Ποιος ο κίνδυνος εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη μετά από COVID-19

Οι ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 φέρονται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη, κατά περίπου 40% κατά τους 12 μήνες μετά τη νόσηση.  Τα στοιχεία προκύπτουν από νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Ήδη γνωρίζουμε πως ο σακχαρώδης διαβήτης, ως συνννοσηρότητα δρα κατασταλτικά για την βαριά νόσηση και τη θνητότητα των μολυσμένων με SARS-CoV-2. Άξια αναφοράς είναι παλαιότερη μελέτη, η οποία είχε δημοσιευθεί στο περιοδικό της Ευρωπαϊκής Διαβητολογικής Εταιρείας Diabetologia είχε δείξει ότι το 0,6% των ασθενών COVID-19 με διαβήτη τύπου 2 και 5,6% με διαβήτη τύπου 1 κατέληξαν σε διάστημα επτά ημερών από την εισαγωγή τους.

Στο πλαίσιο της μελέτης αξιολογήθηκαν στοιχεία ασθενών από βάση δεδομένων. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία περισσότερων από 8 εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ, από τους οποίους 180.000 είχαν διάγνωση COVID-19.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με COVID-19 εμφάνισαν αυξημένο κίνδυνο κατά 40% εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη (HR 1,40, 95% CI 1,36-1,44), καθώς και αυξημένο κίνδυνο κατά 85% για ανάγκη χρήσης αντιγλυκαιμικής αγωγής συνολικά (HR 1,85, 95% CI 1,78-1,92). Οι ερευνητές εντόπισαν ότι ο κίνδυνος ήταν ανάλογος με τη βαρύτητα της COVID-19. Ειδικότερα,  καταγράφηκε ότι ο κίνδυνος είναι ανάλογος με το εάν οι ασθενείς δεν είχαν νοσηλευτεί, είχαν νοσηλευτεί ή χρειάστηκαν εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας.  Αξιοσημείωτο είναι όμως ότι παρατηρήθηκε σχετική επιβάρυνση ακόμη και σε εκείνους με ήπια νόσηση από COVID-19.

Σημειώνεται ότι τα πορίσματα της μεγάλης αυτής μελέτης συμφωνούν με τα ευρήματα κάποιων προηγούμενων μικρότερων μελετών. Με δεδομένο ότι στη μετα-οξεία φάση, αναφέρεται αυξημένος κίνδυνος και 12μηνη επιβάρυνση από περιστατικό διαβήτη καθώς και η χρήση αντιυπεργλυκαιμικών σε άτομα με COVID-19, τονίζεται ότι θα πρέπει να εξετάζονται οι αναρρώσαντες. Συνεπώς θα πρέπει να επικαιροποιηθούν οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες και να διευκρινιστεί πλήρως τι συμβαίνει παθοφυσιολογικά.

Επιμέλεια: Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ενδοκρινολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα, Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Βασιλική Βασιλείου (Διευθύντρια ΕΣΥ Ενδοκρινολογίας-Διαβήτη-Μεταβολισμού), Γεωργία Κάσση (Διευθύντρια ΕΣΥ Ενδοκρινολογίας-Διαβήτη-Μεταβολισμού), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής),  και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Πηγή: https://virus.com.gr/poios-o-kindynos-emfanisis-sakcharodi-diaviti-meta-apo-covid-19/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Πώς επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση η ορθοστασία και η κίνηση

Τι έδειξε ανάλυση σε ηλικιωμένους και ποια είναι τα αποτελέσματα του τρόπου ζωής σε σύγκριση με τη φαρμακευτική αγωγή. Οι ηλικιωμένοι περνούν συχνά το μεγαλύτερο...

Γιατροί του Δημοσίου με ιδιωτικά ιατρεία και ιδιώτες σε Δημόσια Νοσοκομεία: Πότε θα γίνει πραγματικότητα το νέο ΕΣΥ

Ένα ανοιχτό ΕΣΥ που θα δημιουργεί νέες οικονομικές δυνατότητες στους γιατρούς και περισσότερες επιλογές στους πολίτες, είναι το ζητούμενο για την ηγεσία του υπουργείου...

Νέα εποχή στην εκπαίδευση της χειρουργικής, σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας

Με στόχο να αντιμετωπιστεί η αδυναμία πρόσβασης σε προσιτή χειρουργική περίθαλψη, που υπολογίζεται ότι μαστίζει παγκόσμια σχεδόν 5 δισεκατομμύρια ανθρώπους, η νέα γενιά χειρουργών...

Ετικέτες