Πως ο κορoναϊός ξεγελάει το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Ο κορoναϊός διαθέτει μοριακό μηχανισμό που προκαλεί αλλαγές στα μόρια mRNA του ώστε τα ανθρώπινα κύτταρα να τα θεωρούν ως δικά τους μόρια mRNA και με αυτόν τον τρόπο παραπλανά το ανοσοποιητικό σύστημά μας. Η ανακάλυψη αυτή θέτει τις βάσεις για το σχεδιασμό νέων αντιικών φαρμάκων.

Ο κοροναϊός SARS-CoV-2, ο αιτιολογικός παράγοντας της πολυσυστημικής ασθένειας COVID-19, έχει προκαλέσει περίπου 670.000 θανάτους παγκοσμίως μέχρι 30/7/2020.

Ερευνητές στο Κέντρο Επιστήμης της Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Σαν Αντόνιο, με άρθρο τους στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications, περιγράφουν μοριακό μηχανισμό με τον οποίο ο ιός ξεγελάει το ανοσοποιητικό σύστημα των κυττάρων μας.
Γνωρίζουμε ότι η γενετική πληροφορία, το αγγελιαφόρο RNA =mRNA, των 21.000 γονιδίων του ανθρώπου περιέχει στο ένα άκρο του μια καλύπτρα (σύμβολο Cap).

Στους κορονοϊούς SARS, μια δομική πρωτεΐνη, η nsp16), σε συνδυασμό με την nsp10, μεθυλιώνει το 5′ άκρο των μηνυμάτων του ιού, ώστε τα κωδικοποιημένα mRNA του να μιμούνται τα κυτταρικά μόρια mRNA.

Ετσι θεωρούνται παράγωγα των γονιδίων του ανθρώπου, και με αυτόν τον τρόπο προστατεύονται τα προϊόντα και ο ιός από την απόκριση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Η αποκρυπτογράφηση της τρισδιάστατης δομής της πρωτεΐνης nsp16 ανοίγει το δρόμο για ορθολογικό σχεδιασμό αντιικών φαρμάκων για τον νέο κορωνοϊό. Τα φάρμακα, θα εμπόδιζαν την πρωτεΐνη nsp16 να κάνει τις μοριακές τροποποιήσεις στην καλύπτρα του mRNA.

*Βιβλιογραφία. Thiruselvam Viswanathan, et al. 24/7/2020. Structural basis of RNA cap modification by SARS-CoV-2. Nature Communications https://doi.org/10.1038/s41467-020-17496-8

του Κωνσταντίνου Τριανταφυλλίδη, Καθηγητή Γενετικής του ΑΠΘ

Πηγή: https://virus.com.gr/pos-o-koronaios-xegelaei-to-anosopoiitiko-mas-systima/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις και από καρκίνο του πνεύμονα, με αυξανόμενες ενδείξεις επιπτώσεων και...

Κλινικές μελέτες: Νέα εμπόδια από επιτροπή του ΕΟΦ, μπλοκάρουν την εγκριτική διαδικασία

Αν και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει θέσει σε προτεραιότητα το θέμα της αύξησης του αριθμού των κλινικών μελετών για την ανάπτυξη νέων...

Βρετανία: Μόλις το 24% των πολιτών είναι ικανοποιημένοι από το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Η ικανοποίηση στην Βρετανία για το Εθνικό Σύστημα Υγείας μειώνεται εδώ και κάποια χρόνια, με την πανδημία να επιταχύνει την πτωτική αυτή πορεία. Η ικανοποίηση...

Ετικέτες