Συζήτηση με έναν αρνητή των εμβολίων

Τις προάλλες βρέθηκα στην ίδια συζήτηση με έναν άνθρωπο που δεν ήθελε να εμβολιαστεί. Από αυτό τον διάλογο κατάλαβα ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι απλώς φοβισμένοι και δεν έχουν έγκυρες πηγές πληροφόρησης. Ακολουθεί σεντόνι πληροφορίας, αλλά αν μου δώσετε 7 λεπτά, θα σας τα εξηγήσω όσο μπορώ καλύτερα.

Το mRNA εμβόλιο είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται, οπότε δεν ξέρουμε τις πιθανές παρενέργειες! ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΑΣ

Όχι ρε, η τεχνολογία των mRNA εμβολίων δεν χρησιμοποιείται για πρώτη φορά. Έχει ιστορία 30 χρόνων (Δες και τον χάρτη ιστορίας του στην φωτό!). Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους το 2011. Έχουν χρησιμοποιηθεί και σε δοκιμές ενάντια σε άλλους ιούς, όπως γρίπη, ζίκα και κυτταρομεγαλοϊό, κα ενάντια στον καρκίνο. Δεν έχουν αναφερθεί μακροπρόθεσμες παρενέργειες, μόνο συνηθισμένες παρενέργειες, όπως κοκκίνισμα και πρήξιμο του χεριού, και λίγο πυρετό. Ωστόσο, πρώτη φορά χρησιμοποιείται σε τέτοια κλίμακα. Βέβαια, πάντα συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας!

Το εμβόλιο βγήκε πολύ γρήγορα, δεν έχουν δημοσιευτεί σχετικά άρθρα, είναι επικίνδυνο!

Το ότι βγήκαν πολύ γρήγορα, είναι άθλος και όχι κάτι ύποπτο! Δεν έγινε καμία έκπτωση στα πρωτόκολλα ασφαλείας, ούτε στον αριθμό των ατόμων στις κλινικές δοκιμές. Εκεί που έγινε έκπτωση, ήταν η σατανική γραφειοκρατία. Εξάλλου, καμία εταιρεία δεν θα έθετε σε κίνδυνο το όνομα και τα κέρδη της πουλώντας ένα προϊόν αμφιβόλου ποιότητας. Τελικά, τα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για μια ασφαλή διαδικασία με εξαιρετική αποτελεσματικότητα, της τάξης του 90%. Πάντως, σχετικά με τις δημοσιεύσεις που λες, έχουν δημοσιευτεί άρθρα πάνω σε αυτά τα εμβόλια. Τα παραθέτω παρακάτω!

Τις δοκιμές τις κάνανε σε υγιή πληθυσμό, οπότε δεν ξέρουμε πιθανές παρενέργειες σε άτομα που βρίσκονται σε ευπαθείς ομάδες.

Είναι συνήθης πρακτική να κάνουν τις κλινικές δοκιμές σε διάφορες ηλικιακές ομάδες και με διάφορα backgrounds. Εννοείται ότι τα εμβόλια δεν είναι παστίλιες, γίνονται από εξειδικευμένο προσωπικό και εφόσον έχουμε συμβουλευτεί τον γιατρό μας. Αν κάποιο άτομο ανήκει σε ομάδα που δεν κρίνεται ασφαλές να εμβολιαστεί (π.χ. άτομα με πρόβλημα στη λειτουργία του ανοσοποιητικού), τότε δεν θα εμβολιαστεί.

Το mRNA με τρομάζει, μπορεί να μπει στο DNA μου και να το αλλάξει!

Ώπα ώπα, κάτσε, πήρες φόρα. Λοιπόν, το DNA βρίσκεται στον πυρήνα του κάθε κυττάρου σου, ο οποίος το προστατεύει σαν τα μάτια του. Για να εκφραστούν οι απαραίτητες πληροφορίες που περιέχει και να γίνουν πρωτεΐνες, παράγονται μικροί αγγελιοφόροι, τα λεγόμενα messenger (m)RNA. Σκέψου τα σαν φωτοτυπίες του DNA, οι οποίες πηγαίνουν στους εκτυπωτές έξω από τον πυρήνα, τα ριβοσώματα, που βρίσκονται στα κυτταρόπλασμα και έτσι ξεκινάει η πρωτεϊνοσύνθεση. Αυτά τα μόρια mRNA έχουν οδηγίες να μένουν όξω από τον πυρήνα και καταστρέφονται πολύ γρήγορα, μέσα σε μερικές ώρες.

