Ανεπάρκεια Βιταμίνης Β12: Μπορεί να Προκαλέσει Χρόνια Φλεγμονή;

Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να αποδίδεται μεταξύ άλλων και στην ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο περιοδικό Journal of the Science of Food and Agriculture.

Η ανεπάρκεια της συγκεκριμένης βιταμίνης έχει συνδεθεί στο παρελθόν με διάφορα προβλήματα υγείας, μεταξύ των οποίων η καρδιαγγειακή νόσος, ο διαβήτης και τα νευροεκφυλιστικά νοσήματα.

Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για τον οργανισμό και εμπλέκεται σε αρκετές φυσιολογικές λειτουργίες του τελευταίου. Οι ασθενείς που έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 είτε λαμβάνουν πολύ χαμηλές ποσότητες της βιταμίνης από τη διατροφή είτε έχουν διαταραχές απορρόφησης της βιταμίνης. Αν και προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η βιταμίνη πιθανώς έχει και αντιφλεγμονώδη δράση, μέχρι σήμερα δεν είχαμε κατανοήσει πλήρως τη σύνδεση της βιταμίνης με τα επίπεδα της φλεγμονής.

Θέλοντας να εξερευνήσουν περισσότερο την παραπάνω σύνδεση, επιστήμονες από την Ισπανία εξέτασαν τις επιδράσεις της βιταμίνης Β12 στα επίπεδα δύο μορίων που συνδέονται με τη φλεγμονή. Αυτά ήταν η ιντερλευκίνη 6 (IL-6) και η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP).

«Καθώς η χρόνια φλεγμονή συνδέεται με ένα μεγάλο εύρος παθήσεων, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε αν η βιταμίνη Β12 μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδά της. Η IL-6 και η CRP έχουν αναγνωριστεί ως δείκτες φλεγμονής στην κλινική πράξη, καθώς αρκετοί ασθενείς που πάσχουν από χρόνια ή φλεγμονώδη νοσήματα έχουν αυξημένα επίπεδα των παραπάνω. Καταλαβαίνουμε επομένως ότι αν διαπιστωθεί ότι η βιταμίνη Β12 μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα των παραπάνω φλεγμονωδών μορίων, αυτό θα έχει ιδιαίτερη κλινική σημασία και μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπείες», εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης.

Οι επιστήμονες εξέτασαν δείγματα αίματος από εθελοντές της μελέτης PREDIMED, η οποία είχε ξεκινήσει με στόχο να εξερευνήσει τις επιδράσεις της Μεσογειακής δίαιτας στην πρωτογενή πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου. Στις αναλύσεις που έκανε η ομάδα της παρούσας μελέτης διαπιστώθηκε ότι τα επίπεδα της βιταμίνης Β12 στον ορό συνδέονται με αυτά της IL-6 και της CRP.

«Οι αναλύσεις μας ανέδειξαν ανάστροφη σύνδεση ανάμεσα στα επίπεδα της βιταμίνης Β12 και τα επίπεδα διαφόρων δεικτών φλεγμονής. Σήμερα γνωρίζαμε ότι η ανεπάρκεια της συγκεκριμένης βιταμίνης μπορεί να είναι επιβλαβής για τον οργανισμό, ωστόσο αυτή είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται σύνδεση ανάμεσα στη βιταμίνη Β12 και τα επίπεδα των IL-6 και CRP. Η παρατήρηση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα ορισμένα νευρολογικά συμπτώματα που συνδέονται με την ανεπάρκεια της βιταμίνης», αναφέρουν οι επιστήμονες της μελέτης.

Καταλήγοντας, η ομάδα υποστήριξε ότι είναι απαραίτητο να γίνουν άμεσα και νέες, μεγαλύτερες μελέτες οι οποίες θα εξερευνήσουν περισσότερο τη σύνδεση της ανεπάρκειας βιταμίνης Β12 και των δεικτών φλεγμονής σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, όπως για παράδειγμα οι ηλικιωμένοι. Αυτή τη στιγμή οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης έχουν ήδη ξεκινήσει νέες έρευνες οι οποίες έχουν ως στόχο να εξετάσουν τη σύνδεση της βιταμίνης Β12 με παθήσεις όπως η παχυσαρκία, το σύνδρομο ευερεθίστου εντέρου, καθώς και τα συμπτώματα των λοιμώξεων.

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/eswterikh-pathologia/aneparkeia-vitaminis-v12-borei-na-prokalesei-chronia-flegmoni/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ECDC: Αυξάνονται οι πνευμονίες και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού στην Ευρώπη

Ο κορονοϊός SARS-CoV-2 εξακολουθεί να κυκλοφορεί σε υψηλότερα επίπεδα από την εποχική γρίπη και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), ενώ αυξάνονται και τα κρούσματα πνευμονίας Αύξηση...

Βρέθηκε γονίδιο που καθορίζει το μέγεθος του λιπώδους ιστού

Το αν ένα άτομο είναι αδύνατο ή παχύ εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, από τα επίπεδα δραστηριότητας μέχρι την πρόσληψη τροφής, την ασθένεια, το περιβάλλον...

Η αρτηριακή πίεση μέσα στον χρόνο: Νεότερα δεδομένα

Τα ευρήματα νέας ανάλυσης για τις επιπτώσεις του ψύχους στην αρτηριακή πίεση πασχόντων από υπέρταση. Οι χειμερινοί μήνες μπορεί να είναι δύσκολοι για τους πάσχοντες...

Ετικέτες