Ενθαρρυντικά τα πρώτα αποτελέσματα από την χορήγηση χλωροκίνης και αζιθρομυκίνης σε ασθενείς πάσχοντες από Covid-19

Eνθαρρυντικά τα πρώτα αποτελέσματα από  μελέτη παρατήρησης στη Γαλλία, κατά την οποία χορηγείται χλωροκίνη σε συνδυασμό με αζιθρομυκίνη σε πάσχοντες από COVID-19.

Με στόχο την ανεύρεση θεραπείας για τους πάσχοντες από COVID-19 καθώς και βράχυνσης του χρονικού διαστήματος μεταδοτικότητας του ιού, χορηγήθηκε συνδυασμός χλωροκίνης και αζιθρομυκίνης σε 80 ασθενείς. Οι 78 ασθενείς παρουσίασαν κλινική βελτίωση, ο ένας απεβίωσε και ο άλλος εξακολούθησε να νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Την 7η και την 8η μέρα νοσηλείας παρατηρήθηκε ταχεία μείωση του ιικού φορτίου σε ρινοφαρυγγικό επίχρισμα που ελέγχθηκε με μέθοδο PCR. Συγκεκριμένα, 83% των δειγμάτων ήταν αρνητικά την 7η  και 93% την 9η μέρα.

Αυτά τα αποτελέσματα επέτρεψαν στους ασθενείς ν’ απομακρυνθούν από θαλάμους  υψηλής μεταδοτικότητας με μέσο όρο παραμονής 5 ημερών.

Η αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης συνδυαστικής θεραπείας  πρέπει ν’ αξιολογηθεί περαιτέρω προκειμένου να αποδειχθεί αν όντως εμποδίζει τη διασπορά της νόσου καθώς και αν αναχαιτίζει την εξέλιξή της  σε μη αναστρέψιμη αναπνευστική ανεπάρκεια.

https://www.mediterranee-infection.com/wp-content/uploads/2020/03/Hydroxychloroquine_final_DOI_IJAA.pdf

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ασπιρίνη: Κάνει τελικά καλό στην καρδιά;

Η ασπιρίνη έχει αδιαμφισβήτητα κάποια αποδεδειγμένα οφέλη για την καρδιά. Εκτός από την ανακούφιση από τον πόνο, την μείωση του πυρετού και την μείωση...

Διάρκεια αντιαιμοπεταλιακής αγωγής μετά από σύνθετη διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση σε ασθενείς υψηλού αιμορραγικού κινδύνου: υπο-ανάλυση της μελέτης MASTER DAPT. 

Στη μελέτη MASTER DAPT, 3.383 ασθενείς υποβλήθηκαν σε απλή διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση (percutaneous coronary intervention, PCI) και 1.196 ασθενείς υποβλήθηκαν σε σύνθετη PCI...

Δωρεάν εξετάσεις με SMS για καρδιαγγειακά και 2 τύπους καρκίνου – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Στις 24 Νοεμβρίου το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ ενέκρινε 321 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση προγραμμάτων προληπτικού ελέγχου για καρκίνο τραχήλου της μήτρας, παχέος εντέρου...

Ετικέτες