Ναι αλλά κάποιοι ιοί, όπως οι ρετροϊοί, συνθέτουν DNA από RNA. Τί έχεις να πεις γι’ αυτό;

Ναι, οι ρετροϊοί είναι μια άλλη κατηγορία ιών που είναι πολύ ρέτρο και πράγματι συνθέτουν DNA από το RNA, και τσουπ, συνδέονται στο DNA μας. Για να το κάνουν αυτό κουβαλάνε μαζί τους μία πρωτεΐνη που λέγεται αντίστροφη μεταγραφάση! Οι κορωνοϊοί δεν έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να ενσωματωθούν στο DNA μας, εφόσον δεν έχουν την αντίστροφη μεταγραφάση. ΩΣΤΟΣΟ, ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ. Ακόμη και αν πράγματι μπορούν να ενσωματωθούν μέσω μηχανισμών που δεν καταλαβαίνουμε, αυτό ισχύει για τον παθογόνο ιό. ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ δεν ισχύει το ίδιο για το άκακο mRNA, το οποίο δεν περιέχει πληροφορίες ενσωμάτωσης, αλλά μένει έξω από τον πυρήνα. ΟΠΟΤΕ, αυτό είναι ένα ακόμη επιχείρημα για να εμβολιαστούμε ρε.

Προτιμώ να μολυνθώ από τον φυσικό ιό, παρά από κάτι τεχνητό, φτιαγμένο από τα εργαστήρια.

Λοιπόν, έστω ότι μολύνεσαι από τον ιό. Ο ιός (ο οποίος αποτελείται από RNA, λιπίδια και πρωτεΐνες) θα συνδεθεί μέσω συγκεκριμένων πρωτεϊνών στα κύτταρά σου και θα οδηγήσει το ανοσοποιητικό σου σύστημα στην χρονοβόρα πρωτογενή ανοσολογική απόκριση. Μέχρι τότε ο κορωνοϊός, θα παράγει πολλαπλά mRNA, θα παράγει όλες τις παθογόνες πρωτεΐνες του, θα πολλαπλασιαστεί και ενδέχεται να προκαλέσει εκτενή λοίμωξη. Υπάρχουν πολυάριθμα περιστατικά όπου ο ιός έχει αφήσει τους ασθενείς με διάφορα προβλήματα (τα παραθέτω σε πηγή παρακάτω).

Αν εμβολιαστείς, μικρή ποσότητα mRNA θα εισέλθει στον οργανισμό σου σε κούριερ με λιπίδια, για να μην χαθεί και καταστραφεί. Το προστατευτικό περίβλημα του κούριερ μοιάζει πολύ με τις μεμβράνες των κυττάρων σου, και αυτό βοηθάει στο να ξεπακεταριστεί το mRNA μέσα στο κυτταρόπλασμα. Εκεί θα πάει στους «κυτταρικούς εκτυπωτές», στα ριβοσώματα, και θα παράξει ΜΟΝΟ την πρωτεΐνη-ακίδα του ιού. Αυτή η πρωτεΐνη θα ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα που θα την αναγνωρίσει και θα παράξει ειδικά λεμφοκύτταρα μνήμης και αντισώματα εναντίον της. Έτσι, θα ενεργοποιηθεί η χρονοβόρα πρωτογενή απόκριση, αλλά αυτή τη φορά, με κανένα σύμπτωμα της ασθένειας!

Και στις δύο περιπτώσεις το έξυπνο ανοσοποιητικό σου σύστημα θα εκπαιδευτεί να αναγνωρίζει τον ιό εισβολέα, και σε μία δεύτερη εισβολή του, θα τον πετσοκόψει, αφού τώρα θα διαθέτει ειδικά κύτταρα μνήμης και αντισώματα. Άρα η διαφορά εάν εμβολιαστείς, είναι ότι θα αποκτήσεις ανοσία, αυτή την εκπαίδευση του ανοσοποιητικού σου, FOR FREE, χωρίς πιθανά μακροχρόνια προβλήματα λόγω πρώτης εισβολής του παθογόνου ιού.

Είμαι δυνατός οργανισμός και δεν παθαίνω τίποτα εγώ, γιατί να το κάνω;

Όσο δυνατός και αν είναι ένας οργανισμός, πρέπει να κατανοήσουμε ότι έχει μεγαλύτερη πιθανότητα εάν δεν εμβολιαστεί να είναι φορέας που έχει συμπτώματα, και συνεπώς να οδηγήσει σε περαιτέρω μετάδοση της ασθένειας. Εάν εμβολιαστείς, θα αποκτήσεις πολύμηνη ανοσία και θα υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα να μολύνεις τους γύρω σου (κρίσιμο ζητούμενο).

