Πώς ορίζεται η πρόπτωση της τριγλώχινας βαλβίδας;

Κύρια σημεία

  1. Η πρόπτωση της τριγλώχινας βαλβίδας είναι σπάνιο και ασαφές εύρημα στο διαθωρακικό υπερηχογράφημα.
  2. Η υπόνοια  πρόπτωσης της τριγλώχινας βαλβίδας απαντά στο 0,3% των ατόμων.
  3. 75% των ασθενών με πρόπτωση τριγλώχινας είχαν και πρόπτωση μιτροειδούς βαλβίδας σαν συνοδό εύρημα.
  4. H πρόπτωση της τριγλώχινας ορίζεται ως η μετατόπιση των γλωχίνων από τον τριγλωχινικό δακτύλιο στον δεξιό κόλπο  >2 mm από το βραχύ παραστερνικό άξονα.
  5. H πρόπτωση της τριγλώχινας συσχετίσθηκε με σοβαρότερη ανεπάρκεια τριγλώχινας και με κλινικά σημαντική πρόπτωση μιτροειδούς βαλβίδας.

Δεν υπάρχουν έως τώρα σαφή ηχοκαρδιογραφικά στοιχεία για τον χαρακτηρισμό της πρόπτωσης της τριγλώχινας βαλβίδας (TV). Καθώς η επεμβατική καρδιολογία εξελίσσεται συνεχώς και οι διαδερμικές παρεμβάσεις στην τριγλώχινα βαλβίδα αυξάνονται, ανακύπτει η ανάγκη για σαφέστερο ηχοκαρδιογραφικό ορισμό της πρόπτωσης της TV καθώς και εκτίμησης της κλινικής της σημασίας.

Μέθοδος:

Μελετήθηκαν 410 ασθενείς (0,3%) που είχαν  υπόνοια για πρόπτωση τριγλώχινας βαλβίδας από τη διαθωρακική μελέτη, μεταξύ  Ιανουαρίου 2000 και  Σεπτεμβρίου 2018. Αυτοί οι ασθενείς αξιολογήθηκαν σε διπλή τυφλή μελέτη και συγκρίθηκαν με τις ηχοκαρδιογραφικές μελέτες 97 φυσιολογικών ατόμων αντιστοίχου  φύλου και ηλικίας.

Εμπειρικά, ορίστηκε ως πρόπτωση τριγλώχινας, η κολπική μετατόπιση των γλωχίνων πάνω από  > 2 SDs (σταθερές αποκλίσεις) από το μέσο επίπεδο σύγκλεισης των γλωχίνων στα φυσιολογικά άτομα. Επιπροσθέτως, αξιολογήθηκαν τα χαρακτηριστικά των  ασθενών που πληρούσαν τα παραπάνω κριτήρια.

Αποτελέσματα:

Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν 312 ηχοκαρδιογραφικές μελέτες.

Η συμφωνία (interrater agreement) παρουσίας πρόπτωσης τριγλώχινας μεταξύ οπτικής/εμπειρικής εκτίμησης και αριθμητικής εκτίμησης της μετατόπισης των γλωχίνων ήταν μέτρια.

Φυσιολογικές τιμές  μετατόπισης των γλωχίνων εντός του δεξιού κόλπου (leaflet atrial displacement (AD),  θεωρήθηκαν οι παρακάτω: έως 4 mm στο χώρο εισόδου της δεξιάς κοιλίας ( παραστερνικά -right ventricular inflow view) και έως 2 mm σε όλες τις άλλες προβολές.

RV inflow SAX 4CH

Η μετατόπιση των γλωχίνων εντός του δεξιού κόλπoυ (AD >2 mm) στον παραστερνικό βραχύ άξονα είχε την καλύτερη συμφωνία  για την αναγνώριση της τριγλωχινικής πρόπτωσης.

Οι ασθενείς που πληρούσαν το παραπάνω κριτήριο (AD> 2 mm-SAX ) είχαν πιο σημαντική ανεπάρκεια τριγλώχινας (22,2% έναντι 3,1%, Ρ <.001), πιο συχνά πρόπτωση μιτροειδούς (MVP, 75,0% έναντι 3,1%, P <.001) και συνήθως σημαντική ανεπάρκεια μιτροειδούς βαλβίδας.

Δεν παρατηρήθηκε διαφορά στη θνητότητα ανάμεσα σε εκείνους με μεμονωμένη πρόπτωση τριγλώχινας και σε εκείνους με πρόπτωση αμφοτέρων των κολποκοιλιακών βαλβίδων (log-rank P = .93).

Συμπεράσματα:

  1. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μελέτη έως σήμερα που αφορά την πρόπτωση της τριγλώχινας.

2. Η οπτική / εμπειρική εκτίμηση της πρόπτωσης της τριγλώχινας δεν είναι αρκετή και έχει μέτρια αναπαραγωγιμότητα.

3. Η μετατόπιση των γλωχίνων εντός του δεξιού κόλπου ( AD> 2 mm ) στον παραστερνικό βραχύ άξονα, είναι η τομή εκλογής για να εκτιμηθεί η πρόπτωση της τριγλώχινας βαλβίδας.

4. Οι ασθενείς που είχαν AD> 2 mm  είχαν πιο σημαντικές τριγλωχινικές ανεπάρκειες, μεγαλύτερου μεγέθους δεξιές κοιλίες και πιο σοβαρές μιτροειδικές ανεπάρκειες.  

5. Συνολικά, αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν την ανάγκη θέσπισης καθορισμένων διαγνωστικών ηχοκαρδιογραφικών κριτηρίων στις επερχόμενες κατευθυντήριες οδηγίες.

Βιβλιογραφία:

Characteristics and Significance of Tricuspid Valve Prolapse in a Large Multidecade Echocardiographic Study

J Am Soc Echocardiography. 2020 Oct 15;S0894-7317(20)30595-2.

doi: 10.1016/j.echo.2020.09.003

Online ahead of print.

Επιμέλεια:

Αγγελική Ζαχαράκη

Καρδιολόγος

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η κύρια επιπλοκή της κολπικής μαρμαρυγής

Μεταξύ αυτών με κολπική μαρμαρυγή, η πιο συχνή επιπλοκή ήταν η καρδιακή ανεπάρκεια (κίνδυνος για τη ζωή 41%). Ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής έχει αυξηθεί από...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 23.4.2024 – Καρδιακή Ανεπάρκεια

Συνάδελφοι-Συναδέλφισσες ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΕΣ 9 Ιουνίου(Θρησκεία, Οικογένεια, Celebrities) Υποψήφιοι καρδιολόγοι,KX ΠΑΣΟΚ: Α.Ρ Βρεττού ΑΤΤΙΚΟ, Στεφόπουλος    Κατερίνη, Ν. Τσιλιμίγκας  KX Λάρισα ΝΙΚΗ: Γ Σταυρόπουλος  ΚΧ ΛΑΟΣ  Φ Βόβολης Κανα ψήφο ρέεεε! Συνάδελφοι  τίτλους όπως...

Ποιά η επίδραση της ασπιρίνης στη μεταβολική δυσλειτουργία που σχετίζεται με τη στεάτωση του ήπατος?

Έχει διατυπωθεί η υπόθεση ότι η χορήγηση ασπιρίνης μπορεί να μειώσει τη βαρύτητα της μεταβολικής δυσλειτουργίας που σχετίζεται με στεάτωση του ήπατος (Metabolic dysfunction-associated...

Ετικέτες