ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ «ΡΑΓΙΣΜΕΝΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ» Η ΣΥΝΔΡΟΜΟ TAKOTSUBO

Το σύνδρομο της «ραγισμένης καρδιάς» είναι η απλουστευμένη ονομασία του συνδρόμου Takotsubo το οποίο μπορεί να μην είναι γνωστό στο ευρύ κοινό, όμως είναι σοβαρό και εγκυμονεί κινδύνους ακόμα και για την ίδια του ζωή του ασθενούς.

Πληροφοριακά η λέξη «Takotsubo» σημαίνει «παγίδα για χταπόδια» και το σύνδρομο πήρε το όνομα αυτό επειδή κάνει την καρδιά να φουσκώνει και να παραμορφώνεται, ώστε μοιάζει με το δοχείο που χρησιμοποιείται παραδοσιακά στην Ιαπωνία για το ψάρεμα του χταποδιού.

Το «σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς» ή καρδιομυοπάθεια Takotsubo προκαλεί συμπτώματα όμοια με αυτά του εμφράγματος, όπως η στηθάγχη και η δύσπνοια. Η διαφορά βρίσκεται στο γεγονός πως για το έμφραγμα ευθύνονται συνήθως προβλήματα των αρτηριών ενώ το σύνδρομο Takotsubo οφείλεται κυρίως σε στρεσογόνα γεγονότα που δεν επιτρέπουν στον καρδιακό μυ να λειτουργήσει κανονικά και αποσυντονίζουν την καρδιακή λειτουργία.

Το σύνδρομο θεωρείται μια προσωρινή κατάσταση ωστόσο μπορεί να κρύβει καρδιακά προβλήματα, που πρέπει να αντιμετωπιστούν. «Οι ασθενείς με σύνδρομο Takotsubo θα πρέπει να υποβάλλονται σε ένα λεπτομερή διαγνωστικό έλεγχο και να λαμβάνουν συμβουλές μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο, ώστε αν έχουν συμπτώματα να αναζητούν άμεσα ιατρική βοήθεια.

Τα στοιχεία που ενοχοποιούν το σύνδρομο Τakotsubo

Από στοιχεία που προέκυψαν από μια μελέτη 61.400 άτομων,που είχαν νοσηλευτεί με σύνδρομο Takotsubo και παρατήρησαν ότι το 12% είχαν ξαναμπεί στο νοσοκομείο εντός 30 ημερών από το εξιτήριο. Mάλιστα, περαιτέρω ανάλυση των στοιχείων απέδειξε πως το 4% πέθανε μετά την επανεισαγωγή στο νοσοκομείο. Μεταξύ των ασθενών με έμφραγμα, τα ποσοστά επανεισαγωγής και θανάτου ήταν αντίστοιχα, 17% και 7%.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι το σύνδρομο Takotsubo είναι ένας υπολογίσιμος κίνδυνος για τους ασθενείς μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο. Και ενώ ο καρδιακός μυς αναρρώνει πλήρως, οι επιπτώσεις του συνδρόμου έχουν διαρκή επίπτωση στο σώμα. Συνεπώς, οι καρδιολόγοι θα πρέπει να χειρίζονται με προσοχή του ασθενείς με σύνδρομο Takotsubo».

Η ανάλυση των δεδομένων αποκάλυψε πως η πιο κοινή αιτία που προκάλεσε την επανάληψη της εισαγωγής στο νοσοκομείο για όσους έπασχαν από το «σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς» ήταν η καρδιακή ανεπάρκεια.

Πιο συγκεκριμένα, διαγνώστηκε στο 11% των ασθενών του δείγματος με το σύνδρομο Takotsubo και στο 13% των ασθενών με έμφραγμα. Άλλο ένα ενδιαφέρον συμπέρασμα της μελέτης είναι το γεγονός πως οι ασθενείς με σύνδρομο Takotsubo ήταν νεότεροι ηλικιακά και πιθανότερο να ανήκουν στο γυναικείο φύλο, σε σχέση με αυτούς που έκαναν εισαγωγή στο νοσοκομείο λόγω εμφράγματος.

Είχαν επίσης λιγότερους παράγοντες που επιδεινώνουν τα καρδιακά προβλήματα, όπως ο διαβήτης αλλά και ήταν πιο πιθανό έχουν άλλες μη καρδιακές παθήσεις, όπως η κατάθλιψη ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Πηγή: https://dimitriskapsoudas.gr/syndromo-tis-ragismenis-kardias-i-s/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Καρκίνος: Οι πέντε συχνότερες μορφές που χτυπούν άνδρες και γυναίκες στην Ελλάδα

Βαθύ το αποτύπωμα του καρκίνου στην Ελλάδα - Οι νέες διαγνώσεις, οι θανατοι ετησίως και η πρόληψη Δυσοίωνες παραμένουν για μια ακόμη χρονιά εορτασμού της Παγκόσμιας...

Τι να προσέξουμε για να μην μας «προδώσει» η καρδιά μας από το κρύο

Ποιες είναι οι επιδράσεις του ψύχους στο καρδιαγγειακό και τι προσέχουμε για να μην μας προδώσει η καρδιά μας. Η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» έχει προκαλέσει συναγερμό...

Υπέρταση: Η εντατική ρύθμιση της πίεσης βελτιώνει τη ΔΟΜΗ του εγκεφάλου!

Η βελτίωση αυτή σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο αναπτύξεως νευροεκφυλιστικών διαταραχών, λένε οι ερευνητές Αν έχετε υπέρταση, σίγουρα γνωρίζετε ότι ρυθμίζοντάς την μειώνετε τον κίνδυνο να...

Ετικέτες