Νέες Οδηγίες Διατροφής από τον WHO: Τι Αναφέρουν για Λίπη και Υδατάνθρακες

Πριν από μερικές ημέρες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) ενημέρωσε τις οδηγίες του σχετικά με την υγιεινή διατροφή. Οι νέες οδηγίες έχουν βασιστεί στα τελευταία δεδομένα ερευνών και, όπως φαίνεται, έχουν επικεντρωθεί περισσότερο στην ποιότητα των λιπών και υδατανθράκων που καταναλώνουμε παρά στην ποσότητά τους.

Βέβαια, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι νέες οδηγίες του WHO δεν διαφοροποιούνται σημαντικά από τις προηγούμενες, καθώς για παράδειγμα πάλι υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση λιπών δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 30% των συνολικών θερμίδων της ημέρας.

Η Σημαντικότητα των Υγιεινών Υδατανθράκων και Φυτικών Ινών

Στις νέες οδηγίες του WHO είναι ξεκάθαρο ότι έχει γίνει μία στροφή προς πιο υγιεινές πηγές υδατανθράκων και συγκεκριμένα προς πιο σύνθετους υδατάνθρακες. Οι τελευταίοι αποτελούν καλύτερη πηγή ενέργειας από τους απλούς υδατάνθρακες καθώς η πέψη τους διαρκεί περισσότερη ώρα.

Οι νέες οδηγίες αναφέρουν επίσης ότι οι φυτικές ίνες στη διατροφή μας θα πρέπει να προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από τα φρούτα και τα λαχανικά, καθώς και από τρόφιμα ολικής άλεσης.

Ποια Λίπη θα Πρέπει να Αποφεύγονται;

Στις προηγούμενες οδηγίες του WHO αναφερόταν ότι τα λίπη δεν θα πρέπει να αποτελούν περισσότερο από το 30% της συνολικής πρόσληψης θερμίδων καθημερινά. Πλέον, ωστόσο, γνωρίζουμε ότι τα κορεσμένα λίπη είναι αυτά που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, καθώς επηρεάζουν τόσο τα επίπεδα της LDL όσο και την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Ως αποτέλεσμα, στις νέες οδηγίες που δημοσίευσε ο WHO αναφέρεται σαφώς ότι θα πρέπει να περιοριστεί η κατανάλωση τόσο κορεσμένων όσο και trans λιπών. Το βούτυρο, τα γαλακτοκομικά και τα λιπαρά κρέατα είναι πλούσια σε ανθυγιεινά λίπη, επομένως ιδανικά θα πρέπει να αποφεύγονται ή να αντικαθίστανται με πολεακόρεστα ή μονοακόρεστα λίπη φυτικής προέλευσης.

Νέες Οδηγίες για τα Παιδιά

Αν και οι οδηγίες του WHO αναφέρουν εδώ και αρκετά χρόνια ότι οι ενήλικες θα πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 400γρ φρούτων και λαχανικών καθημερινά, αυτή είναι η πρώτη φορά που δημοσιεύονται επίσημες οδηγίες και για τα παιδιά. Συγκεκριμένα:

  • Τα παιδιά ηλικίας 2-5 ετών θα πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 250γρ φρούτα και λαχανικά καθημερινά.
  • Τα παιδιά ηλικίας 6-9 ετών θα πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 350γρ φρούτα και λαχανικά καθημερινά.
  • Τα παιδιά άνω των 10 ετών θα πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 400γρ φρούτα και λαχανικά καθημερινά.

Για τις φυτικές ίνες, αντίστοιχα, ο WHO υποστηρίζει ότι:

  • Τα παιδιά ηλικίας 2-5 ετών θα πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 15γρ καθημερινά.
  • Τα παιδιά ηλικίας 6-9 ετών θα πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 21γρ καθημερινά.
  • Τα παιδιά άνω των 10 ετών θα πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 25γρ καθημερινά.

Οι φυτικές ίνες βρίσκονται σε διάφορα τρόφιμα από το μπρόκολο και τις μπανάνες μέχρι τα μήλα και το αβοκάντο.

Αρκετές από τις νέες οδηγίες του WHO για τη διατροφή σε παιδιά και ενήλικες μπορείτε να βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους:

Επιμέλεια: Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/eswterikh-pathologia/nees-odigies-diatrofis-apo-ton-who-ti-anaferoun-gia-lipi-kai-ydatanthrakes/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 23.4.2024 – Καρδιακή Ανεπάρκεια

Συνάδελφοι-Συναδέλφισσες ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΕΣ 9 Ιουνίου(Θρησκεία, Οικογένεια, Celebrities) Υποψήφιοι καρδιολόγοι,KX ΠΑΣΟΚ: Α.Ρ Βρεττού ΑΤΤΙΚΟ, Στεφόπουλος    Κατερίνη, Ν. Τσιλιμίγκας  KX Λάρισα ΝΙΚΗ: Γ Σταυρόπουλος  ΚΧ ΛΑΟΣ  Φ Βόβολης Κανα ψήφο ρέεεε! Συνάδελφοι  τίτλους όπως...

Τι είναι ο «τεχνολογικός λαιμός»

Η επιπλέον πίεση στη σπονδυλική στήλη στον αυχένα σας μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στη μέση, πονοκεφάλους και δισκοκήλη. Το μέσο κεφάλι ενηλίκου ζυγίζει περίπου...

Ο εμβολιασμός είναι θύμα της ίδιας του της επιτυχίας

Η εξάλειψη νοσημάτων, όπως για παράδειγμα η πολιομυελίτιδα, έχει ως συνέπεια ορισμένοι άνθρωποι να μην βλέπουν τις επιπτώσεις των λοιμωδών νόσων που έχουν πλέον...

Ετικέτες