Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Η COVID-19 εξακολουθεί να συνιστά απειλή

Τι ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος του ΠΟΥ για την πορεία της πανδημίας λίγο πριν την συμπλήρωση τεσσάρων ετών.

Η COVID-19 εξακολουθεί να συνιστά απειλή και πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Καθώς συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από το ξέσπασμα της πανδημίας, ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 εξακολουθεί να κυκλοφορεί, να εξελίσσεται και να αλλάζει, δήλωσε η Dr. Maria Van Kerkhove, επιδημιολόγος του ΠΟΥ.

«Ο ιός κυκλοφορεί σε όλες τις χώρες και εξακολουθεί να συνιστά απειλή», τόνισε. «Πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να εξακολουθήσουμε να προστατευόμαστε από αυτόν».

Η Dr. Van Kerkhove, που εκτελεί χρέη διευθύντρια Επιδημικής & Πανδημικής Ετοιμότητας & Πρόληψης στον ΠΟΥ, εξήγησε πως αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν τρεις παραλλαγές ενδιαφέροντος και έξι παραλλαγές υπό παρακολούθηση. Οι παραλλαγές ενδιαφέροντος είναι οι:

  • XBB.1.5 (Κράκεν)
  • XXB.1.16 (Αρκτούρος)
  • EG.5 (Pirola)

Οι παραλλαγές υπό παρακολούθηση, που είναι χαμηλότερο κινδύνου, είναι οι:

  • DV.7
  • XBB
  • XBB.1.9.1
  • XBB.1.9.2
  • XBB.2.3
  • BA.2.86

«Δεν βλέπουμε αλλαγή στη σοβαρότητα στην COVID» σε σύγκριση με τις προηγούμενες παραλλαγές, διευκρίνισε η Dr. Van Kerkhove. «Βλέπουμε όμως αργή αλλά σταθερή αύξηση των κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο».

Ο ΠΟΥ είχε ανακηρύξει τον κορωνοϊό επείγουσα κατάσταση για την δημόσια υγεία στις 30 Ιανουαρίου 2020. Απέσυρε τον χαρακτηρισμό αυτό στις 5 Μαΐου 2023. Έκτοτε όμως υπενθυμίζει σε κάθε ευκαιρία ότι η πανδημία είναι ακόμα εδώ. Απλώς είναι ηπιότερη και πιο διαχειρίσιμη.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/eidiseis/pagkosmios-organismos-ygeias-i-covid-19-eksakolouthei-na-synista-apeili/175451/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Σπάνιες Παθήσεις: Ανάγκη για ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας

Με σύνθημα «Unite for change! Unite for equity!»  εορτάζεται η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων αποσκοπώντας να ενισχύσει την εξωτερίκευση και κοινοποίηση του προβλήματος εκ μέρους των ασθενών,...

Νέο Πρότυπο Κέντρο Συγγενών Καρδιοπαθειών

Υπό την επιστημονική διεύθυνση του παγκοσμίου φήμης αγγειο-καρδιο-θωρακοχειρουργού καθηγητή Αυξέντιου Καλαγκού η Ευρωκλινική Αθηνών ίδρυσε το νέο πρότυπο Κέντρο Συγγενών Καρδιοπαθειών. Στο εγχείργημα συμμετέχουν έμπειροι ιατροί με πολυετή...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 27.2.2024 – Θρόμβωση-Αιμόσταση

ΤΑVI: FROM CONCEPT TO REALITY Στις 16/2 πέθανε σε ηλικία 79 ετών ο  Αlain Cribier,  o άνθρωπος που πρωτο εμφύτευσε διακαθετηριακά   αορτική βαλβίδα στις  16...

Ετικέτες