Τα οφέλη του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας

Τον νέο κανονισμό για την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας (Health Technology Assessment, HTA) ανέδειξαν εκπρόσωποι της Ε.Ε στην ημερίδα με τίτλο «From Theory to Practice: Implementing the EU Health Technology Assessment Regulation». Η εκδήλωση διεξήχθη στην Αθήνα, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας, Άρη Αγγελή.

Κατά τη διαδικασία διερευνώνται πληροφορίες σχετικά με ιατρικά, οικονομικά, κοινωνικά και ηθικά ζητήματα που σχετίζονται με τη χρήση των τεχνολογιών Υγείας. Πρόκειται για αξιολόγηση νέων φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Με το νέο Ευρωπαϊκό κανονισμόςγια την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας  προωθείται ένας μηχανισμός για συλλογικές κλινικές αξιολογήσεις  σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Στόχος σε ένα επόμενο βήμα είναι να χρησιμοποιηθούν  από τα κράτη-μέλη σαν βάση για τις δικές τους περαιτέρω ενέργειες που χρειάζονται για να ληφθούν οι αποφάσεις τιμολόγησης και αποζημίωσης νέων προϊόντων.

«Ο Ευρωπαϊκός κανονισμός HTA και η εφαρμογή του βρίσκονται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τους θεμελιώδεις στόχους του ίδιου του υπουργείου Υγείας ως προς τη διαφάνεια, την προβλεψιμότητα και τη δικαιοσύνη», υποστήριξε ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού,  Άρης Αγγελής  χαιρετίζοντας την εκδήλωση.

Επίσης, ο κ. Αγγελής αναφέρθηκε στα οφέλη, τονίζοντας ότι «εκτός από τη βελτιωμένη πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμα φαρμακευτικά και ιατροτεχνολογικά προϊόντα, ο κανονισμός θα μειώσει τον διοικητικό φόρτο σε εθνικό επίπεδο, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα σε επίπεδο Ε.Ε.». Ο γενικός γραμματέας επεσήμανε πως ότι ο τομέας χρήζει περαιτέρω βελτίωσης στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι μπορεί να γίνει ενεργό μέλος αυτής της νέας κεντρικής διαδικασίας αξιολογήσεων.

Την εκτίμηση ότι θα διασφαλιστεί το νοικοκύρεμα εξέφρασε ο υπεύθυνος Πολιτικής Υγείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Bela Dajka. Ο κ. Dajka ισχυρίστηκε πως ο κανονισμός θα συμβάλλει και στην θέσπιση κανόνων για τα φάρμακα και τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα αλλά και σε διακρατικές συνεργασίες σε αυτούς τομείς.

Πηγή: https://virus.com.gr/ta-ofeli-tou-evropaikou-kanonismou-gia-tin-axiologisi-technologion-ygeias/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ξεκινά το νέο σύστημα κοστολόγησης σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας με DRGs – Τι αλλάζει 

Ξεκινά το νέο σύστημα κοστολόγησης σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας με DRGs – Τι αλλάζει Τι αλλάζει στα νοσοκομεία με τα DRGs που έχει...

Μόλυβδος: Ενοχοποιείται για Περισσότερα Περιστατικά Καρδιαγγειακής Νόσου από το Κάπνισμα και την Υψηλή Χοληστερόλη 

Η δηλητηρίαση από μόλυβδο επιβαρύνει την παγκόσμια υγεία περισσότερο απ’ όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα, προκαλώντας σχεδόν 5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας...

Ηλεκτρονικό Τσιγάρο: Βοηθάει ή όχι στη διακοπή του καπνίσματος; 

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί το καλύτερο μέσο που βοηθά στη διακοπή του καπνίσματος. Ανασκόπηση εκατοντάδων μελετών με στοιχεία από τουλάχιστον 150.000...

Ετικέτες