Γιατί ορισμένοι ”κολλούν” COVID και άλλοι ποτέ

Ο ρόλος του περιβάλλοντος και του γενετικού προφίλ στο ποιος εμφανίζει λοίμωξη δεν έχει κατανοηθεί καλά. Τι έδειξε νέα έρευνα του Columbia University.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, μακροπρόθεσμα, πιθανόν γενετικοί είναι οι λόγοι που ευθύνονται για το επίπεδο ευαλωτότητας ενός ανθρώπου  στον ιό SARS-Cov-2.

Η ερευνήτρια Katie LaRow Brown, του Columbia University, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι αρχικά, στην πανδημία, διαφορές στο κοινό οικιακό περιβάλλον επηρέαζαν ποιος έχει λοίμωξη με COVID-19 περισσότερο από τις γενετικές διαφορές.

Με τον καιρό, η σημασία αυτών των διαφορών στο κοινό οικιακό περιβάλλον μειώθηκε και η σημασία των γενετικών παραγόντων αυξήθηκε- τελικά ξεπερνώντας το κοινό οικιακό περιβάλλον.

Ο ρόλος του περιβάλλοντος και του γενετικού προφίλ στο ποιος εμφανίζει λοίμωξη δεν έχει κατανοηθεί καλά.

Στη νέα μελέτη, ερευνητές εξέτασαν στοιχεία αρχείων ασθενών του  New York-Presbyterian/Columbia University Irving Medical Center.

Σχεδόν 13.000 από τους ασθενείς έλαβαν καταληκτικά αποτελέσματα σε PCR tests μεταξύ Φεβρουαρίου 2021 και Οκτωβρίου 2022.

Συνήθως οι ασθενείς προέρχονταν από οικογένειες στις οποίες κατά μέσον όρο, 2,5 μέλη είχαν προσβληθεί από COVID-19.

Αναλύοντας γενετικούς έναντι περιβαλλοντικών παραγόντων, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η σχέση άλλαζε με τον καιρό.

Νωρίτερα στην πανδημία, στο γενετικό προφίλ ενός ανθρώπου οφειλόταν το 33% της ποικιλίας της ευαλωτότητας στην COVID-19, αλλά έως το δεύτερο ήμισυ της έρευνας ο ρόλος του στην ευαλωτότητα αυξήθηκε σε 70%.

Εξετάζοντας την ένταση της νόσησης από COVID, οι γενετικοί λόγοι και πάλι ξεπέρασαν το οικιακό περιβάλλον.

Η έρευνα έδειξε ότι γενετικά αίτια εξηγούν το 41% των διακυμάνσεων στην ένταση των περιστατικών, ενώ το κοινό περιβάλλον το 33%.

Ο Nicholas Tatonetti δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα εξεπλάγη ιδιαίτερα από τα ποσοστά ευαλωτότητας.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο Nature Communications.

Δεν είναι ακόμα σαφές ποιο DNA ευθύνεται για το χάσμα μεταξύ αυτών που εμφανίζουν λοίμωξη COVID-19 και ποιοι όχι.

Πηγές:
Nature Communications, https://www.iatronet.gr/article/122510/giati-orismenoi-kolloyn-covid-kai-alloi-pote-meleth

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ECDC: Εκατομμύρια Ευρωπαίοι μολύνονται ετησίως στα νοσοκομεία κατά την περίθαλψή τους

Καθημερινά παρουσιάζει ενδονοσοκομειακή λοίμωξη 1 στους 14 νοσηλευόμενους ασθενείς στην ΕΕ. Εκατομμύρια ασθενείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΕ/ΕΟΧ) προσβάλλονται κάθε χρόνο...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 8.5.2024 – Aιφνίδιος Καρδιακός θάνατος

Συνάδελφοι Συναδέλφισες ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ! Cathleen Biga, is making history as ACC's first nonphysician president. Within her 40 years of experience in health care, she spent...

Στάδια του Διαβήτη

Πηγή: https://www.healthline.gr/%CF%83%CF%84%CE%AC%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B2%CE%AE%CF%84%CE%B7/

Ετικέτες