Ποια Πρωτεΐνη του SARS-CoV-2 είναι Περισσότερο Επιβλαβής για την Καρδιά;

Μία επιστημονική ομάδα από την ιατρική σχολή στο Πανεπιστήμιο του Maryland των ΗΠΑ κατάφερε να αποκαλύψει το μηχανισμό μέσω του οποίου μία συγκεκριμένη πρωτεΐνη του ιού SARS-CoV-2 προκαλεί βλάβες στους καρδιακούς ιστούς. Ακολούθως, η ομάδα έδειξε ότι ένα συγκεκριμένο φάρμακο μπορεί να αντιμετωπίσει τις βλάβες που προκαλεί η πρωτεΐνη στην καρδιά.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Οι ασθενείς που νοσούν από COVID-19 γνωρίζουμε σήμερα ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν φλεγμονή του μυοκαρδίου, αρρυθμίες, θρομβώσεις, καθώς και εγκεφαλικό επεισόδιο ή έμφραγμα του μυοκαρδίου. Μάλιστα, ο κίνδυνος για τις παραπάνω επιπλοκές παραμένει υψηλός ακόμα και για 12 μήνες μετά τη λοίμωξη με τον ιό. Αν και σήμερα υπάρχουν αρκετά φάρμακα που μειώνουν τα συμπτώματα που προκαλεί ο ιός, οι θεραπείες αυτές δεν μπορούν να προστατεύσουν την καρδιά από τις βλάβες της λοίμωξης.

«Προκειμένου να αναπτύξουμε κατάλληλες θεραπείες θα πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς που ενοχοποιούνται για τις βλάβες. Η έρευνάς μας έδειξε ότι συγκεκριμένες πρωτεΐνες του SARS-CoV-2 μπορεί να προκαλέσουν βλάβες σε διάφορους ιστούς του οργανισμού. Κάτι αντίστοιχο έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν και με άλλα παθογόνα, όπως ο ιός HIV και ο ιός Zika», αναφέρουν οι συγγραφείς.

«Αν κατανοήσουμε το μηχανισμό μέσω του οποίου προκαλούνται βλάβες σε κάθε ιστό, τότε θα μπορούμε να εξετάσουμε και κατάλληλα φάρμακα για την αναίρεση των παραπάνω βλαβών», πρόσθεσαν.

Πέρσι, η ίδια επιστημονική ομάδα κατάφερε να ανακαλύψει τις δύο πλέον τοξικές πρωτεΐνες του SARS-CoV-2 εξετάζοντας ανθρώπινα κύτταρα και κύτταρα από μύγες των φρούτων. Οι επιστήμονες παρατήρησαν επίσης ότι ένα φάρμακο γνωστό ως Selinexor μπορεί να περιορίσει την τοξικότητας της μίας από τις παραπάνω πρωτεΐνες, ωστόσο δεν ήταν αποτελεσματικό ενάντια στην άλλη. Η τελευταία πρωτεΐνη ήταν η Nsp6.

Στην τελευταία τους έρευνα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η πρωτεΐνη Nsp6 του SARS-CoV-2 είναι αυτή που προκαλεί τις περισσότερες βλάβες στην καρδιά. Συγκεκριμένα, παρατήρησαν ότι η πρωτεΐνη Nsp6 ενεργοποιεί τη διαδικασία της γλυκόλυσης στα καρδιακά κύτταρα. Τυπικά, τα κύτταρα της καρδιάς χρησιμοποιούν λιπαρά οξέα ως πηγή ενέργειας. Ωστόσο, όταν θέλουν να επιδιορθώσουν τις βλάβες στην καρδιά χρησιμοποιούν σάκχαρα. Η επιστημονική ομάδα παρατήρησε επίσης ότι η πρωτεΐνη Nsp6 προκαλεί βλάβες στα μιτοχόνδρια των καρδιακών κυττάρων.

Στο επόμενο κομμάτι της μελέτης τους οι επιστήμονες απέκλεισαν το μεταβολισμό της γλυκόζης σε καρδιακά κύτταρα μέσω του φαρμάκου 2DG (2-δεοξυ-D-γλυκόζη). Όπως παρατήρησαν, η χορήγηση του παραπάνω φαρμάκου περιόρισε τις βλάβες που προκαλεί η πρωτεΐνη Nsp6 στην καρδιά και τα μιτοχόνδρια.

«Γνωρίζουμε ότι ορισμένοι ιοί χρησιμοποιούν τους κυτταρικούς μηχανισμούς του ξενιστή για να ‘κλέψουν’ την πηγή ενέργειας του κυττάρου. Όπως δείξαμε, ο ιός SARS-CoV-2 χρησιμοποιεί επίσης τον παραπάνω μηχανισμό. Οι ιοί χρησιμοποιούν επίσης τα προϊόντα του μεταβολισμού της γλυκόζης ως δομικά στοιχεία για την παραγωγή περισσοτέρων ιών», εξηγεί η επιστημονική ομάδα.

«Το φάρμακο που εξετάσαμε επαναφέρει το μεταβολισμό των κυττάρων στην κατάσταση που ήταν πριν τη λοίμωξη. Το γεγονός αυτό αποκλείει την πηγή ενέργειας για τον ιό αποτρέποντας έτσι τη δημιουργία νέων παθογόνων», πρόσθεσαν.

Το φάρμακο 2DG είναι φτηνό και χρησιμοποιείται ευρέως σε εργαστηριακά πειράματα, ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν έχει εγκριθεί ακόμα για χρήση στον άνθρωπο.

«Σήμερα, ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών που νόσησαν από COVID-19 έχουν ακόμα βλάβες στην καρδιά αρκετές εβδομάδες ή ακόμα και μήνες αργότερα. Είναι απαραίτητο να μάθουμε άμεσα τα αίτια του παραπάνω φαινομένου. Η έρευνά μας αποκάλυψε σημαντικά στοιχεία για την πρωτεΐνη Nsp6 και ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη νέων θεραπειών», καταλήγει η μελέτη.

Επιμέλεια: Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/koronaios/poia-proteini-tou-sars-cov-2-einai-perissotero-epivlavis-gia-tin-kardia/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,50% του ΑΕΠ η συνολική χρηματοδότηση για τις δαπάνες υγείας το 2022

Η συνολική χρηματοδότηση των δαπανών υγείας παρουσίασε αύξηση κατά 5,4% το 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη χρηματοδότηση του έτους 2021, αλλά μειώθηκε ως...

Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης

Τα σωματίδια που φτάνουν μέχρι τις κυψελίδες των πνευμόνων. Ποιοι είναι ευάλωτοι και πώς θα προστατευτούν. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξηγεί . Η αφρικανική σκόνη, που ξεκίνησε...

Υψηλότερος γενετικός κίνδυνος παχυσαρκίας σημαίνει σκληρότερη προσπάθεια για τα ίδια αποτελέσματα

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι θέλουν τώρα να δουν εάν τα ευρήματα γενικεύονται σε πιο αντιπροσωπευτικούς και διαφορετικούς πληθυσμούς. Τα άτομα με υψηλότερο γενετικό...

Ετικέτες