Ποιοι Παράγοντες Επηρεάζουν την Πιθανότητα να Ξαναπάρουμε τα Χαμένα Κιλά μετά από μία Δίαιτα

Συγκεκριμένοι παράγοντες έχουν προγνωστική ισχύ για την αύξηση του σωματικού βάρους μετά την ολοκλήρωση μίας δίαιτας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας μελέτης που παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στο συνέδριο ObesityWeek.

Εξετάζοντας περίπου 3.000 εθελοντές που είχαν κάνει τη δίαιτα WeightWatchers, οι επιστήμονες της μελέτης παρατήρησαν ότι το 57.4% διατήρησε τα χαμένα κιλά το επόμενο έτος, ενώ το υπόλοιπο 42.6% ξαναπήρε 2.3kg ή περισσότερα στο ίδιο διάστημα μετά τη διακοπή της δίαιτας.

«Το μεγαλύτερο ποσοστό των εθελοντών της μελέτης δεν αύξησε ξανά το σωματικό του βάρος μετά την ολοκλήρωση της δίαιτας. Ωστόσο, ακόμα και αυτοί που αύξησαν το σωματικό τους βάρος το επόμενο έτος μετά τη δίαιτα, είχαν τελικά χαμηλότερο βάρος απ’ ότι πριν κάνουν τη δίαιτα», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Ακολούθως, οι επιστήμονες θέλησαν να εξετάσουν ποια είναι τα χαρακτηριστικά που είχαν οι εθελοντές που διατήρησαν τα χαμένα κιλά. Όπως παρατήρησαν, οι εθελοντές αυτής της ομάδας συγκριτικά με αυτούς που ξαναπήραν τα κιλά είχαν συνήθως μεγαλύτερη ηλικία (58 έναντι 52) και χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος κατά την εγγραφή τους στη μελέτη (34.8 έναντι 37.4). Άλλα δημογραφικά χαρακτηριστικά, όπως το φύλο, η εθνικότητα, το εισόδημα, το επίπεδο εκπαίδευσης, η οικογενειακή κατάσταση και το περιβάλλον του σπιτιού δεν φάνηκε να επηρεάζουν την πιθανότητα διατήρησης του σωματικού βάρους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, συγκεκριμένα συμπεριφορικά χαρακτηριστικά συνδέθηκαν ισχυρά με τον παραπάνω κίνδυνο. Μεταξύ αυτών ήταν η ικανότητα ενός ατόμου να αντιμετωπίζει ψυχολογικές δυσκολίες, ο αυτοέλεγχος, η φυσική άσκηση, οι υγιεινές επιλογές κατά τη διατροφή, καθώς και η μειωμένη κατανάλωση τροφής επί απουσίας πείνας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το γεγονός ότι η ομάδα δεν παρατήρησε διαφορές στις καύσεις ή τη διάρκεια της καθιστικής ζωής ανάμεσα στις δύο ομάδες.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν μερικές ακόμα διαφορές ανάμεσα στις δύο ομάδες. Συγκεκριμένα, αυτοί που διατήρησαν τα χαμένα κιλά είχαν γενικά μεγαλύτερη ικανοποίηση από την εικόνα του σώματός τους μετά την ολοκλήρωση της δίαιτας. Επιπλέον, αυτοί που ξαναπήραν κάποια από τα χαμένα κιλά, ανέφεραν περισσότερο άλγος σε σχέση με την πρώτη ομάδα.

«Οι μελλοντικές προσπάθειες για τη διατήρηση των κιλών μετά την ολοκλήρωση μίας δίαιτας θα πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο στην αντιμετώπιση του άλγους και τη βελτίωση της λειτουργικότητας. Η φυσική άσκηση και η συμβουλευτική από ψυχολόγο πιθανώς θα μπορούσαν να προσφέρουν οφέλη στην επίτευξη του παραπάνω στόχου», κατέληξαν οι συγγραφείς.

Επιμέλεια: Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/eswterikh-pathologia/poioi-paragontes-epireazoun-tin-pithanotita-na-xanaparoume-ta-chamena-kila-meta-apo-mia-diaita/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η φροντίδα στο σπίτι και σε ελαφρά νοσούντες με καρδιακή ανεπάρκεια βελτιώνει σημαντικά την επιβίωση

Εξαιρετικά σημαντική είναι η θεσμοθέτηση της κατ’ οίκον φροντίδας για τους βαριά νοσούντες με καρδιακή ανεπάρκεια, στην οποία προχωρά τώρα η Πολιτεία με το...

«Βηματοδότης» βελτιώνει την λειτουργία του εγκεφάλου στα θύματα σοβαρών ατυχημάτων

Τι αποτέλεσμα είχε στους πρώτους πέντε ασθενείς με τραυματική κάκωση εγκεφάλου στους οποίους εμφυτεύθηκε Μία πειραματική συσκευή σαν βηματοδότης, που εμφυτεύεται σε ασθενείς με τραυματική...

Νέα για τις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα

Πρόσφατα είχαμε θαυμάσια νέα από τον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων που κινδυνεύουν να χαθούν μέσα στην πληθώρα των προβλημάτων και των διεθνών συμφορών που έχουν...

Ετικέτες