Sanofi και Novavax: Όσα ξέρουμε για τα εμβόλια, ποιες οι παρενέργειες

Έρχεται στην Ελλάδα και το εμβόλιο της Sanofi, καταφθάνουν 640.000 δόσεις του Novavax.

Τον Απρίλιο φτάνει στη χώρα μας το εμβόλιο της εταιρείας Sanofi, ενώ το πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax έρχεται στις 21 Φεβρουαρίου και στην Ελλάδα και εκτιμάται ότι τον Μάρτιο θα έχουν παραδοθεί 474.000 δόσεις.

Τα εμβόλια της Sanofi και της Novavax εντάσσονται αμφότερα στην κατηγορία των σχετικών σκευασμάτων που η τεχνολογία τους δεν είναι mRNA.

Βασισμένα σε πρωτεΐνη

Novavax, λοιπόν, είναι ένα πρωτεϊνικό εμβόλιο που περιέχει εκδοχή της πρωτεΐνης Spike, παρασκευασμένης σε εργαστήριο, που βρίσκεται στην επιφάνεια του SARS-CoV-2 και τη χρησιμοποιεί ο ιός για να εισέρχεται στο κύτταρο, και έναν παράγοντα-ουσία που ενισχύει την ανοσολογική απάντηση του ατόμου.

Όταν το άτομο λάβει το εμβόλιο, το ανοσοποιητικό του σύστημα θα αναγνωρίσει την πρωτεΐνη ως ξένη, θα παραγάγει αντισώματα και θα ενεργοποιήσει Τ-λεμφοκύτταρα εναντίον του. Αν αργότερα το εμβολιασμένο άτομο έρθει σε επαφή με τον ιό, το ανοσολογικό σύστημα θα αναγνωρίσει την πρωτεΐνη στον ιό και θα του «επιτεθεί».

Θυμίζουμε ότι τα mRNA εμβόλια (Pfizer, Moderna) χρησιμοποιούν ένα μόριο mRNA για να μεταφέρει την πληροφορία παραγωγής της πρωτεΐνης από τα κύτταρα, που θα οδηγήσει στην ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι αυτής. Τα εμβόλια ιικού φορέα (AstraZeneca, Johnson & Johnson) χρησιμοποιούν απενεργοποιημένο αδενοϊό που έχει τροποποιηθεί προκειμένου να περιλαμβάνει το γονίδιο για την παραγωγή της πρωτεΐνης του ιού που θα ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το εμβόλιο της Novavax χορηγείται σε δύο δόσεις, με χρονική απόσταση τριών εβδομάδων. Για την έγκρισή του αξιολογήθηκαν δύο κλινικές μελέτες που έδειξαν ποσοστά αποτελεσματικότητας έναντι της συμπτωματικής λοίμωξης COVID-19 της τάξης του 90%.

Τα ποσοστά αυτά αφορούν το αρχικό στέλεχος του SARS, το βρετανικό στέλεχος (Άλφα) και το νοτιοαφρικανικό (Βήτα), που ήταν και τα στελέχη τα οποία κυκλοφορούσαν την περίοδο υλοποίησης των μελετών. Προς το παρόν υπάρχουν λίγα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα έναντι άλλων στελεχών – και του «Όμικρον». Οι παρενέργειες που παρατηρήθηκαν ήταν ήπιες ή μέτριες και διαρκούν 1-2 ημέρες.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες

Κατά τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τις κλινικές δοκιμές Φάσης 3, οι συχνότερα αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου της Novavax είναι γενικά ήπιες έως μέτριες και μεσοπρόθεσμες. Περιλαμβάνουν πόνο και ευαισθησία στο σημείο της έγχυσης, κόπωση, πονοκέφαλο και μυϊκά άλγη, ειδικά μετά τη δεύτερη δόση. Η συχνότητα των σοβαρών παρενεργειών ήταν μικρή.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και το εμβόλιο της SANOFI/GSK. Αυτός ο τύπος εμβολίου περιέχει τμήματα μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται μόνο στον συγκεκριμένο ιό.

Τα τμήματα αυτά αρκούν ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου να αναγνωρίσει ότι η εν λόγω πρωτεΐνη δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στον οργανισμό και να ανταποκριθεί με τη δημιουργία φυσικής άμυνας κατά της λοίμωξης από την COVID-19.

Πηγή: https://www.ieidiseis.gr/ygeia/130446/sanofi-kai-novavax-osa-kseroume-gia-ta-emvolia-poies-oi-parenergeies

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 06.02.2023 – Καρδιακή Αμυλοείδωση

Μπήκαμε στο Τριώδειο. Aπό την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου έως το Μεγάλο Σάββατο, Συνάδελφοι-Συναδέλφισες Και οι μετεωρολόγοι στην ομάδα των διαφωνούντων.  Ακολουθώντας τον μετεωρολόγο της αρεσκείας σου...

Οι Αναστολείς Αντλίας Πρωτονίων Αυξάνουν τον Κίνδυνο Καρδιαγγειακών Συμβαμάτων στους Διαβητικούς

Οι ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 και παίρνουν αναστολείς αντλίας πρωτονίων έχουν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακών συμβαμάτων και θανάτου από όλα τα αίτια συγκριτικά με αυτούς...

Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη 

Μια ανασκόπηση κλινικών δοκιμών διαπίστωσε ότι η υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης D συσχετίστηκε με 15% μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε ενήλικες με προδιαβήτη....

Ετικέτες