Οι καρδιακές προσβολές συνδέονται με ταχύτερη γνωστική έκπτωση με την πάροδο των ετών

Η πρόληψη των καρδιακών προσβολών μπορεί να είναι μια στρατηγική για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου στους ηλικιωμένους.

Σε μια πρόσφατη μελέτη, ένας ερευνητής και συνεργάτες του στο Johns Hopkins Medicine ανέλυσαν δεδομένα για ενήλικες, για να προσδιορίσουν εάν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της καρδιακής προσβολής και της γνωστικής έκπτωσης.

Τα νέα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο JAMA Neurology, έδειξαν ότι η καρδιακή προσβολή, μεταξύ εκείνων που δεν είχαν ποτέ πριν, δεν συσχετίστηκε με ξαφνική πτώση στη γνωστική λειτουργία.

Όμως, για εκείνους που είχαν υποστεί παλιότερα καρδιακή προσβολή και έπαθαν και επόμενη, υπήρξε σημαντικά ταχύτερη μείωση της γνωστικής ικανότητας με την πάροδο του χρόνου.

Η μείωση της γνωστικής ικανότητας μετά από καρδιακή προσβολή ισοδυναμούσε με περίπου 6-13 χρόνια φυσιολογικής γνωστικής γήρανσης.

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση κατά την οποία η παροχή αίματος στην καρδιά μειώνεται ξαφνικά και σοβαρά ή ακόμα και διακόπτεται, προκαλώντας τον θάνατο του μυός από έλλειψη οξυγόνου.

“Λόγω του γεγονότος ότι πολλοί κινδυνεύουν να υποστούν καρδιακή προσβολή, ελπίζουμε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης μας θα χρησιμεύσουν ως αφύπνιση για τον έλεγχο των παραγόντων αγγειακού κινδύνου, όπως η υπέρταση και η αυξημένη χοληστερόλη. Πρέπει να το κάνουν όσο πιο σύντομα μπορούν, εφόσον αποδείξαμε ότι το έμφραγμα αυξάνει τον κίνδυνο μειωμένης γνωσιακής ικανότητας και μνήμης αργότερα στη ζωή”, λέει η δρ. Michelle Johansen, αναπληρώτρια καθηγήτρια νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Σε μια συγκεντρωτική ανάλυση έξι διαφορετικών μεγάλων μελετών ενηλίκων μεταξύ 1971 και 2019, οι ερευνητές προσδιόρισαν εάν τα άτομα που είχαν έμφραγμα εμφάνισαν αλλαγές στη γνωστική τους ικανότητα σε σύγκριση με άτομα παρόμοια με αυτούς από όλες τις απόψεις, εκτός από το ότι δεν είχαν πάθει έμφραγμα. Οι ερευνητές μέτρησαν τη συνολική γνώση των συμμετεχόντων με την πάροδο του χρόνου, καθώς και την μνήμη και την εκτελεστική λειτουργία (το πόσο καλά κάποιος λαμβάνει περίπλοκες γνωστικές αποφάσεις).

Για εκείνους που υπέστησαν καρδιακή προσβολή, αν και οι ερευνητές δεν βρήκαν σημαντική γνωστική έκπτωση αμέσως μετά το πρώτο τους έμφραγμα, τα γνωστικά τεστ των συμμετεχόντων έδειξαν πτώση τα επόμενα χρόνια μετά το συμβάν. Βαθμολογίες σε πολλά διαφορετικά γνωστικά τεστ συνδυάστηκαν για να αντιπροσωπεύσουν έναν γνωστικό τομέα. Μια μείωση των πόντων σηματοδοτούσε μια πτώση σε αυτόν τον γνωστικό τομέα.

Το δείγμα της μελέτης περιελάμβανε 30.465 άτομα που δεν είχαν υποστεί έμφραγμα ή εγκεφαλικό και δεν είχαν άνοια κατά τη στιγμή της πρώτης γνωστικής αξιολόγησης:

  • Το 29% των ατόμων ήταν μαύροι, το 8% ήταν Ισπανόφωνοι και το 56% ήταν γυναίκες.
  • Από το συνολικό δείγμα, 1.033 άτομα υπέστησαν τουλάχιστον ένα έμφραγμα και από αυτό, 137 είχαν δύο καρδιακές προσβολές.
  • Τα άτομα που υπέστησαν καρδιακές προσβολές ήταν πιο πιθανό να είναι μεγαλύτερα και άντρες.

Η δρ. Johansen υποστηρίζει ότι τα επόμενα βήματα είναι να εξετάσουμε άλλες πτυχές της υγείας της καρδιάς και πώς μπορεί να επηρεάσουν την υγεία του εγκεφάλου:

“Δείξαμε ότι η πρόληψη των καρδιακών προσβολών μπορεί να είναι μια στρατηγική για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου στους ηλικιωμένους. Τώρα πρέπει να προσδιορίσουμε τι ακριβώς προκαλεί τη γνωστική έκπτωση με την πάροδο του χρόνου”.

Πηγή: https://medicalxpress.com, https://www.iatropedia.gr/ygeia/oi-kardiakes-prosvoles-syndeontai-me-tachyteri-gnostiki-ekptosi-me-tin-parodo-ton-eton/168191/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,50% του ΑΕΠ η συνολική χρηματοδότηση για τις δαπάνες υγείας το 2022

Η συνολική χρηματοδότηση των δαπανών υγείας παρουσίασε αύξηση κατά 5,4% το 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη χρηματοδότηση του έτους 2021, αλλά μειώθηκε ως...

Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης

Τα σωματίδια που φτάνουν μέχρι τις κυψελίδες των πνευμόνων. Ποιοι είναι ευάλωτοι και πώς θα προστατευτούν. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξηγεί . Η αφρικανική σκόνη, που ξεκίνησε...

Υψηλότερος γενετικός κίνδυνος παχυσαρκίας σημαίνει σκληρότερη προσπάθεια για τα ίδια αποτελέσματα

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι θέλουν τώρα να δουν εάν τα ευρήματα γενικεύονται σε πιο αντιπροσωπευτικούς και διαφορετικούς πληθυσμούς. Τα άτομα με υψηλότερο γενετικό...

Ετικέτες