιατρικών ειδήσεων

Το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI) της Pfizer στην Θεσσαλονίκη «συμμαχεί» με το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστήμιου ΙωαννίνωνΣτόχος είναι η  συνέργεια με το ελληνικό οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας στο πεδίο της ψηφιακής τεχνολογίας για την υγεία.

Η νέα συμφωνία δίνει έμφαση στο πεδίο της Επαλήθευσης Γεγονότων (Fact Checking) γύρω από την υγεία. Πρόκειται για ένα νέο πεδίο έρευνας σχετικά με τη διακίνηση κατασκευασμένων, ψευδών ειδήσεων (fake news) και παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο που δυσκολεύουν ή εμποδίζουν την ικανότητα ιατρών και ασθενών να λαμβάνουν αποφάσεις, αλλά και των παρόχων υγειονομικών υπηρεσιών να εκτελούν πρωτόκολλα και πολιτικές υγείας.

Επιδίωξη είναι η παραγωγή συλλογής ευφυών ψηφιακών εργαλείων, τα οποία υπόσχονται να μετρούν την πιστότητα των πληροφοριών και των πηγών τους στο διαδίκτυο, αλλά και να παρέχουν αντίστοιχες, έγκυρες πληροφορίες ως «αντίδοτο» στην παραπληροφόρηση. Για το εγχείρημα θα αξιοποιηθούν  τεχνολογίες Επιστήμης Δεδομένων και Μηχανικής Μάθησης. Απώτερο σκοπό αποτελεί η ενδυνάμωση  της κατανόησης εκ μέρους όλων των εμπλεκομένων χρηστών των πληροφοριών για θέματα υγείας, η καλύτερη ενημέρωση και εκπαίδευση των ασθενών γύρω από την υγεία τους και, τελικά, η ενδυνάμωσή τους.

Αναφερόμενη στη συνεργασία η καθηγήτρια του Τμήματος, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Κατανεμημένης Διαχείρισης και Επεξεργασίας Δεδομένων (ΕΚΔΕΔ)  και Επιστημονικά Υπεύθυνη του Προγράμματος, Ευαγγελία Πιτουρά, για θέματα  δικαιοσύνης και της αξιοπιστίας της πληροφορίας που διακινείται σε online δίκτυα, επεσήμανε  της πληροφορίας που « αφορά θέματα υγείας,  η επαλήθευση της  είναι κρίσιμη ακόμα και για την ανθρώπινη ζωή. Στα πλαίσια του έργου, η ομάδα μας θα αναπτύξει μια σειρά από καινοτόμα εργαλεία για το χαρακτηρισμό της εγκυρότητας  των αναρτήσεων και τη στοχευμένη διάδοση έγκυρης πληροφορίας ως «αντίδοτο» στην παραπληροφόρηση».

Με την εμπειρία της πανδημίας ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος, μέλος του εργαστηρίου ΕΚΔΕΔ και αναπληρωτής Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος Παναγιώτης Τσαπάρας,   σχολίασε ότι «με μεγάλο ενθουσιασμό ξεκινάμε τη συνεργασία με το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer για την αντιμετώπιση της διαδικτυακής διάδοσης ψευδών ιατρικών ειδήσεων, ένα πρόβλημα που είναι στην αιχμή της έρευνας και τεχνολογίας και αποτελεί προτεραιότητα για όλες τις σύγχρονες κοινωνίες. Στόχος μας είναι να παρέχουμε τα απαραίτητα εργαλεία σε ασθενείς και ιατρικό προσωπικό για να παρακολουθούν, να φιλτράρουν και να αντικρούουν ψευδείς ειδήσεις».

Στη διεύρυνση του δικτύου συνεργασιών με το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας στάθηκε ο Nico Gariboldi, επικεφαλής του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας δήλωσε «το 2022 κάναμε την αρχή χτίζοντας το πλαίσιο συνεργασίας με την ακαδημαϊκή κοινότητα και το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων. Παραμένοντας προσηλωμένοι στο σκοπό μας να καινοτομούμε για να αλλάξουμε τις ζωές των ασθενών συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε ψηφιακές λύσεις για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις στο χώρο της ψηφιακής υγείας.»

Ο Technology and Innovation Senior Manager στο CDI, Θάνος Σταυρόπουλος επεσήμανε ότι «η νέα συνεργασία, με το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων με εξαιρετική εμπειρία στην έρευνα στον τομέα του διαδικτύου, αφορά  ένα σημαντικό και επίκαιρο θέμα για όλους: την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης σε θέματα υγείας.».

Πηγή: https://virus.com.gr/synergasia-toy-cdi-me-to-panepistimio-ioanninon-telos-sti-diadiktyaki-diadosi-pseydon-iatrikon-eidiseon/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Συμβουλές προς τους Καρδιοπαθείς ενόψει του Πάσχα από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία

Λίγες ημέρες πριν την εορτή του Πάσχα και ενόψει του εορταστικών τραπεζιών συνίσταται εγκράτεια ιδιαίτερα σε όσους έχουν κάνει νηστεία 40 ημέρες και στους...

Πώς η κλιματική αλλαγή «κλέβει» την ανάσα

«Ο ΠΟΥ υπολογίζει ότι μέχρι το 2050 οι θάνατοι από την κλιματική αλλαγή θα ξεπεράσουν τους 250.000 ετησίως, ενώ κάθε χρόνο περίπου 60.000 απώλειες...

Ασφαλής η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μετά τα 65, σύμφωνα με νέα μελέτη

Αρκετές γυναίκες αποφεύγουν τη λήψη θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης, ειδικά μετά τα 65, λόγω των φόβων για αυξημένο κίνδυνο για διάφορους καρκίνους και καρδιακές παθήσεις, που...

Ετικέτες