Για να φτάσουμε την λεγόμενη «ανοσία αγέλης», δηλαδή για να προστατεύουμε όχι μόνο τον εαυτό μας αλλά και τους υπόλοιπους γύρω μας από την ιική μετάδοση, υπολογίζεται ότι το 70% του πληθυσμού πρέπει να αποκτήσει ανοσία. Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Α) Να ακολουθήσουμε καταστροφικές στρατηγικές τύπου Σουηδίας, δηλαδή να κολλήσουν όσοι είναι να κολλήσουν, να αρρωστήσουν όσοι είναι να αρρωστήσουν, και να πεθάνουν όσοι είναι να πεθάνουν (αυτή η στρατηγική δεν πέτυχε, καθώς η ανοσία δεν επιτεύχθηκε στον πληθυσμό). Β) Να εμβολιαστούμε μαζικά.

Αν δεν αποκτήσει μεγάλο ποσοστό ανοσία, τότε το πρόβλημα της μετάδοσης θα συνεχίσει να υπάρχει και άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί, είτε από επιλογή είτε από ανάγκη, έχουν μεγάλες πιθανότητες να κινδυνεύσουν να νοσήσουν ή ακόμη και να χάσουν τη ζωή τους. Αν εμβολιαστούμε, έχουμε πολύ μα πολύ μικρότερη πιθανότητα να νοσήσουμε από την ασθένεια, αλλά και πολύ μικρότερη πιθανότητα να την μεταδώσουμε (παρακάτω εξηγώ τί ακριβώς σημαίνει αυτό!).

Ο ιός μεταλλάχθηκε οπότε το εμβόλιο δεν έχει καμία επίδραση!

Πράγματι, βρέθηκε μια παραλλαγή του ιού στο Ηνωμένο Βασίλειο, η λεγόμενη ποικιλία Β.1.1.7., οποία έχει δημιουργήσει μία αναμπουμπούλα. (Και ακόμη μία πρόσφατα στην Νότια Αφρική). Οι μεταλλάξεις στους ιούς δεν είναι κάτι το εξωπραγματικό, αντίθετα, είναι αναμενόμενες και τις περισσότερες φορές δεν έχουν κάποιο λειτουργικό ρόλο, αλλά βοηθάνε τους ερευνητές να παίξουν τα προσκοπάκια και να ιχνηλατήσουν τα εξελικτικά βήματα του ιού. Μέχρι τώρα έχουν αναφερθεί τουλάχιστον 12.000 διαφορετικές μεταλλάξεις του ιού σε 90.000 δείγματα. Ουάου! Πολλές ε? Πολλές μεταλλάξεις είναι αυτοκαταστροφικές για τον ιό, άλλες φορές είναι ουδέτερες και άλλες φορές του προσδίδουν νέες ιδιότητες. Αυτά που ξέρουμε μέχρι στιγμής για την καινούργια ποικιλία: 1) Ξέρουμε ότι σε αυτή την ποικιλία υπάρχουν μεταλλάξεις που οδηγούν σε 9 αλλαγές της πρωτεΐνης-ακίδας, τη πρωτεΐνης που χρησιμοποιεί ο ιός για να εισέλθει στα κύτταρά μας. Αυτή η πρωτεΐνη είναι και ο στόχος αναγνώρισης των εμβολίων που έχουν πάρει μέχρι στιγμής έγκριση, οπότε αξίζει να τις προσέξουμε λίγο παραπάνω. 2) Δύο από αυτές (Ν501Υ και Υ145del), θα μπορούσαν να έχουν κάποιο λειτουργικό ρόλο, αλλά δεν έχουν ακόμη δοκιμαστεί σε εργαστηριακά πειράματα για να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι προκαλούν μεγαλύτερη μετάδοση ή σοβαρότερα συμπτώματα. Η αύξηση της μεταδοτικότητας που παρατηρήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο ενδέχεται να ενισχύεται από άλλους παράγοντες (π.χ. καιρικές συνθήκες).

Το υπάρχον εμβόλιο προσφέρει πάντως την δυνατότητα στον οργανισμό να παράγει αντισώματα για την πρωτεΐνη-ακίδα του ιού. Αυτά τα αντισώματα αναγνωρίζουν τον ιό μέσω πρόσδεσης σε πολλά σημεία! Οπότε ακόμη και αν δεν προσδένεται καλά σε ένα από αυτά τα σημεία, τότε υπάρχει και πάλι μεγάλη πιθανότητα να είναι λειτουργικό!

Παρόλ’ αυτά, υπάρχει και η μικρή πιθανότητα να αποφύγει τα εμβόλια και την αναγνώριση από αντισώματα. Σε αυτή την περίπτωση, απλώς θα χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία που έχουμε για να τον καταπολεμήσουμε φτιάχνοντας νέες άμυνες, όπως κάνουμε και με τον ιό της γρίπης.

