Σε μια νέα μεγάλη μελέτη , ξανα-αποδεικνύεται ότι το ελαιόλαδο μειώνει την στεφανιαία νοσο και τα καρδιαγγειακά νοσήματα

Η υψηλότερη πρόσληψη ελαιόλαδου συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και ολικής καρδιαγγειακής νοσου     σε 2 μεγάλες ομάδες  ανδρών (31797) και γυναικών (61181) των ΗΠΑ με διάρκεια παρακολούθησης 24 ετών .  Αυτοί που ελάμβαναν ελαιόλαδο >0.5 κουτάλι /ημέρα  ή >7 g/ημέρα  είχαν  14% μικρότερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο  (pooled HR: 0.86; 95% CI: 0.79 to 0.94) and 18% μικρότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο (pooled HR: 0.82; 95% CI: 0.73 to 0.91)  Η αντικατάσταση της μαργαρίνης, του βουτύρου, της μαγιονέζας και του γαλακτοκομικού λίπους με το ελαιόλαδο μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και ολικής καρδιαγγειακής νόσου    .

http://www.onlinejacc.org/content/75/15/1729

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,50% του ΑΕΠ η συνολική χρηματοδότηση για τις δαπάνες υγείας το 2022

Η συνολική χρηματοδότηση των δαπανών υγείας παρουσίασε αύξηση κατά 5,4% το 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη χρηματοδότηση του έτους 2021, αλλά μειώθηκε ως...

Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης

Τα σωματίδια που φτάνουν μέχρι τις κυψελίδες των πνευμόνων. Ποιοι είναι ευάλωτοι και πώς θα προστατευτούν. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξηγεί . Η αφρικανική σκόνη, που ξεκίνησε...

Υψηλότερος γενετικός κίνδυνος παχυσαρκίας σημαίνει σκληρότερη προσπάθεια για τα ίδια αποτελέσματα

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι θέλουν τώρα να δουν εάν τα ευρήματα γενικεύονται σε πιο αντιπροσωπευτικούς και διαφορετικούς πληθυσμούς. Τα άτομα με υψηλότερο γενετικό...

Ετικέτες