Σύγκλειση ωτίου του αριστερού κόλπου. Μύθος ή αλήθεια;.

Η χειρουργική σύγκλειση του αριστερού κολπικού ωτίου έχει προταθεί για την πρόληψη ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, χωρίς όμως να έχει αποδειχθεί ξεκάθαρα το όφελος. Οι Αμερικάνικες και Ευρωπαϊκές συστάσεις είναι ΙΙβ.

Η σύγκλειση του ωτίου διενεργείται κατά τη διάρκεια καρδιοχειρουργικής επέμβασης που πραγματοποιείται λόγω άλλης ένδειξης.

ΜΕΘΟΔΟΙ

Πρόκειται για μια πολυκεντρική, τυχαιοποιημένη μελέτη που περιελάμβανε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή και  CHA2DS2-VASc score  τουλάχιστον 2 (σε κλίμακα από 0 έως 9, με υψηλότερες βαθμολογίες να υποδηλώνουν, ως γνωστόν, μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου). Οι συμμετέχοντες είχαν προγραμματιστεί να υποβληθούν σε καρδιακή καρδιοχειρουργική επέμβαση λόγω άλλης ένδειξης.

Οι ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν να υποβληθούν ή να μην υποβληθούν σε σύγκλειση του αριστερού κολπικού ωτίου κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Όλοι έλαβαν τη συνήθη φαρμακευτική τους αγωγή συμπεριλαμβανομένης της αντιπηκτικής, κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης.

Το κύριο ζητούμενο ήταν η εμφάνιση ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου (συμπεριλαμβανομένου του παροδικού ΑΕΕ με επιβεβαιωμένα απεικονίστηκα ευρήματα) ή συστηματικής εμβολής.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Ο πληθυσμός που μελετήθηκε περιελάμβανε 2379 άτομα στην ομάδα της σύγκλεισης και 2391 στην ομάδα χωρίς σύγκλειση, με μέση ηλικία τα 71 έτη και μέση βαθμολογία CHA2DS2-VASc 4,2. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για 3,8 έτη.

Συνολικά, το 92,1% των συμμετεχόντων ανταποκρίθηκε στο σχεδιασμό της μελέτης και σε 3 χρόνια, το 76,8% των ασθενών συνέχισε να λαμβάνει από του στόματος αντιπηκτική αγωγή.

Εγκεφαλικό επεισόδιο ή η συστηματική εμβολή εμφανίστηκαν σε 114 συμμετέχοντες (4,8%) στην ομάδα σύγκλεισης του ωτίου και σε 168 (7,0%) στην ομάδα χωρίς σύγκλειση (hazard ratio, 0.67; 95% confidence interval, 0.53 to 0.85; P=0.001)

Τα ποσοστά εμφάνισης περιεγχειρητικής αιμορραγίας, καρδιακής ανεπάρκειας ή θανάτου δεν διέφεραν σημαντικά μεταξύ των δύο ομάδων.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή που υποβάλλονται σε καρδιοχειρουργική επέμβαση, έχουν χαμηλότερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου ή συστηματικής εμβολής όταν διενεργείται σύγκλειση του αριστερού κολπικού ωτίου στον ίδιο χρόνο με την χειρουργική επέμβαση.

(Funded by the Canadian Institutes of Health Research and others; LAAOS III ClinicalTrials.gov number, NCT01561651. opens in new tab.)

Βιβλιογραφία:

Left Atrial Appendage Occlusion during Cardiac Surgery to Prevent Stroke

ACC, May 15, 2021

DOI: 10.1056/NEJMoa2101897

Επιμέλεια:

Αγγελική Ζαχαράκη

Καρδιολόγος

Ηράκλειο

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, όλες οι υποομάδες του CHA2DS2-VASc 1 συσχετίστηκαν με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης αρτηριακής θρομβοεμβολής σε σύγκριση με ασθενείς με CHA2DS2-VASc...

Σε αυτήν τη μελέτη, συμμετείχαν συνολικά 64.141 ασθενείς χωρίς από του στόματος αντιπηκτική αγωγή από το National Patient Registry και το Prescription Registry της...

Πράγματα που καλύτερα να μην κάνετε αν είστε ανοσοκατεσταλμένοι

Για να προστατευτείτε από ασθένειες όταν το ανοσοποιητικό σας είναι επιβαρυμένο, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε. Όταν είστε ανοσοκατεσταλμένοι, το ανοσοποιητικό σας σύστημα...

Το 2024 ανοίγουν νέοι ορίζοντες στη φαρμακευτική θεραπεία της παχυσαρκίας

Φάρμακα με δράση σε υποδοχείς ορμονών (GLP-1 και  GIP) που διεγείρονται από την τροφή, υπάρχουν σε όλο το σώμα και έχουν νευρο- καρδιο –...

Ετικέτες