Συχνή πνευμονοπάθεια αυξάνει κατά 80% τον κίνδυνο καρκίνου

Τα ευρήματα νέας μελέτης σε χιλιάδες ασθενείς. Ποιες μορφές καρκίνου αυξάνονται τα πρώτα χρόνια από τη διάγνωση.

Οι ασθενείς με φυματίωση μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο τα χρόνια που ακολουθούν, ιδίως εάν έχουν και πρόσθετους παράγοντες κινδύνου, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η μελέτη βασίσθηκε στην ανάλυση δεδομένων από χιλιάδες ασθενείς και κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο κίνδυνος δεν περιορίζεται στον καρκίνο του πνεύμονα, αλλά αφορά πολλές μορφές της νόσου.

Η φυματίωση είναι μία συχνή πνευμονοπάθεια. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι προσβάλλει 10 εκατομμύρια ανθρώπους τον χρόνο. Το 1,5 εκατομμύριο από αυτούς χάνουν τη ζωή τους, παρότι είναι μία νόσος που μπορεί να προληφθεί και για την οποία υπάρχουν θεραπείες.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) το 2022 καταγράφηκαν περισσότερα από 36.000 κρούσματα. Στη χώρα μας, καταγράφονται ετησίως μερικές εκατοντάδες. Το 2022  ήταν 320, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Παρά τη δυνατότητα επιτυχούς αντιμετώπισής της, η φυματίωση μπορεί να έχει ποικίλες επιπλοκές, καθώς προκαλεί:

 • Δομικές ή αγγειακές βλάβες σε διάφορες ανατομικές περιοχές
 • Μεταβολικές δυσλειτουργίες
 • Φλεγμονώδεις αντιδράσεις

Στις δυνητικές επιπλοκές της μπορεί να συμπεριλαμβάνεται η ανάπτυξη καρκίνου, λένε οι ερευνητές από τη Νότια Κορέα. Αυτή μπορεί να σχετίζεται με βλάβες που προκαλεί η νόσος στο DNA ή/και με διαταραχή των φυσιολογικών μηχανισμών επιδιόρθωσης των βλαβών στα γονίδια.

Στην παρούσα μελέτη οι επιστήμονες θέλησαν να εξετάσουν αν και πόση διαφορά υπάρχει στα κρούσματα καρκίνου μεταξύ των πασχόντων από φυματίωση και του γενικού πληθυσμού.

Η νέα μελέτη

Η μελέτη βασίσθηκε σε δεδομένα της περιόδου 2010-2017 από τον κρατικό ασφαλιστικό οργανισμό της Νότιας Κορέας. Οι ερευνητές συνέκριναν 72.542 πάσχοντες από φυματίωση με ισάριθμους, τυχαία επιλεγμένους συνομηλίκους τους χωρίς τη νόσο.

Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 62 χρόνια. Σχεδόν 6 χρόνια μετά τη διάγνωση της νόσου, τα κρούσματα όλων των μορφών καρκίνου ήταν κατά 80% περισσότερα στους ασθενείς με φυματίωση απ’ ό,τι στους λοιπούς συνομηλίκους τους.

Υπήρχε όμως σημαντική διακύμανση σε επιμέρους μορφές καρκίνου. Ειδικότερα στους ασθενείς καταγράφηκαν:

 • 3,6 φορές περισσότερα κρούσματα καρκίνου του πνεύμονα
 • 2,4 φορές περισσότερα κρούσματα αιματολογικών κακοηθειών (καρκίνοι του αίματος)
 • 2,2 φορές περισσότερα κρούσματα γυναικολογικών καρκίνων
 • 57% περισσότερα κρούσματα καρκίνου του παχέος εντέρου
 • 56% περισσότερα κρούσματα καρκίνου του θυρεοειδούς
 • 55% περισσότερα κρούσματα καρκίνου του οισοφάγου και του στομάχου

Ο κίνδυνος αναπτύξεως καρκίνου επηρεαζόταν ισχυρά από ορισμένους παράγοντες κινδύνου. Οι νυν καπνιστές, λ.χ., που είχαν περάσει φυματίωση είχαν 40% μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου. Αντίστοιχα:

 • Όσοι έκαναν υπερκατανάλωση αλκοόλ διέτρεχαν κατά 15% μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου
 • Όσοι έπασχαν από χρόνια νόσο του ήπατος είχαν 42% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο
 • Όσοι έπασχαν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια είχαν 8% μεγαλύτερο κίνδυνο

«Η φυματίωση αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για καρκίνο, όχι μόνον στον πνεύμονα, αλλά σε διάφορες θέσεις», σχολίασαν οι ερευνητές. «Ο προσυμπτωματικός έλεγχος και η έγκαιρη αντιμετώπιση μπορεί να είναι απαραίτητα στους ασθενείς».

Η νέα μελέτη θα παρουσιασθεί στο ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας & Λοιμωδών Νόσων (ECCMID 2024). Το συνέδριο θα διεξαχθεί στην Βαρκελώνη 27-30 Απριλίου 2024. Τα ευρήματα που παρουσιάζονται σε ιατρικά συνέδρια θεωρούνται προκαταρκτικά, έως ότου δημοσιευθούν σε ιατρική επιθεώρηση μετά από ανεξάρτητη αξιολόγηση.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/ygeia/sychni-pnevmonopatheia-afksanei-kata-80-ton-kindyno-karkinou/182833/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Πρώτη επέμβαση με χρήση υπερήχων σε ασθενή με Αλτσχάιμερ

Μια ηλικιωμένη ασθενής που έπασχε από Αλτσχάιμερ υποβλήθηκε στην πρώτη αναίμακτη επέμβαση εγκεφάλου με εστιασμένους υπερήχους. Πρόκειται για μια εξαιρετικά πρωτοποριακή επέμβαση, ένα σπουδαίο...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 17.4.2024 – Μελέτες

to be continued..... OMT:optical medical therapy Κατάλληλοι για την μελέτη ήταν ασθενείς που  προέκυψαν μετά από  ΣΦ  για  XΣΝ(83%) και ΟΣΣ με  ένοχη ευάλωτη πλάκα (>50%)...

Νέα εποχή στις επεμβάσεις καρδιάς, χωρίς στερνοτομές

Η καρδιοχειρουργική έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη νέων, λιγότερο επεμβατικών τεχνικών που μειώνουν τον χρόνο νοσηλείας και επιταχύνουν εντυπωσιακά την...

Ετικέτες