Πως ο κορoναϊός ξεγελάει το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Ο κορoναϊός διαθέτει μοριακό μηχανισμό που προκαλεί αλλαγές στα μόρια mRNA του ώστε τα ανθρώπινα κύτταρα να τα θεωρούν ως δικά τους μόρια mRNA και με αυτόν τον τρόπο παραπλανά το ανοσοποιητικό σύστημά μας. Η ανακάλυψη αυτή θέτει τις βάσεις για το σχεδιασμό νέων αντιικών φαρμάκων.

Ο κοροναϊός SARS-CoV-2, ο αιτιολογικός παράγοντας της πολυσυστημικής ασθένειας COVID-19, έχει προκαλέσει περίπου 670.000 θανάτους παγκοσμίως μέχρι 30/7/2020.

Ερευνητές στο Κέντρο Επιστήμης της Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Σαν Αντόνιο, με άρθρο τους στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications, περιγράφουν μοριακό μηχανισμό με τον οποίο ο ιός ξεγελάει το ανοσοποιητικό σύστημα των κυττάρων μας.
Γνωρίζουμε ότι η γενετική πληροφορία, το αγγελιαφόρο RNA =mRNA, των 21.000 γονιδίων του ανθρώπου περιέχει στο ένα άκρο του μια καλύπτρα (σύμβολο Cap).

Στους κορονοϊούς SARS, μια δομική πρωτεΐνη, η nsp16), σε συνδυασμό με την nsp10, μεθυλιώνει το 5′ άκρο των μηνυμάτων του ιού, ώστε τα κωδικοποιημένα mRNA του να μιμούνται τα κυτταρικά μόρια mRNA.

Ετσι θεωρούνται παράγωγα των γονιδίων του ανθρώπου, και με αυτόν τον τρόπο προστατεύονται τα προϊόντα και ο ιός από την απόκριση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Η αποκρυπτογράφηση της τρισδιάστατης δομής της πρωτεΐνης nsp16 ανοίγει το δρόμο για ορθολογικό σχεδιασμό αντιικών φαρμάκων για τον νέο κορωνοϊό. Τα φάρμακα, θα εμπόδιζαν την πρωτεΐνη nsp16 να κάνει τις μοριακές τροποποιήσεις στην καλύπτρα του mRNA.

*Βιβλιογραφία. Thiruselvam Viswanathan, et al. 24/7/2020. Structural basis of RNA cap modification by SARS-CoV-2. Nature Communications https://doi.org/10.1038/s41467-020-17496-8

του Κωνσταντίνου Τριανταφυλλίδη, Καθηγητή Γενετικής του ΑΠΘ

Πηγή: https://virus.com.gr/pos-o-koronaios-xegelaei-to-anosopoiitiko-mas-systima/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Χρήση παρακεταμόλης (depon) & καρδιαγγειακά συμβάντα

Χρήση παρακεταμόλης (depon) & καρδιαγγειακά συμβάντα Πρόσφατα δεδομένα ενοχοποιούν τη χρήση παρακεταμόλης (ακεταμινοφαίνη) για αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών. Δηλαδή η καθημερινή λήψη του ευρέως γνωστό...

Έρχονται αλλαγές στον τρόπο χρέωσης στα νοσοκομεία

Νέο τρόπο πληρωμής των υπηρεσιών υγείας προωθεί το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΚΕΤΕΚΝΥ) με ακριβή χρέωση κάθε ιατρικής πράξης και παρέμβασης στους...

Χειρουργεία: Πώς ορίζεται η «λίστα προτεραιότητας» – Τι αλλάζει

Η ΗΔΙΚΑ θα αναλάβει να ψηφιοποιήσει όλα τα δεδομένα των χειρουργείων που υπάρχουν στα νοσοκομεία και να ορίζει τις δικλείδες ασφαλείας σε συνεννόηση με...

Ετικέτες