Νεότερη μελέτη για τις νοσηλείες: Ηλικιωμένοι οι εμβολιασμένοι και μεσήλικες οι ανεμβολίαστοι

«Ασπίδα» προσφέρει ο εμβολιασμός έναντι της covid-19 από την μακρόχονη νοσηλεία σύμφωνα με έρευνα στη Νορβηγία σε νοσηλευόμενους ασθενείς.  Όπως παρατηρήθηκε στη μελέτη, όσοι εμβολιασμένοι χρειάστηκαν νοσηλεία ήταν ηλικιωμένοι, ενώ οι ανεμβολίαστοι ήταν μεσήλικες.

Οι εμβολιασμένοι είχαν ακόμη, πολύ μικρότερες πιθανότητες να χρειαστούν νοσηλεία σε ΜΕΘ. Τα στοιχεία προκύπτουν από μια πρόσφατη  επιδημιολογική μελέτη από τη Νορβηγία που βρίσκεται σε μορφή προ-δημοσίευσης.

Αναλυτικά,  οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από μια εθνική βάση προοπτικής καταγραφής των νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19 στη Νορβηγία μεταξύ 1ηςΦεβρουαρίου και 30ης Σεπτεμβρίου 2021. Με βάση τα στοιχεία των νοσηλειών περιστατικών με covid-19, οι πλήρως εμβολιασμένοι ήταν σημαντικά μεγαλύτεροι, με διάμεση ηλικία 77 έτη, ενώ οι ανεμβολίαστοι είχαν διάμεση ηλικία ίση με 51 έτη.

Αξιοσημείωτο είναι ότι όσοι εμβολιάστηκαν είχαν ήδη σε μεγαλύτερη συχνότητα προδιαθεσικούς παράγοντες βαρύτερης νόσησης, όπω είναι::

  • καρδιαγγειακά νοσήματα 60,7% έναντι 27,3%,
  • καρκίνο 12,6% έναντι 2,8% και
  • χρόνια αναπνευστικά νοσήματα 19,7% έναντι 5,3%.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι  εμβολιασμένοι ασθενείς χρειάστηκε να νοσηλευτούν για μικρότερη διάρκεια. Επίσης είχαν σημαντικά μικρότερη πιθανότητα εισαγωγής σε μονάδα εντατικής θεραπείας συγκριτικά με τους μη εμβολιασμένους νοσηλευόμενους. 

Τρίτη δόση

Λόγω  της πρότερης ανοσολογικής μνήμης, η ενισχυτική δόση του εμβολίου επιφέρει σημαντική και ταχεία αύξηση των αντισωμάτων. Επίσης, η χορήγηση της τρίτης δόσης απομακρύνει το ενδεχόμενο σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό λοίμωξης έπειτα από έκθεση στον ιό, καθώς και τη σοβαρή νόσηση.

Νεότερα στοιχεία για τα πλεονεκτήματα της τρίτης δόσης μας παρέχει μελέτη από το Ισραήλ: Άτομα που έχουν λάβει την τρίτη δόση έχουν, ανάλογα με την ηλικιακή τους ομάδα, 8 έως 10 φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν σε σχέση με όσους έχουν λάβει τις δύο δόσεις. Επίσης, εκτιμάται ότι έχουν  20 έως 25 φορές λιγότερες πιθανότητες από τους ανεμβολίαστους. Σημειώνεται πως ανάλογα είναι τα ποσοστά και για τις πιθανότητες σοβαρής νόσησης και την ανάγκη νοσηλείας λόγω COVID-19. Από τα  στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ προκύπτει πως η COVID-19 είναι τρεις φορές συχνότερη στους ανεμβολίαστους. Οι  εισαγωγές στο νοσοκομείο είναι δύο φορές περισσότερες και οι θάνατοι είναι 7 φορές περισσότεροι στους ανεμβολίαστους.

Επιμέλεια: Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα ΨαλτοπούλουΓιάννης ΝτάνασηςΠάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) .

Πηγή: https://virus.com.gr/neoteri-meleti-gia-tis-nosileies-ilikiomenoi-oi-emvoliasmenoi-kai-mesilikes-oi-anemvoliastoi/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η φροντίδα στο σπίτι και σε ελαφρά νοσούντες με καρδιακή ανεπάρκεια βελτιώνει σημαντικά την επιβίωση

Εξαιρετικά σημαντική είναι η θεσμοθέτηση της κατ’ οίκον φροντίδας για τους βαριά νοσούντες με καρδιακή ανεπάρκεια, στην οποία προχωρά τώρα η Πολιτεία με το...

«Βηματοδότης» βελτιώνει την λειτουργία του εγκεφάλου στα θύματα σοβαρών ατυχημάτων

Τι αποτέλεσμα είχε στους πρώτους πέντε ασθενείς με τραυματική κάκωση εγκεφάλου στους οποίους εμφυτεύθηκε Μία πειραματική συσκευή σαν βηματοδότης, που εμφυτεύεται σε ασθενείς με τραυματική...

Νέα για τις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα

Πρόσφατα είχαμε θαυμάσια νέα από τον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων που κινδυνεύουν να χαθούν μέσα στην πληθώρα των προβλημάτων και των διεθνών συμφορών που έχουν...

Ετικέτες