ΕΟΦ: Αυτά είναι τα 140 φάρμακα σε μακροχρόνια έλλειψη – Δείτε τον κατάλογο

Νέο επικαιροποιημένο κατάλογο με τα φάρμακα που έχουν μακροχρόνια και σοβαρή έλλειψη από την αγορά έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΦ.

Μια μέρα αφού ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε πως μέσω app γιατροί και πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για τις ελλείψεις φαρμάκων, ο ΕΟΦ έδωσε στη δημοσιότητα τη νέα επικαιροποιημένη λίστα με τα φάρμακα που «λείπουν» από την αγορά.

Αυτό που προκύπτει από τη νέα λίστα είναι πως τα φάρμακα που παρουσιάζουν μακροχρόνια και σοβαρή έλλειψη, αυξάνονται.

Πλέον, έχουν φτάσει τα 140, από τα 127 τον Ιούνιο και τα 139 τον Απρίλιο.

Τα φάρμακα που κατά την επικαιροποιημένη λίστα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων λείπουν από την αγορά αφορούν σε διάφορες παθήσεις, εμβόλιο ιλαράς, παρωτίδας, ερυθράς και ανεμοβλογιάς και 66 σκευάσματα εισάγονται στη χώρα μας από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).


Δείτε εδώ την επικαιροποιημένη λίστα του ΕΟΦ με τις ελλείψεις φαρμάκων
.

Το φαινόμενο με τις ελλείψεις φαρμάκων, δεν είναι ελληνικό. Ωστόσο, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή μελέτη (MIIR/EDJNet/EU Health Union), για το διάστημα 2018 – 2023 η χώρα μας έρχεται πρώτη στον μέσο χρόνο αναμονής φαρμάκων σε έλλειψη, με το ευρωπαϊκό ρεκόρ των 130 ημερών.

Μιλώντας χθες (18.09.2023) στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι σε λίγες ημέρες θα υπάρξει εφαρμογή από την οποία θα βλέπουμε μέσα από το κινητό μας αν θα υπάρχει το φάρμακο που επιθυμούμε. Η εφαρμογή όπως είπε πιθανότατα να είναι έτοιμη και σε ένα μήνα περίπου.

Οι φαρμακοποιοί υποδέχτηκαν θετικά την εξαγγελία Χρυσοχοΐδη και κάλεσαν τον υπουργό Υγείας «να συνεχίσει αταλάντευτα και χωρίς συμβιβασμούς την προσπάθεια εξυγίανσης της απαράδεκτης αυτής κατάστασης, εφαρμόζοντας και το σύστημα παρακολούθησης και ελέγχου της εφοδιαστικής αλυσίδας φαρμάκου (ΣυΠΕΕΑΦ), όπως έχει πρόσφατα αποφασίσει. Ταυτόχρονα θα πρέπει ο ΕΟΦ να προβεί σε ελέγχους όλων αυτών, που παρά την απαγόρευση των εξαγωγών δεν διαθέτουν τα φαρμακευτικά σκευάσματα στον Έλληνα ασθενή, επενδύοντας στην αποτυχία των μέτρων και των προσπαθειών της Πολιτείας».

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/eidiseis/eof-afta-einai-ta-140-farmaka-se-makrochronia-elleipsi-deite-ton-katalogo/172007/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΥΓΕΙΑ: Η τεχνολογική επανάσταση της τομογραφίας PET/CT στη διάγνωση και διαχείριση των κακοηθειών

Ο συνδυασμός της Τομογραφίας Εκπομπής Ποζιτρονίων και της Υπολογιστικής Τομογραφίας που εφαρμόζεται στο ΥΓΕΙΑ φέρνει επανάσταση στη διάγνωση και τη διαχείριση των κακοηθειών -...

Επιστήμονες ανακαλύπτουν πρωτεΐνες του αίματος που μπορούν να προειδοποιήσουν για καρκίνο χρόνια πριν από τη διάγνωση

Πρωτεΐνες στο αίμα που θα μπορούσαν να προειδοποιήσουν τους ανθρώπους για καρκίνο περισσότερα από επτά χρόνια πριν από τη διάγνωσή του ανακάλυψαν ερευνητές σε...

Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης – Η υπέρταση ευθύνεται για 7 εκατ. πρόωρους θανάτους παγκοσμίως

Η υπέρταση παραμένει ο σημαντικότερος τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα και θανάτους διεθνώς. Είναι η πρώτη αιτία καρδιαγγειακών νοσημάτων στις αναπτυγμένες χώρες και...

Ετικέτες