Καλά, άντε να κάνουμε το εμβόλιο να τελειώνουμε

Κάτσε, δεν τελειώσαμε! Πέρα από το γεγονός ότι είναι δύο οι δόσεις για το εμβόλιο, η επιστημονική κοινότητα δεν είναι σίγουρη για το χρονικό διάστημα της ανοσίας (υπολογίζουν πάνω από 4 μήνες). Επίσης, δεν είναι σίγουρο εάν μπορεί να είναι ασυμπτωματικός φορέας κάποιος που έχει εμβολιαστεί. Οπότε, μέχρι να ξεκαθαρίσει λίγο το τοπίο, πρέπει να φοράμε μάσκα, να πλένουμε τα χέρια σχολαστικά και να αποφεύγουμε τις συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους μέχρι νεωτέρας! Έλα, λίγη υπομονή!

Ωστόσο, να πούμε ότι όσο σημαντική είναι η πρόληψη, τόσο σημαντική είναι και η θεραπεία και η θωράκιση του συστήματος υγείας. Το αυτονόητο σε μία υγειονομική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης είναι θωράκιση του συστήματος υγείας, μαζικά δωρεάν τεστ, κατάλληλος και επαρκής εξοπλισμός και προσωπικό, και μεγαλύτερος αριθμός εμβολίων, έτσι ώστε να περάσει γρηγορότερα η υγειονομική κρίση

Αν έχεις κι άλλες απορίες, φρόντισε να τις λύσεις από έγκυρες πηγές (δημοσιεύσεις που έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά ή άρθρα που έχουν ΠΑΝΤΑ πηγές). Εάν έχεις κουραστεί, απλώς εμπιστέψου τα άτομα, τους ερευνητές, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές σε όλο τον κόσμο που δίνουν μία μάχη διαρκείας και μας έχουν σώσει από διάφορες ασθένειες και στο παρελθόν, όπως η ιλαρά και η ευλογιά.

Παραθέτω τις άπειρες πηγές, αλλά αν έχετε παραπάνω χρόνο και μεράκι, αξίζει να τις ρίξετε ματιές.

mRNAΕμβόλια: https://www.nature.com/articles/nrd.2017.243.pdf?origin=ppub, https://science.sciencemag.org/content/370/6518/763, https://www.nature.com/articles/d41586-020-03219-y

Ενδεικτικά, εμβόλιο της Pfizer https://doi.org/10.1136/bmj.m4826, και του Sputnik https://doi.org/10.1016/S0140-6736(20)31866-3

Μόλυνση από κορωνοϊό και έρευνα για μακρυπρόθεσμες επιπτώσεις   https://www.nature.com/articles/d41586-020-01643-8

Κορωνοϊός και είσοδος στο DNA: https://www.sciencemag.org/…/coronavirus-may-sometimes...

https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.12.12.422516v1 (ακόμη δεν έχει αξιολογηθεί από την υπόλοιπη επιστημονική κοινότητα) (ΜΟΝΟ Ο ΠΑΘΟΓΟΝΟΣ ΙΟΣ, ΟΧΙ ΤΟ ΑΚΑΚΟ mRNA ΣΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ)

Κορωνοϊός και μεταλλάξεις: https://doi.org/10.1038/s41467-020-19818-2

https://www.nytimes.com/…/new-covid-strain-uk.html... https://www.youtube.com/watch?v=wC8ObD2W4Rk

https://doi.org/10.1101/2020.11.19.389916 (ακόμη δεν έχει αξιολογηθεί από την υπόλοιπη επιστημονική κοινότητα)

https://doi.org/10.1101/2020.12.14.422555 (ακόμη δεν έχει αξιολογηθεί από την υπόλοιπη επιστημονική κοινότητα)

Επιμέλεια: Δημήτριος Ταγκούλης, Ειδικός Καρδιολόγος, Mediterranean Hospital, Κύπρος

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η τεχνητή νοημοσύνη αξιολογεί τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά τη διάρκεια αξονικής τομογραφίας

Η απεικονιστική μέθοδος που μετρά το ασβέστιο στις αρτηρίες και τα μεγέθη των θαλάμων της καρδιάς και του καρδιακού μυός θα μπορούσε να εντοπίσει...

Σε ποιες περιπτώσεις οι γιατροί αποφασίζουν την εισαγωγή του ασθενή σε ΜΕΘ

Αυστηρά και πολύ συγκεκριμένα είναι τα κριτήρια εισαγωγής ασθενών σε ΜΕΘ, σύμφωνα με κείμενο που συνέταξε η Επιτροπή ΜΕΘ και υπέγραψε ομοφώνως το 2020...

Εμβόλια: Ποια λοιμώδη νοσήματα αντιμετωπίζονται

Ασπίδα αποτελεί ο εμβολιασμός έναντι των λοιμωδών νοσημάτων τονίστηκε ε εκδήωση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, με...

Ετικέτες