Η υψηλότερη πρόσληψη ελαιόλαδου συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και ολικής καρδιαγγειακής νοσου σε 2 μεγάλες ομάδες ανδρών (31797) και γυναικών (61181) των ΗΠΑ με διάρκεια παρακολούθησης 24 ετών . Αυτοί που ελάμβαναν ελαιόλαδο >0.5 κουτάλι /ημέρα ή >7 g/ημέρα είχαν 14% μικρότερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο (pooled HR: 0.86; 95% CI: 0.79 to 0.94) and 18% μικρότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο (pooled HR: 0.82; 95% CI: 0.73 to 0.91) Η αντικατάσταση της μαργαρίνης, του βουτύρου, της μαγιονέζας και του γαλακτοκομικού λίπους με το ελαιόλαδο μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και ολικής καρδιαγγειακής νόσου .