Οι 6 παρεμβάσεις που μπορούν να αλλάξουν θετικά τη φαρμακευτική πολιτική

Η συμμετοχή της φαρμακοβιομηχανίας στη δαπάνη αναμένεται να ανέβει στο 51% το 2023.

Δεν έχει όπως φαίνεται “ταβάνι” η συμμετοχή της φαρμακοβιομηχανίας στην φαρμακευτική δαπάνη. 

Σύμφωνα με την τελευταία τροποποίηση του προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2023 (23/10/2023) ο ΕΟΠΥΥ προβλέπει να εισπράξει το 51% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης για τους ασφαλισμένους του, η οποία είναι 4,8 δισ. ευρώ από την φαρμακοβιομηχανία, μέσα από clawback, rebate και κάθε είδους εκπτώσεις που κάνουν οι εταιρείες του κλάδου.

Η αυξημένη συμμετοχή της φαρμακοβιομηχανίας στην δαπάνη, που πλέον ξεπερνά την αντίστοιχη του κράτους αποτυπώνεται στο γεγονός ότι ένα στα δύο φάρμακα προσφέρεται δωρεάν από την φαρμακοβιομηχανία .

Η υποχρηματοδότηση του φαρμακευτικής δαπάνης, είναι ένα θέμα που παραμένει σταθερά στην επικαιρότητα και μάλιστα επιβεβαίωσε και η τελευταία μελέτη του ΙΟΒΕ, η οποία γίνεται σε συνεργασία με τον ΣΦΕΕ. Ενα από τα βασικότερα ευρήματα της μελέτης είναι ότι πλέον οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις συνεισφέρουν περισσότερο από ότι το κράτος στην φαρμακευτική περίθαλψη.

Αυξητική πορεία όμως εμφανίζουν και οι  συμμετοχές των ασθενων επιβεβαιώνοντας με τον καλύτερο τρόπο ότι είναι απαραίτητη μια νέα φαρμακευτική πολιτική η οποία να βελτιώνει την πρόσβαση τους στις θεραπείες τους, να διευκολύνει ταυτόχρονα  την πρόσβαση τους στην καινοτομία και να απαντά αποτελεσματικά στις ελλείψεις καθιστώντας τις θεραπείες εκτός από προσβάσιμες και προσιτές.

Παρεμβάσεις 

Μετά την ανακοίνωση της μελέτης του ΙΟΒΕ σχετικά με την φαρμακευτική αγορά η οποία γίνεται σε συνεργασία με τον ΣΦΕΕ, η πληροφορία ότι πλέον οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις συνεισφέρουν περισσότερο από ότι το κράτος στην φαρμακευτική περίθαλψη αλλά και οι αυξημένες συμμετοχές των ασθενων επιβεβαιώνουν με τον καλύτερο τρόπο ότι είναι απαραίτητη μια νέα φαρμακευτική πολιτική η οποία να βελτιώνει την πρόσβαση των ασθενων στις θεραπείες τους, να διευκολύνει την πρόσβαση στην καινοτομία και να απαντά αποτελεσματικά στις ελλείψεις. 

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης του ΙΟΒΕ, το ύψος των υποχρεωτικών επιστροφών που κλήθηκε να καταβάλει η φαρμακοβιομηχανία (εγχώρια και διεθνής) το 2021 ανήλθε στα 2,4 δισ. ευρώ, έναντι 2,0 δισ. το 2020. Σύμφωνα με υπολογισμούς για το 2022, για πρώτη φορά στα χρονικά, εκτιμάται ότι το σύνολο των υποχρεωτικών επιστροφών θα ξεπεράσει τη δημόσια χρηματοδότηση για το φάρμακο. Ειδικότερα, η συμμετοχή της φαρμακοβιομηχανίας στη φαρμακευτική δαπάνη εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί περίπου στο 46% (43% είναι η συμμετοχή του κράτους) έναντι του 6% το 2012.

Παράλληλα, και η συμμετοχή των ασθενών στα αποζημιούμενα φάρμακα καταγράφει αύξηση, η οποία εκτιμάται ότι για το 2022 θα ανέλθει στα 689 εκατ. ευρώΠέντε άξονες πρέπει να εξεταστούν και να ληφθούν μέτρα ώστε να δούμε πραγματικά αλλαγές:

1. Βελτίωση της χρηματοδότησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης βρισκόμαστε ως χώρα σε απόσταση από την μέση δαπάνη στις χώρες της ΕΕ. Το εργαλείο του RRF αν χρησιμοποιηθεί όπως προβλέπεται μπορεί να αποτελέσει λύση. 

2. Βελτίωση του ελέγχου με την αυστηρή εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και των φίλτρων συνταγογράφησης καθώς και η επέκταση αυτών σε θέματα φύλου, ηλικίας και δοσολογίας είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν, καθώς η σωστή χρήση των φαρμάκων μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει.

