Πως ο κορoναϊός ξεγελάει το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Ο κορoναϊός διαθέτει μοριακό μηχανισμό που προκαλεί αλλαγές στα μόρια mRNA του ώστε τα ανθρώπινα κύτταρα να τα θεωρούν ως δικά τους μόρια mRNA και με αυτόν τον τρόπο παραπλανά το ανοσοποιητικό σύστημά μας. Η ανακάλυψη αυτή θέτει τις βάσεις για το σχεδιασμό νέων αντιικών φαρμάκων.

Ο κοροναϊός SARS-CoV-2, ο αιτιολογικός παράγοντας της πολυσυστημικής ασθένειας COVID-19, έχει προκαλέσει περίπου 670.000 θανάτους παγκοσμίως μέχρι 30/7/2020.

Ερευνητές στο Κέντρο Επιστήμης της Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Σαν Αντόνιο, με άρθρο τους στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications, περιγράφουν μοριακό μηχανισμό με τον οποίο ο ιός ξεγελάει το ανοσοποιητικό σύστημα των κυττάρων μας.
Γνωρίζουμε ότι η γενετική πληροφορία, το αγγελιαφόρο RNA =mRNA, των 21.000 γονιδίων του ανθρώπου περιέχει στο ένα άκρο του μια καλύπτρα (σύμβολο Cap).

Στους κορονοϊούς SARS, μια δομική πρωτεΐνη, η nsp16), σε συνδυασμό με την nsp10, μεθυλιώνει το 5′ άκρο των μηνυμάτων του ιού, ώστε τα κωδικοποιημένα mRNA του να μιμούνται τα κυτταρικά μόρια mRNA.

Ετσι θεωρούνται παράγωγα των γονιδίων του ανθρώπου, και με αυτόν τον τρόπο προστατεύονται τα προϊόντα και ο ιός από την απόκριση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Η αποκρυπτογράφηση της τρισδιάστατης δομής της πρωτεΐνης nsp16 ανοίγει το δρόμο για ορθολογικό σχεδιασμό αντιικών φαρμάκων για τον νέο κορωνοϊό. Τα φάρμακα, θα εμπόδιζαν την πρωτεΐνη nsp16 να κάνει τις μοριακές τροποποιήσεις στην καλύπτρα του mRNA.

*Βιβλιογραφία. Thiruselvam Viswanathan, et al. 24/7/2020. Structural basis of RNA cap modification by SARS-CoV-2. Nature Communications https://doi.org/10.1038/s41467-020-17496-8

του Κωνσταντίνου Τριανταφυλλίδη, Καθηγητή Γενετικής του ΑΠΘ

Πηγή: https://virus.com.gr/pos-o-koronaios-xegelaei-to-anosopoiitiko-mas-systima/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Rosenbaum Syndrome

Ασθενής 80 ετών, με ατομικό αναμνηστικό καρδιακής ανεπάρκειας με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης, μόνιμη κολπική μαρμαρυγή(ΚΜ) και CABG  προ 10ετίας προσέρχεται λόγω επεισοδίων προσυγκοπής(ζάλης) και...

Διάρκεια τριπλής αντιθρομβωτικής αγωγής σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή και πρόσφατη αγγειοπλαστική. Το μeγάλο debate

Σε μία ενδιαφέρουσα «σύγκρουση» απόψεων σχετικά με τη διάρκεια της τριπλής αντιθρομβωτικής αγωγής σε ασθενείς με ΚΜ και πρόσφατη αγγειοπλαστική μας παρασύρει το τελευταίο...

Οι καπνιστές τσιγάρων διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για 56 διαφορετικές ασθένειες!

Μια νέα μελέτη στην Κίνα διαπίστωσε ότι οι καπνιστές διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο 56 διαφορετικών ασθενειών. Όπως θα περίμενε κανείς, αρκετοί τύποι καρκίνου υπάρχουν στην...

Ετικέτες