Στις 20 πρώτες θέσεις η Ελλάδα για το θέμα του διαβητικού ποδιού

Με βάση την έρευνα που γίνεται κυρίως στο Ε.Κ.Π.Α., η Ελλάδα βρίσκεται στις 20 πρώτες θέσεις παγκοσμίως  για το θέμα του διαβητικού ποδιού, τόσο στην έρευνα όσο και στις αναφορές (citations) σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Journal of Diabetes Research.

Μετά την εκτέλεση των κριτηρίων αναζήτησης ερευνήθηκαν συνολικά 5869 δημοσιεύσεις. Εξ αυτών 4500 άρθρα και 865 ανασκοπήσεις αναλύθηκαν. Ο συνολικός αριθμός παραπομπών για όλες τις δημοσιεύσεις ήταν 107.296 και ο αριθμός παραπομπών και το ποσοστό για τις ΗΠΑ ήταν 50308 και 46,88%, αντίστοιχα. Σχεδόν όλα τα ληφθέντα άρθρα ήταν στην αγγλική γλώσσα. Οι δημοσιεύσεις κατανέμονται σε όλο τον κόσμο. Οι χώρες με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην έρευνα είναι οι ΗΠΑ με τις περισσότερες δημοσιεύσεις , ακολουθούμενες από την Αγγλία , την Κίνα  και τη Γερμανία .

Σημειώνεται πως το International Journal of Lower Extremity Wounds (IJLEW) δημοσίευσε 254 άρθρα/ανασκοπήσεις, ξεπερνώντας άλλα περιοδικά με τις περισσότερες δημοσιεύσεις. Το International Wound Journal (IWJ) κατέλαβε τη δεύτερη θέση, με 235 δημοσιεύσεις. Επιπλέον, υπήρξαν 234 άρθρα/ανασκοπήσεις στο Journal of Wound Care (JWC), 195 στο Wound Repair and Regeneration και 174 στο Wounds A Compendium of Clinical Research and Practice (Wounds). Τα 10 κορυφαία άρθρα με τις περισσότερες αναφορές δημοσιεύθηκαν μεταξύ 2011 και 2017. Δύο άρθρα έχουν αναφερθεί περισσότερες από 500 φορές, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο New England Journal of Medicine.

Ένας μεγάλος αριθμός βάσεων δεδομένων μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των μελετών αξιολόγησης σε παγκόσμιο επίπεδο . Ωστόσο, για την παρούσα ανάλυση επιλέχθηκε η βάση δεδομένων SCI-expanded of WoSCC που αναπτύχθηκε από την Thomson Scientific, η οποία καλύπτει πολλά διεθνή επιστημονικά περιοδικά με την υψηλότερη απήχηση και ποιότητα, παρέχοντας ένα ολοκληρωμένο, τυποποιημένο σύνολο δεδομένων για εξαγωγή. Η WoSCC χρησιμοποιείται ευρέως στον ακαδημαϊκό χώρο.

Στρατηγική αναζήτησης

Το πρώτο άρθρο δημοσιεύθηκε το 2004, οπότε το χρονικό διάστημα για την ανάκτηση της βιβλιογραφίας ήταν από το 2004 έως το 2020 για να διερευνηθούν οι παγκόσμιες τάσεις και τα hotspots στην έρευνα. Στο πρώτο βήμα της βιβλιομετρικής ανάλυσης της βιβλιογραφίας, χρησιμοποιήθηκε ο όρος αναζήτησης “diabetic foot ulcer” στη βάση δεδομένων WoSCC και ανακτήθηκαν 5869 έγγραφα. Στο πλαίσιο της αναζήτησης, πραγματοποιήθηκαν διάφορα διαδοχικά ερωτήματα, όπως η χρήση του όρου αναζήτησης “diabetic foot ulcer OR diabetic foot wound”. Τελικά, χρησιμοποιήσαμε το “έλκος διαβητικού ποδιού” ως όρο ανάκτησης, επειδή οδήγησε σε σχεδόν κάθε σχετικό αποτέλεσμα μελέτης. Οι εργασίες ανάκτησης πραγματοποιήθηκαν την ίδια ημέρα (στις 30 Ιουνίου 2021) για να αποφευχθούν οι αλλαγές λόγω των καθημερινών ενημερώσεων. Δεν απαιτήθηκε συγκατάθεση μετά από ενημέρωση, επειδή τα δεδομένα αυτά είναι δευτερογενή δεδομένα χωρίς προσωπικές πληροφορίες.

Συλλογή δεδομένων

Οι πληροφορίες όλων των δημοσιεύσεων που εντοπίστηκαν, συμπεριλαμβανομένου του τίτλου, του έτους δημοσίευσης, του συγγραφέα, των συνεργασιών, των υπηκοοτήτων, του περιοδικού, της περίληψης και των λέξεων-κλειδιών, μεταφορτώθηκαν από τη βάση δεδομένων WoSCC .

Πηγή: https://virus.com.gr/stis-20-protes-theseis-i-ellada-gia-to-thema-tou-diavitikou-podiou/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, όλες οι υποομάδες του CHA2DS2-VASc 1 συσχετίστηκαν με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης αρτηριακής θρομβοεμβολής σε σύγκριση με ασθενείς με CHA2DS2-VASc...

Σε αυτήν τη μελέτη, συμμετείχαν συνολικά 64.141 ασθενείς χωρίς από του στόματος αντιπηκτική αγωγή από το National Patient Registry και το Prescription Registry της...

Πράγματα που καλύτερα να μην κάνετε αν είστε ανοσοκατεσταλμένοι

Για να προστατευτείτε από ασθένειες όταν το ανοσοποιητικό σας είναι επιβαρυμένο, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε. Όταν είστε ανοσοκατεσταλμένοι, το ανοσοποιητικό σας σύστημα...

Το 2024 ανοίγουν νέοι ορίζοντες στη φαρμακευτική θεραπεία της παχυσαρκίας

Φάρμακα με δράση σε υποδοχείς ορμονών (GLP-1 και  GIP) που διεγείρονται από την τροφή, υπάρχουν σε όλο το σώμα και έχουν νευρο- καρδιο –...

Ετικέτες