Σχετίζεται η ψωρίαση με τα καρδιαγγειακά νοσήματα;

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης δερματική νόσος που προσβάλλει το 2% έως 3% του πληθυσμού των ΗΠΑ.

Η ανοσοαπόκριση στην ψωρίαση περιλαμβάνει  ενεργοποίηση των Τ και των μυελοειδών κυττάρων, ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων, αύξηση των ιντερφερόνων, του παράγοντα νέκρωσης όγκου-α και της  ιντερλευκίνης (ILs) IL-23, IL-17 και IL-6. Τα ανωτέρω τα συνδέονται με αγγειακή φλεγμονή και δημιουργία αθηροσκλήρωσης.

Οι ασθενείς με ψωρίαση έχουν έως και 50% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακή νόσο (CV) και αυτός ο κίνδυνος αυξάνεται με τη σοβαρότητα της δερματικής προσβολής. Η πλειονότητα των κατευθυντήριων οδηγιών συνιστά την ενσωμάτωση της ψωρίασης στον υπολογισμό του καρδιαγγειακού κινδύνου και στις στρατηγικές πρόληψης.

Παρόλο που τα επιστημονικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι η θεραπεία της δερματικής ψωριασικής νόσου μειώνει την αγγειακή φλεγμονή και το αθηρωματικό φορτίο των στεφανιαίων και κατ’ επέκταση τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, εντούτοις οι μελέτες  με εικονικό φάρμακο δεν έχουν καταλήξει σε σαφή συμπεράσματα μέχρι σήμερα.

Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για τον καθορισμό των παραδοσιακών στόχων των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου, του βέλτιστου ρόλου των υπολιπιδαιμικών και των  και αντιαιμοπεταλιακών φαρμάκων, καθώς και της συνεισφοράς των στοχευμένων αντιψωριασικών θεραπειών στον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Μηνύματα

• Οι ασθενείς με ψωρίαση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

• Η δερματική και η συστηματική φλεγμονή, σε συνδυασμό με τους παραδοσιακούς καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, θεωρείται ότι αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο στους ασθενείς με ψωρίαση.

• Απαιτούνται περαιτέρω τυχαιοποημένες μελέτες για να απαντηθεί εάν η θεραπεία της ψωρίασης μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Βιβλιογραφία:

Cardiovascular Risk in Patients With Psoriasis: JACC Review Topic of the Week

Michael S. Garshick, Nicole L. Ward, James G. Krueger, and Jeffrey S. Berger

J Am Coll Cardiol. 2021 Apr, 77 (13) 1670–1680

Επιμέλεια:

Αγγελική Ζαχαράκη

Καρδιολόγος

Ηράκλειο

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Tι είναι η “λευκή πνευμονία”

Τι πρέπει να μας ανησυχεί. Για το σύνδρομο του «λευκού πνεύμονα» που σαρώνει στην Κίνα και προκαλεί προβληματισμό σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες μίλησε στον ΑΝΤ1 ο επίκουρος...

Η πρώιμη έναρξη της περιόδου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη και εγκεφαλικού

Η έναρξη του εμμηνορροϊκού κύκλου πριν από την ηλικία των 13 ετών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 στη μέση ηλικία και...

Τα έξυπνα ρολόγια βοηθούν στην προστασία της υγείας, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή έρευνα

Τα έξυπνα ρολόγια βοηθούν στην προστασία της υγείας, με το 87% όσων τα χρησιμοποιούν να έχουν υιοθέτησαν νέες συμπεριφορές υγείας και ευεξίας. Ειδικότερα σύμφωνα...

Ετικέτες