back to top

Ποια είναι η νόσος από την οποία πάσχει ο ένας στους δέκα παγκοσμίως

Το 25ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νεφρολογίας καταγράφει τις νεότερες εξελίξεις και τα σύγχρονα δεδομένα σε ό,τι αφορά στις παθήσεις των νεφρών

Με στόχο την ενίσχυση της γνώσης και την ανάπτυξη νέων συνεργασιών μεταξύ των επαγγελματιών του κλάδου, η Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία (ΕΝΕ) διοργανώνει φέτος για 25η χρονιά το Συνέδριο Νεφρολογίας, επιδιώκοντας να προωθήσει την εξέλιξη της ειδικότητας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Το 25ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νεφρολογίας, που λαμβάνει χώρα ύστερα από αρκετά χρόνια στην Αθήνα (19 έως 21 Ιουνίου, Μέγαρο Μουσικής), θα καταγράψει τις νεότερες εξελίξεις και σύγχρονα δεδομένα στο ευρύ φάσμα της Νεφρολογίας, εστιάζοντας στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου (ΧΝΝ), καθώς και στην αντιμετώπιση σπανίων νοσημάτων που προσβάλλουν τον νεφρό.

Η ΧΝΝ αποτελεί μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας παγκοσμίως, καθώς εκτιμάται πως περισσότερο από 10% του γενικού πληθυσμού, δηλαδή άνω των 800 εκατ. ατόμων, πάσχουν από κάποια μορφή χρόνιας νεφροπάθειας με τα αίτια των επιδημικών της διαστάσεων να οφείλονται εν μέρει στη γήρανση του πληθυσμού, καθώς και στην αύξηση των παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με αυτήν: παχυσαρκία, αρτηριακή υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα.

Παρά τις προσπάθειες των τελευταίων δεκαετιών για τη συστηματοποίηση όλων των παραμέτρων της νόσου, εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να υπάρχουν αρκετά σημαντικά προβλήματα στη διαχείρισή της, με περιστατικά που δεν διαγιγνώσκεται η νόσος, οι καθυστερημένες διαγνώσεις και οι παραπομπές στον Νεφρολόγο να συνιστούν μερικά από τα προβληματικά σημεία.

«Οι ασθενείς με ΧΝΝ, λόγω της νόσου per se, των επιπλοκών της αλλά και της συνυπάρχουσας νοσηρότητας, εμφανίζουν αυξημένη επίπτωση καρδιαγγειακής θνησιμότητας, λοιμώξεων και κακοηθειών, με συνέπεια η ΧΝΝ να έχει αναδειχθεί ως μία από τις πιο σημαντικές αιτίες θνησιμότητας και νοσηρότητας στον 21ο αιώνα» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας Δημήτριος Πετράς, MD, PhD. Όπως δε επισημαίνει ο ίδιος, «αποτελεί κρίσιμη παράμετρο η ενημέρωση των ιατρών (φοιτητών Ιατρικής και ειδικευομένων), καθώς και η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των συναδέλφων ιατρών όλων των ειδικοτήτων, με έμφαση στις ειδικότητες Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας, Ενδοκρινολογίας και Καρδιολογίας, προς τη φύση και τις ιδιαιτερότητες της διαχείρισης της χρόνιας νεφροπάθειας, ενόψει μάλιστα της «καταιγίδας της ΧΝΝ» που αναμένεται τις επόμενες δεκαετίες να ξεσπάσει στα υγειονομικά συστήματα όλων των χωρών».

Σύμφωνα με τον κ. Πετρά, «η ανάδειξη της πολυπαραγοντικής φύσης της διαχείρισης της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου μέσα από την ανάλυση ζητημάτων όπως η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση, η ολιστική προσέγγιση και η εξατομικευμένη θεραπεία της, αποτελούν βασικά θέματα του συνεδρίου».

Η συμμετοχή διεθνώς διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων ομιλητών με μεγάλη κλινική εμπειρία και ερευνητικό έργο αποτελούν εχέγγυο για το υψηλό επιστημονικό επίπεδο του 25ου Συνεδρίου Νεφρολογίας. Μεταξύ των ξένων προσκεκλημένων ομιλητών οι: Dr Danilo Fliser, MD, Saarland University, Prof. Dr med. Juergen Floege, MD, Uniklinik RWTH Aachen, George Bakris, MD, US Chicago Medicine, Claudio Ronco, MD, Vicenza Italy.
Σημειώνεται ότι στη φετινή διοργάνωση περιλαμβάνονται επίσης δύο κλινικά φροντιστήρια:

α) η χρήση των υπερήχων στη Νεφρολογία (τοποθέτηση κεντρικών καθετήρων, βιοψία νεφρού, εκτίμηση κάτω κοίλης φλέβας κλπ.) με ενεργό συμμετοχή σε εθελοντές και προπλάσματα και β) βιοψίες νεφρού, παρουσίαση των βασικών εισαγωγικών στην ιστολογία του νεφρού, καθώς και κλινικοπαθολογικών περιστατικών με τη συμμετοχή παθολογοανατόμων και νεφρολόγων.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα https://25psn.gr/.

Πηγή: https://www.ygeiamou.gr/%ce%b5%ce%b9%ce%b4%ce%ae%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82/399831/pia-ine-i-nosos-apo-tin-opia-paschi-o-enas-stous-deka-pagkosmios/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Διαβήτης: Νέο προϊόν για συνεχή παρακολούθηση της γλυκόζης σε πραγματικό χρόνο στην Ελλάδα

 Νέο προϊόν κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά για τον διαβήτη από την DexCom και τηνHemoglobe. Στόχος είναι η συνεχή παρακολούθηση της γλυκόζης σε πραγματικό χρόνο (CGM) για άτομα με διαβήτη. Το...

Ποιά είναι η συσχέτιση των αυτοάνοσων νοσημάτων με την αθηροσκλήρωση των στεφανιαίων αρτηριών και την εμφάνιση οξέων καρδιαγγειακών επεισοδίων?

Ορισμένα αυτοάνοσα νοσήματα (ΑΝ) σχετίζονται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο χωρίς να έχει αποσαφηνισθεί ο παθοφυσιολογικός μηχανισμός. Στην παρούσα μελέτη αξιολογήθηκε η σχέση ανάμεσα στα...

Πολλαπλά τα οφέλη της αυτοφροντίδας για το ΕΣΥ και τους πολίτες

 Ιάκωβος Μιχαλίτσης, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ): «Αναγνωρίζοντας ότι ο ρόλος του φαρμακοποιού ως συμβούλου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αναμένεται να ενισχυθεί...

Ετικέτες