Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της TAVI;

Η TAVI, η κύρια πλέον θεραπευτική μέθοδος για τη στένωση της αορτικής βαλβίδας, έχει αλλάξει τη φυσική πορεία της νόσου και έχει βελτιώσει τόσο τα ποσοστά επιβίωσης, όσο και την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Εμπνευστής και πρωτοπόρος της μεθόδου TAVI ήταν ο καθηγητής Alain Cribier, που έφυγε από τη ζωή στις 16 Φεβρουαρίου του 2024, αφήνοντας σημαντικό ιατρικό και επιστημονικό έργο στην παγκόσμια καρδιολογική κοινότητα.

«Ο Καθηγητής Alain Cribier, οραματιστής και πρωτοπόρος της επεμβατικής καρδιολογίας, άφησε ανεξίτηλο σημάδι στις καρδιές των ασθενών και των συναδέλφων», δηλώνει ο δρ Γιώργος Καραβόλιας, Επεµβατικός Καρδιολόγος – Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής Κλινικής και Τμήματος Διακαθετηριακών Βαλβίδων στο Metropolitan Hospital και συνεχίζει:

«Ο καθηγητής Cribier ξεκίνησε αρχικά μια προσπάθεια για να επανασχεδιάσει τη θεραπεία της στένωσης της αορτικής βαλβίδας και επινόησε τη διαδερμική αντικατάστασή της (TAVI) χωρίς χειρουργική επέμβαση, μια καινοτόμο μέθοδο που θα άλλαζε τις ζωές χιλιάδων ασθενών σε όλο τον κόσμο.

Η TAVI έχει πλέον εξελιχθεί στη βασική θεραπευτική μέθοδο για τη στένωση της αορτικής βαλβίδας, με περισσότερες από 450.000 διακαθετηριακές εμφυτεύσεις παγκοσμίως. Η αξιοσημείωτη ανάπτυξη και εξέλιξή της, τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει χαρίσει μια δεύτερη ευκαιρία σε πάρα πολλούς ασθενείς.

Το Τμήμα Επεμβατικής Καρδιολογίας του Metropolitan Hospital, μέλος του HHG αποτελεί ένα από τα ελάχιστα πιστοποιημένα κέντρα που εφαρμόζουν τη μέθοδο TAVI στη χώρα µας καταγράφοντας 400+ επιτυχείς επεμβάσεις, χωρίς διάνοιξη του θώρακα και χωρίς προσωρινή διακοπή της λειτουργίας της καρδιάς», προσθέτει ο δρ Καραβόλιας, αναφερόμενος στη συνέχεια στο πρόβλημα της στένωσης και της αποκατάστασης της αορτικής βαλβίδας και στα πλεονεκτήματα της μεθόδου TAVI.

Στένωση αορτικής βαλβίδας: Ένα συχνό πρόβλημα

Η στένωση της αορτικής βαλβίδας αποτελεί την πιο συχνή βαλβιδική νόσο των ενηλίκων και έχει ως αποτέλεσμα τον σοβαρό περιορισμό της ικανότητας της καρδιάς να εξωθεί την απαιτούμενη ποσότητα αίματος στην κυκλοφορία, ώστε να τροφοδοτεί επαρκώς τον οργανισμό, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται συμπτώματα όπως δύσπνοια, εύκολη κόπωση, ζάλη και λιποθυμικά επεισόδια.

Τι είναι η διαδερμική αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας (TAVI);
Η διαδικασία της TAVI είναι παρόμοια με αυτή της στεφανιογραφίας. Με τη νέα τεχνολογία, μία βαλβίδα πάνω σε έναν καθετήρα οδηγείται μέσα από τις αρτηρίες στη θέση της στενωμένης αορτικής βαλβίδας και απελευθερώνεται στην κατάλληλη θέση, ενώ η βαλβίδα λειτουργεί αμέσως.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της TAVI;

Η Διαδερμική – Διακαθετηριακή Εμφύτευση Αορτικής Βαλβίδας αποτελεί μία πρωτοποριακή και υψηλής εξειδίκευσης επεμβατική μέθοδο που αξιοποιείται ως εναλλακτική επιλογή της χειρουργικής αντικατάστασης της βαλβίδας σε ασθενείς υψηλού χειρουργικού κινδύνου.
Η επεμβατική μέθοδος TAVI πραγματοποιείται συνήθως χωρίς γενική αναισθησία και η διάρκειά της είναι περίπου δύο ώρες: χωρίς διάνοιξη θώρακα, χωρίς προσωρινή διακοπή της λειτουργίας της καρδιάς, χωρίς χειρουργείο.
Η βελτίωση των συμπτωμάτων είναι άμεση και μετά την έξοδο από το θεραπευτήριο ο ασθενής μπορεί να δραστηριοποιηθεί σε µία εβδομάδα.


*Διαδερμική – Διακαθετηριακή εμφύτευση αορτικής βαλβίδας στο Metropolitan Hospital, ένα από τα λίγα πιστοποιημένα κέντρα TAVI:

Χωρίς διάνοιξη θώρακα
Χωρίς χειρουργείο
Χωρίς προσωρινή διακοπή της λειτουργίας της καρδιάς
«Σήμερα, εκατοντάδες άνθρωποι που υποβλήθηκαν σε επέμβαση TAVI στο Metropolitan Hospital απολαμβάνουν τη ζωή τους απαλλαγμένοι από συμπτώματα και µε πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής, με τη βοήθεια της έμπειρης ομάδας μας, που είναι εξοπλισμένη µε τεχνολογία τελευταίας γενιάς και παρέχει τις πιο σύγχρονες θεραπείες», επισημαίνει ο δρ Γιώργος Καραβόλιας.

Πηγή: https://www.iatronet.gr/article/124147/methodos-tavi-gia-antimetopish-stenoshs-ths-aortikhs-valvidas

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η παχυσαρκία και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα παίζουν όλο και μεγαλύτερο ρόλο στην κακή κατάσταση της υγείας

Η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μεταξύ άλλων μεταβολικών προβλημάτων, οδηγούν σήμερα σε απώλεια σχεδόν του 50%...

Ψηφιακός αναλφαβητισμός: Οι γενιές που έχουν μείνει πίσω στην Ελλάδα

Είναι Τετάρτη μεσημέρι στη λαϊκή αγορά. Πίσω από έναν πάγκο γεμάτο μαρούλια, κρεμμυδάκια, σπανάκι, βλίτα και λοιπά λαχανικά βρίσκεται μια κυρία γύρω στα 70....

19 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού

Τι αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η 19η Μαΐου καθιερώθηκε το 2010 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Γενικών Ιατρών...

Ετικέτες