Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) απειλεί και τους ενήλικες. Ποιοι κινδυνεύουν

Ποιοι ενήλικες κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά από τον ιό, που συνήθως αρρωσταίνει τα μικρά παιδιά. Γιατί έχουν ευπάθεια σε αυτόν και πως μπορούν να προστατευθούν.

Δυναμική, αλλά πρόωρη επανεμφάνιση έχει κάνει εφέτος ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), ένα παθογόνο που φυσιολογικά αρρωσταίνει τα πολύ μικρά παιδιά όταν αρχίζει για τα καλά το κρύο.

Σε ΗΠΑ, Βρετανία και αλλού πληθαίνουν οι αναφορές ότι ο ιός ωθεί τα παιδιατρικά νοσοκομεία στα όριά τους. Και αυτό δεν είναι κάτι που μόλις άρχισε. Ήδη από το καλοκαίρι καταγράφονταν απρόσμενα πολλά περιστατικά.

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός συνήθως προκαλεί στους ενήλικες ήπια νόσο με συμπτώματα σαν αυτά του κρυολογήματος. Στα πολύ μικρά παιδιά, όμως, μπορεί να προκαλέσει πνευμονία και βρογχιολίτιδα. Στα, δε, βρέφη και νήπια μπορεί να αποδειχθεί απειλητικός για τη ζωή.

Ωστόσο τα μωρά δεν είναι τα μόνα που κινδυνεύουν από αυτόν, προειδοποιεί ένας ειδικός από τις ΗΠΑ. Ορισμένοι ενήλικες επίσης μπορεί να αρρωστήσουν βαριά και να χρειασθούν νοσηλεία στο νοσοκομείο.

«Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός δεν είναι πάντοτε ήπια αναπνευστική νόσος στους ενήλικες. Μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα εξίσου βαριά με εκείνα της γρίπης», αναφέρει ο Dr. Robert Atmar, καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο Κολλέγιο Ιατρικής Baylor, του Χιούστον.

Ο κίνδυνος αυτός είναι ιδιαιτέρως υψηλός για ορισμένες ομάδες του πληθυσμού, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται:

  • Οι ηλικιωμένοι (ηλικίες άνω των 65 ετών)
  • Οι πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις των πνευμόνων
  • Οι ασθενείς με καρδιοπάθεια
  • Οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη
  • Όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

«Οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν διότι η υποκείμενη κατάστασή τους υπονομεύει την καρδιακή και αναπνευστική λειτουργία, καθώς και το ανοσοποιητικό τους σύστημα», εξηγεί ο Dr. Atmar. «Το επακόλουθο είναι να μην μπορεί ο οργανισμός τους να αντιμετωπίσει καλά τη λοίμωξη».

Τα ύποπτα συμπτώματα

Οι γιατροί έχουν αρχίσει ήδη από τα τέλη Σεπτεμβρίου να βλέπουν πολλούς ενήλικες που έχει νοσήσει ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός. Φυσιολογικά όμως δεν περίμεναν να δουν κρούσματα πριν τον Οκτώβριο και έως τον Μάρτιο ή Απρίλιο.

Ως φαίνεται, τα προληπτικά μέτρα που ελήφθησαν στη διάρκεια της πανδημίας διατάραξαν τον τυπικό κύκλο εμφάνισής του.

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός μεταδίδεται με την επαφή με τους ασθενείς. Το καλό πλύσιμο των χεριών και η χρήση μάσκας εμποδίζουν την διασπορά του.

Στα συμπτώματα που συνήθως προκαλεί συμπεριλαμβάνονται βήχας, δύσπνοια, συνάχι και ρινική συμφόρηση (μπούκωμα). Μπορεί επίσης να αναπτυχθεί πυρετός.

Αρχικά, ο ιός περιορίζεται στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, λέει ο Dr. Atmar. Υπάρχει όμως ενδεχόμενο να «κατέβει» προς το στήθος. Ο συριγμός είναι ένα ακόμα πιθανό σύμπτωμα στους ενήλικες, ιδίως σε όσους έχουν χρόνιες πνευμονοπάθειες όπως η ΧΑΠ και το άσθμα.

Επιδείνωση υποκείμενων νοσημάτων

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός μπορεί επίσης να προκαλέσει επιδείνωση ορισμένων σοβαρών υποκείμενων νοσημάτων, όπως:

  • Το άσθμα
  • Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)
  • Η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια

Στις σοβαρές περιπτώσεις, οι ενήλικες ασθενείς χρειάζονται νοσηλεία στο νοσοκομείο και μερικοί χάνουν τη ζωή τους. Στις ΗΠΑ, λ.χ., υπολογίζεται ότι ετησίως εισάγονται στο νοσοκομείο 60.000 έως 120.000 ενήλικες με RSV. Οι 6.000 έως 10.000 εξ αυτών χάνουν τελικά τη ζωή τους.

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός μπορεί να διαγνωσθεί με εξειδικευμένες μοριακές εξετάσεις στους ενήλικες. Όσον αφορά τη θεραπεία, αυτή είναι κυρίως συμπτωματική. Στους ασθενείς μπορεί να χορηγηθεί αποσυμφορητικό για τη μύτη ή φάρμακο για τον βήχα.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/ygeia/o-anapnefstikos-sygkytiakos-ios-rsv-apeilei-kai-tous-enilikes-poioi-kindynevoun/160133/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Οι δυσκολίες στον ύπνο συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού 

Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν αϋπνία, δυσκολία στον ύπνο ή ξυπνούν πολύ νωρίς μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με μελέτη...

Πώς μπορεί να προληφθεί το ανεύρυσμα εγκεφάλου 

Τα ανευρύσματα εγκεφάλου είναι σημεία στον εγκέφαλο όπου οι αδύναμες ή λεπτές αρτηρίες έχουν διογκωθεί και γεμίσει με αίμα. Είναι σημαντικό να λαμβάνετε σοβαρά υπόψη...

Το παράδοξο της παχυσαρκίας στις καρδιαγγειακές νόσους 

Η παχυσαρκία είναι ένας ισχυρός ανεξάρτητος προγνωστικός παράγοντας για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων ακόμα και όταν απουσιάζουν άλλοι παράγοντες κινδύνου. Η επίπτωση της παχυσαρκίας έχει...

Ετικέτες