3. Τροποποίηση της κείμενης νομοθεσίας μπορεί να επιταχύνει της πρόσβαση στην καινοτομία εμπόδια όπως το περίφημο 5/11 καθυστερεί την διάθεση καινοτόμων φαρμάκων στην Ελληνική Επικράτεια, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τη δαπάνη μιας που πολλά από αυτά εισάγονται από τον ΙΦΕΤ (και καλώς εισάγονται) σε τιμές αρκετά υψηλότερες από αυτές που θα είχαν στην Ελλάδα (μέσος όρος δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης) 

4. Η αναχρονιστική θέση της πολιτείας σχετικά με την δυνατότητα αύξησης τιμών οδηγεί χαμηλού κόστους και τεκμηριωμένης κλινικής αξίας σκευάσματα σε αποσύρσεις. Ηδη τα τελευταία χρόνια έχουν αποσυρθεί πάνω από 3500 φάρμακα από το ΔΤ ενώ στην τελευταία λίστα προς ανατιμολόγηση 850 ακόμα είναι προς απόσυρση, με την πλειονότητα αυτών να έχουν κόστος (Λιανική Τιμή) κάτω των 50 ευρώ. Η νέα φαρμακευτική πολιτική πρέπει υπό όρους να προβλέπει την αύξηση- διόρθωση τιμών. 

5. Η παρέμβαση στους κανόνες του ελεύθερου εμπορίου επιδρά αρνητικά και στο θέμα των ελλείψεων, η απόσυρση διατάξεων που επιβάλλουν στις Φαρμακευτικές επιχειρήσεις να είναι υποχρεωμένες να παίρνουν πίσω τα ληγμένα, επιτρέπει με χαμηλό επιχειρηματικό ρίσκο (έως και μηδενικό) να στοκάρονται προϊόντα στην αλυσίδα διανομής να αυξάνει τόσο η ζήτηση και να ελαττώνεται η διάθεση προσδοκώντας σε οφέλη (οικονομικά) από παράλληλες εξαγωγές.

6.Η διασύνδεση των διαφόρων βάσεων – εφαρμογών μέσω των οποίων οι ασθενείς λαμβάνουν την θεραπεία τους και οι θεράποντες κάνουν την διάγνωση είναι απαραίτητο να γίνει άμεσα π.χ για να εφαρμοστούν τα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα πρέπει οι εργαστηριακές εξετάσεις να τροφοδοτούν το σύστημα Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση , η αναφορά των Ανεπιθύμητων Ενεργειών να γίνεται σε συνδυασμό με την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση και ότι επιτέλους στην Ηλεκτρονική Συνταγογραφηση πρέπει να περιλαμβάνονται όλα το υποχρεωτικά συνταγογραφούμενα φάρμακα ανεξάρτητα από την αποζημίωση τους ή όχι (όλα τα σκευάσματα που βρίσκονται στο Δελτίο Τιμών που εκδίδει το Υπουργείο.

Αρα αναφέρουν στελέχη της αγοράς: 

Το υπουργείο υγείας και ο Υπουργός Μ. Χρυσοχοΐδης έχει δώσει δείγμα γραφής στο παρελθόν ότι τολμά. Σήμερα χρειάζονται αποφάσεις τολμηρές και λύσεις στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά του φαρμάκου και συνολικά ο τομέας της Υγείας.

Η αγορά πρέπει επίσης να είναι έτοιμη να “χάσει” κάποια προνόμια και να μπει σε κανόνες έξω ακόμα και από τα συνδικαλιστικά επιδιωκόμενα ώστε το Φάρμακο να είναι προσβάσιμο και προσιτό σε όποιον το έχει ανάγκη όταν το έχει ανάγκη και για όσο το έχει ανάγκη. 

Πηγή: https://www.iatronet.gr/article/120161/6-paremvaseis-mporoyn-na-allaxoyn-thetika-thn-farmakeytikh-politikh

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση

Απαιτείται διαφοροποιημένη προεγχειρητική διαχείριση του κινδύνου εισρόφησης με την λήψη τους. Προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος εισρόφησης κατά τη διάρκεια της αναισθησίας κατά τη λήψη...

ΔιαΝΕΟσις: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για την Υγεία

Αποκαλυπτική είναι η νέα έρευνα της διαΝΕΟσις “Τι πιστεύουν οι Έλληνες” αναφορικά με τις απόψεις των πολιτών για την Υγεία. Πώς βλέπουν οι πολίτες το δημόσιο...

Wegovy: Απώλεια βάρους, προστασία της καρδιάς και παρενέργειες

Δεδομένα 4 ετών ρίχνουν νέο φως στο πώς το φάρμακο βοηθά στην απώλεια βάρους και την προστασία της καρδιάς. Νέες αναλύσεις της μεγαλύτερης κλινικής δοκιμής...

Ετικέτες