Στο Σισμανόγλειο λειτουργεί πλέον Μονάδα Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής

Μονάδα Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής – Ψυχογενούς Ανορεξίας εγκαινιάστηκε στο νοσοκομείο Σισμανόγλειο παρουσία της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για την πρώτη Μονάδα του είδους, η οποία ανήκει στο ΕΣΥ.

Στα εγκαίνια χθες  Τρίτη 12 Ιουλίου, παραβρέθηκαν ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη. Το «παρόν» έδωσαν η υποδιοικητρια 1ης ΥΠΕ, Μαρίζα Οικονόμου και ο διοικητής του Γ.Ν.Α.«ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ-ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ» και Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, Ηλίας Δαλαϊνας.

Στην σημασία της διάγνωσης των διαταραχών τροφής αναφέρθηκε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. «Ιδιαίτερα όσον αφορά την ανορεξία, επηρεάζει ιδιαίτερα εφήβους και νέους ενήλικες και προκαλεί θανάτους. Είναι άρα ένα θέμα που πρέπει άμεσα να αντιμετωπίζεται, να προλαμβάνονται οι θάνατοι και να ηρεμεί η κραυγή αγωνίας των γονιών και των συγγενών» σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Γκάγκα. Η ίδια έδωσε τα εύσημα στον οραματιστή της μονάδας, «ψυχίατρο  Ερρίκο Τζεμπελίκο, στην διοίκηση, τη νοσηλευτική, ιατρική, διοικητική και τεχνική υπηρεσία και όλο το προσωπικό που αγκαλιάζει τη νέα μονάδα με αγάπη».

Στην πλήρωση χρόνιων κενών σε αυτό το πεδίο αναφέρθηκε η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη εξηγώντας ότι η μονάδα «έχει δυναμικότητα έξι κλινών με προοπτική επέκτασης. Τη λειτουργία καλύπτουν τέσσερις γιατροί του νοσοκομείου, καθώς και οχτώ νοσηλευτές και βοηθητικό προσωπικό». Ιδιαίτερη μνεία έκανε η κ. Ράπτη στον λόγο που επιλέχθηκε το ΓΝΑ Σισμανόγλειο για να στηρίξει μια τέτοια Μονάδα, αφού «διαθέτει εξειδικευμένο και καταρτισμένο προσωπικό, νέες, εκσυγχρονισμένες εγκαταστάσεις, πρωτοποριακές υπηρεσίες και θεραπείες, καθώς και τεχνογνωσία στο κομμάτι των διατροφικών διαταραχών». Με νόημα η υφυπουργός υπενθύμισε ότι οι διαταραχές πρόσληψης τροφής αποτελούν χρόνιες ψυχιατρικές διαταραχές, «με πιο συχνή την ψυχογενή ανορεξία που έχει το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας. Αποτελούν πλέον, σύμφωνα με τους ειδικούς, «συχνές» διαταραχές, καθώς πλήττουν περίπου το 8% του γενικού πληθυσμού». Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά την πανδημία ο αριθμός των νοσούντων  αυξήθηκε γιατί «τα αρνητικά συναισθήματα επηρεάζουν τη συμπεριφορά που έχουμε απέναντι στο φαγητό».

Για την διαχείριση των διαταραχών εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης η δημιουργία δύο Κέντρων Ημέρας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Επιδίωξη αποτελεί η πρόληψη, έγκαιρη παρέμβαση και η θεραπεία ψυχικών διαταραχών, όπως είναι και οι διαταραχές πρόσληψης τροφής. Οι συγκεκριμένες δομές «θα προκηρυχθούν άμεσα, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας της χώρας μας».

Πηγή: https://virus.com.gr/sto-sismanogleio-leitoyrgei-pleon-monada-diatarachon-proslipsis-trofis/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

1ο Διεθνές Συνέδριο Επεμβατικής Καρδιολογίας – ICE 2022

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο διοργανώνουν το Διεθνές Συνέδριο ICE στο Ηράκλειο  Κρήτης, στις 2-4 Δεκεμβρίου 2022 στο ξενοδοχείο Atlantis. Το...

Ιατρική σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης: Στην τελική φάση προετοιμασίας πρωτοκόλλου για τη δωρεά σώματος

Ενδείξεις για αύξηση των δωρητών σώματος ύστερα από το παράδειγμα του Κώστα Καζάκου Η λατινική ρήση «Mortui vivos docent» που σημαίνει «Οι νεκροί διδάσκουν τους...

Χορήγηση Paxlovid σε περιστατικά Covid-19: Mικρότερη πιθανότητα νοσηλείας κατά 51%

Το Paxlovid παρέχει προστασία έναντι σοβαρών εκβάσεων που σχετίζονται με την COVID-19, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με ανοσία που παρέχεται από το εμβόλιο, σύμφωνα με μελέτη. Η εν λόγω...

Ετικέτες