Τα οφέλη του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας

Τον νέο κανονισμό για την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας (Health Technology Assessment, HTA) ανέδειξαν εκπρόσωποι της Ε.Ε στην ημερίδα με τίτλο «From Theory to Practice: Implementing the EU Health Technology Assessment Regulation». Η εκδήλωση διεξήχθη στην Αθήνα, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας, Άρη Αγγελή.

Κατά τη διαδικασία διερευνώνται πληροφορίες σχετικά με ιατρικά, οικονομικά, κοινωνικά και ηθικά ζητήματα που σχετίζονται με τη χρήση των τεχνολογιών Υγείας. Πρόκειται για αξιολόγηση νέων φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Με το νέο Ευρωπαϊκό κανονισμόςγια την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας  προωθείται ένας μηχανισμός για συλλογικές κλινικές αξιολογήσεις  σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Στόχος σε ένα επόμενο βήμα είναι να χρησιμοποιηθούν  από τα κράτη-μέλη σαν βάση για τις δικές τους περαιτέρω ενέργειες που χρειάζονται για να ληφθούν οι αποφάσεις τιμολόγησης και αποζημίωσης νέων προϊόντων.

«Ο Ευρωπαϊκός κανονισμός HTA και η εφαρμογή του βρίσκονται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τους θεμελιώδεις στόχους του ίδιου του υπουργείου Υγείας ως προς τη διαφάνεια, την προβλεψιμότητα και τη δικαιοσύνη», υποστήριξε ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού,  Άρης Αγγελής  χαιρετίζοντας την εκδήλωση.

Επίσης, ο κ. Αγγελής αναφέρθηκε στα οφέλη, τονίζοντας ότι «εκτός από τη βελτιωμένη πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμα φαρμακευτικά και ιατροτεχνολογικά προϊόντα, ο κανονισμός θα μειώσει τον διοικητικό φόρτο σε εθνικό επίπεδο, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα σε επίπεδο Ε.Ε.». Ο γενικός γραμματέας επεσήμανε πως ότι ο τομέας χρήζει περαιτέρω βελτίωσης στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι μπορεί να γίνει ενεργό μέλος αυτής της νέας κεντρικής διαδικασίας αξιολογήσεων.

Την εκτίμηση ότι θα διασφαλιστεί το νοικοκύρεμα εξέφρασε ο υπεύθυνος Πολιτικής Υγείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Bela Dajka. Ο κ. Dajka ισχυρίστηκε πως ο κανονισμός θα συμβάλλει και στην θέσπιση κανόνων για τα φάρμακα και τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα αλλά και σε διακρατικές συνεργασίες σε αυτούς τομείς.

Πηγή: https://virus.com.gr/ta-ofeli-tou-evropaikou-kanonismou-gia-tin-axiologisi-technologion-ygeias/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Aυξάνονται οι παχύσαρκοι παγκοσμίως

Το ποσοστό των υπέρβαρων εφήβων έχει τετραπλασιαστεί από το 1990. Παράλληλα προβλήματα, η παχυσαρκία και ο υποσιτισμός. Ο αριθμός των ανθρώπων που είναι υπέρβαροι έχει...

Τα ακανόνιστα γεύματα και η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου συνδέονται με συχνούς πονοκεφάλους στους νέους

Τα ακανόνιστα γεύματα, όπως η παράλειψη του πρωινού, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο συχνών πονοκεφάλων στα παιδιά και τους εφήβους, σύμφωνα με νέα μελέτη που...

Νανοσωματίδια στον καρκίνο, τα καρδιολογικά και την αντιγήρανση

Η νανοτεχνολογία τα τελευταία χρόνια έχει εφαρμογές στην αντιμετώπιση του καρκίνου, σε θέματα καρδιολογικά, ακόμη και στην αντιγήρανση Τα εμβόλια για την Covid είναι με...

Ετικέτες