Γιατί ορισμένοι ”κολλούν” COVID και άλλοι ποτέ

Ο ρόλος του περιβάλλοντος και του γενετικού προφίλ στο ποιος εμφανίζει λοίμωξη δεν έχει κατανοηθεί καλά. Τι έδειξε νέα έρευνα του Columbia University.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, μακροπρόθεσμα, πιθανόν γενετικοί είναι οι λόγοι που ευθύνονται για το επίπεδο ευαλωτότητας ενός ανθρώπου  στον ιό SARS-Cov-2.

Η ερευνήτρια Katie LaRow Brown, του Columbia University, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι αρχικά, στην πανδημία, διαφορές στο κοινό οικιακό περιβάλλον επηρέαζαν ποιος έχει λοίμωξη με COVID-19 περισσότερο από τις γενετικές διαφορές.

Με τον καιρό, η σημασία αυτών των διαφορών στο κοινό οικιακό περιβάλλον μειώθηκε και η σημασία των γενετικών παραγόντων αυξήθηκε- τελικά ξεπερνώντας το κοινό οικιακό περιβάλλον.

Ο ρόλος του περιβάλλοντος και του γενετικού προφίλ στο ποιος εμφανίζει λοίμωξη δεν έχει κατανοηθεί καλά.

Στη νέα μελέτη, ερευνητές εξέτασαν στοιχεία αρχείων ασθενών του  New York-Presbyterian/Columbia University Irving Medical Center.

Σχεδόν 13.000 από τους ασθενείς έλαβαν καταληκτικά αποτελέσματα σε PCR tests μεταξύ Φεβρουαρίου 2021 και Οκτωβρίου 2022.

Συνήθως οι ασθενείς προέρχονταν από οικογένειες στις οποίες κατά μέσον όρο, 2,5 μέλη είχαν προσβληθεί από COVID-19.

Αναλύοντας γενετικούς έναντι περιβαλλοντικών παραγόντων, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η σχέση άλλαζε με τον καιρό.

Νωρίτερα στην πανδημία, στο γενετικό προφίλ ενός ανθρώπου οφειλόταν το 33% της ποικιλίας της ευαλωτότητας στην COVID-19, αλλά έως το δεύτερο ήμισυ της έρευνας ο ρόλος του στην ευαλωτότητα αυξήθηκε σε 70%.

Εξετάζοντας την ένταση της νόσησης από COVID, οι γενετικοί λόγοι και πάλι ξεπέρασαν το οικιακό περιβάλλον.

Η έρευνα έδειξε ότι γενετικά αίτια εξηγούν το 41% των διακυμάνσεων στην ένταση των περιστατικών, ενώ το κοινό περιβάλλον το 33%.

Ο Nicholas Tatonetti δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα εξεπλάγη ιδιαίτερα από τα ποσοστά ευαλωτότητας.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο Nature Communications.

Δεν είναι ακόμα σαφές ποιο DNA ευθύνεται για το χάσμα μεταξύ αυτών που εμφανίζουν λοίμωξη COVID-19 και ποιοι όχι.

Πηγές:
Nature Communications, https://www.iatronet.gr/article/122510/giati-orismenoi-kolloyn-covid-kai-alloi-pote-meleth

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, όλες οι υποομάδες του CHA2DS2-VASc 1 συσχετίστηκαν με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης αρτηριακής θρομβοεμβολής σε σύγκριση με ασθενείς με CHA2DS2-VASc...

Σε αυτήν τη μελέτη, συμμετείχαν συνολικά 64.141 ασθενείς χωρίς από του στόματος αντιπηκτική αγωγή από το National Patient Registry και το Prescription Registry της...

Πράγματα που καλύτερα να μην κάνετε αν είστε ανοσοκατεσταλμένοι

Για να προστατευτείτε από ασθένειες όταν το ανοσοποιητικό σας είναι επιβαρυμένο, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε. Όταν είστε ανοσοκατεσταλμένοι, το ανοσοποιητικό σας σύστημα...

Το 2024 ανοίγουν νέοι ορίζοντες στη φαρμακευτική θεραπεία της παχυσαρκίας

Φάρμακα με δράση σε υποδοχείς ορμονών (GLP-1 και  GIP) που διεγείρονται από την τροφή, υπάρχουν σε όλο το σώμα και έχουν νευρο- καρδιο –...

Ετικέτες