Μεγάλη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ-Ποιες είναι οι επόμενες ενέργειες του Υπoυργείου

Η μεγάλη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ θα δώσει λύση στα προβλήματα, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας. Τα νοσοκομεία θα αναβαθμιστούν διοικητικά, με υποδομές και προσωπικό.

Τρεις αλλαγές από την δεκαετία του 90’, η κλιματική αλλαγή, η αύξηση του προσδόκιμου ζωής και η πανδημία άλλαξαν τα δεδομένα στον χώρο της Υγεία, όπως επεσήμανε κατά την ομιλία του ο κ.Χρυσοχοΐδης στο συνέδριο «Υγεία πάνω απ’ όλα – 2023». Πλέον στόχος είναι η ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στο εθνικό σύστημα υγείας, γι’ αυτό πρέπει να γίνουν αλλαγές ώστε «να δημιουργήσουμε ένα σύστημα υγείας που να αξίζει σε όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες» όπως τόνισε ο Υπουργός Υγείας.

Σχετικά με την ανασύσταση του ΕΣΥ, ο κ. Χρυσοχοΐδης τάχθηκε υπέρ της αναβάθμισης της λειτουργίας των νοσοκομείων από πλευράς διοίκησης, που θα περιλαμβάνει «την ορθολογική διοίκηση, την καλή οικονομική διαχείριση, την καλή διαχείριση των κλινικών, την απόδοση, την αξιολόγηση και τελικά πολλές κλινικές και ένα νοσοκομείο, το οποίο θα λειτουργεί με κριτήρια απόδοσης προς όφελος των πολιτών». Ειδικότερα για την βελτίωση της απογοητευτικής εικόνας των ορισμένων νοσοκομείων έχουν αρχίσει μελέτες και ήδη έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης έργα ανακαίνισης, διαρρύθμισης και εκσυγχρονισμού όλων αυτών των χώρων. Ζήτημα παραμένει η ενίσχυση των νοσοκομειακών δομών με συγκεκριμένες ειδικότητες: Αναισθησιολόγοι, παθολόγοι, ακτινολόγοι. «Πριν από δέκα χρόνια, όταν προκηρυσσόταν μία θέση γιατρού στο ΕΣΥ, είχαμε 34 με 35 υποψηφιότητες κατά μέσο όρο. Τώρα έχουμε 3» εξήγησε ο υπουργός σχολιάζοντας την ροή προς τον ιδιωτικό τομέα και το Εξωτερικό.

Άνοια και εγκεφαλικά

Σχετικά με τη διαχείριση των περιστατικών άνοιας και εγκεφαλικών, όπως τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης θα πρέπει να λειτουργήσουν «κέντρα αναφοράς, κέντρα αριστείας, που θα ασχολούνται συγκεκριμένα με μελέτες, με επιστημονική αφοσίωση, με ανταλλαγή εμπειριών και επιστημονικής γνώσης, από τα νοσοκομεία και τα μεγάλα κέντρα αναφοράς του εξωτερικού». Στο πνεύμα αυτό θα πρέπει να νομοθετηθούν « προνόμια, κίνητρα για τους φροντιστές», ενώ νομικά θα κατοχυρωθούν και τα δικαιώματα των ανθρώπων που έχουν άνοια.

Εξειδικευμένες μονάδες στο τραύμα

Για τις εξειδικευμένες μονάδες στο τραύμα, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι τον εκσυγχρονισμό των ΤΕΠ με τη χρήση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και την αναδιαμόρφωση σε 16 περιοχές της χώρας, αντίστοιχων χώρων αναζωογόνησης και υποδοχής του τραύματος. Νομοσχέδιο θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή για να δημιουργήσει τα κέντρα και το Εθνικό Δίκτυο Τραύματος

Ενιαία εθνική φαρμακευτική πολιτική

Καθολική είναι η πρόσβαση τω Ελλήνων πολιτών σε όλα τα φάρμακα, όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός. Ο ίδιος στάθηκε στην ανάπτυξη ελεγκτικών μηχανισμών εντός της Ελλάδας, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Πολιτεία είναι στο πλευρό της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, την οποία χαρακτήρισε ο υπουργός ως «ρωμαλέα» που «παράγει τεράστιες ποσότητες γενοσήμων υψηλής ποιότητας και με μεγάλες εξαγωγές». Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ενισχύεται με το επενδυτικό clawback και με μια σειρά άλλες επενδυτικές ρυθμίσεις, σύμφωνα με τον υπουργό.

Ειδικότερα για τις ελλείψεις φαρμάκων ο υπουργός υπογράμμισε στα λεγόμενά του ότι ολοκληρώνεται η δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας που θα καταγράφει τις ελλείψεις εξηγώντας ότι «θα φτάσουμε με το κινητό τηλέφωνο στον πολίτη, που θα ξέρει αν το φάρμακό του υπάρχει ή αν υπάρχει ένα εναλλακτικό γενόσημο για να μπορεί να το δώσει η μητέρα στο παιδί της και να μην ψάχνουμε άδικα, με μια άδικη ταλαιπωρία, στα φαρμακεία, για να αναζητούμε ένα φάρμακο που μπορεί να το βρούμε μέσα από μια απλή διαδικασία»

Πηγή: https://medispin.blogspot.com/2023/11/o_22.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Αρτηριακή υπέρταση: Από τι προκαλείται και πώς θεραπεύεται;

Υπέρταση ονομάζεται η υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία είναι η πίεση που ασκεί το αίμα στο τοίχωμα των αρτηριών καθώς ρέει μέσα σε αυτές. Εξαρτάται...

Τεχνητή νοημοσύνη, αναγκαίες δεξιότητες και ο ρόλος των δημόσιων πανεπιστημίων

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στο Delphi Forum για τις προκλήσεις που φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη Βασική θεματική στο φετινό Delphi Forum και η Τεχνητή Νοημοσύνη...

Η Meta θα αναγνωρίζει από τον Μάιο τα περιεχόμενα που έχουν δημιουργηθεί από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Ο αμερικανικός κολοσσός Meta θα αναγνωρίζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής του τους ήχους, τις φωτογραφίες και τα βίντεο που έχουν δημιουργηθεί από τεχνητή νοημοσύνη...

Ετικέτες