Ο μεσογειακός τρόπος ζωής «αντίδοτο» στην θνητότητα

Μελέτη αξιολόγησε τον τρόπο ζωής και τις διατροφικές συνήθειες και διαπίστωσαν μια αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ της προσκόλλησης στο Μεσογειακό τρόπο ζωής και του κινδύνου θανάτου. Από τα πορίσματα της έρευνας προκύπτει ότι πληθυσμοί και σε περιοχές εκτός της λεκάνης της Μεσογείου  μπορούν να υιοθετήσουν τη μεσογειακή διατροφή χρησιμοποιώντας τοπικά προϊόντα αλλά και το συνολικό μεσογειακό τρόπο ζωής μέσα στο δικό τους πολιτιστικό πλαίσιο για να έχουν θετικές επιδράσεις.

Ο μεσογειακός τρόπος ζωής περιλαμβάνει μια δίαιτα πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, περιορισμένη πρόσληψη αλατιού και σακχάρων, καθώς και επαρκή σωματική δραστηριότητα, ανάπαυση και κοινωνικοποίηση. Έως τώρα οι ερευνητές έχουν αποδείξει τα οφέλη μιας μεσογειακής διατροφής και τρόπου ζωής για την υγεία, αλλά όχι σε περιοχές εκτός της Μεσογείου. Τα ευρήματα της πρόσφατης μελέτης των Maroto-Rodriguez και συνεργατών στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση Mayo Clinic Proceedings παρουσιάζουν περιληπτικά οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών .

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές αξιοποίησαν τον δείκτη Mediterranean Lifestyle (MEDLIFE), ο οποίος προκύπτει από ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τον τρόπο ζωής και τις διατροφικές συνήθειες. Στόχος των ερευνητών να αναλύσουν τις συνήθειες και την κατάσταση της υγείας 110.799 ατόμων ηλικίας 40 έως 75 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο (UK BioBank cohort). Στο «μικροσκόπιο» μπήκε η κατανάλωση μεσογειακής διατροφής, οι μεσογειακές διατροφικές συνήθειες, η φυσική δραστηριότητα, η ανάπαυση και οι  κοινωνικές συνήθειες.

Ευρήματα

Στον πληθυσμό της μελέτης, μετά από παρακολούθηση 9 ετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 4.247 άτομα πέθαναν από όλες τις αιτίες: Οι 2.401 κατέληξαν από καρκίνο και 731 πέθαναν λόγω καρδιαγγειακής νόσου. Αναλύοντας αυτά τα αποτελέσματα παράλληλα με τις βαθμολογίες της κλίμακας MEDLIFE, οι ερευνητές διαπίστωσαν μια αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ της προσκόλλησης στο Μεσογειακό τρόπο ζωής και του κινδύνου θανάτου.

Αναλυτικά, οι ασθενείς με υψηλότερο βαθμό στην κλίμακα MEDLIFE διαπιστώθηκε ότι είχαν 29% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες και 28% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο σε σύγκριση με εκείνους που είχαν χαμηλότερο βαθμό στην κλίμακα MEDLIFE.

Αντίστοιχα ήταν και τα αποτελέσματα και ανά υποκατηγορία της κλίμακας MEDLIFE. Επιπλέον, τα άτομα που είχαν υψηλότερη κλίμακα στις κατηγορίες αναφορικά με τη σωματική δραστηριότητα, την ανάπαυση και τις κοινωνικές συνήθειες εμφάνισαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου και από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Επιμέλεια: οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής και Επιδημιολογίας), Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας – Αιματολογίας, Διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής Νοσοκομείο Αλεξάνδρα).

Πηγή: https://virus.com.gr/o-mesogeiakos-tropos-zois-antidoto-stin-thnitotita/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Μελέτη: Αντιβιοτικά βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίσει τα καρκινικά κύτταρα

Μια ομάδα αντιβιοτικών δρα με διαφορετικό τρόπο από τις τρέχουσες ανοσοθεραπείες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου. Τα καρκινικά κύτταρα έχουν την ιδιότητα να διαφεύγουν από...

Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας

Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας, η οποία θα εξασφαλίζει στα άτομα με αναπηρία κοινά δικαιώματα στις...

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι άνθρωποι που εκδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή

Τα ευρήματα νέας πληθυσμιακής μελέτης. Ποιες είναι οι σημαντικότερες επιπλοκές της. Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι άνθρωποι που εκδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή – μια επικίνδυνη καρδιακή αρρυθμία...

Ετικέτες