Νέα υπο-παραλλαγή BA.2.75 της Όμικρον: Θα είναι το επόμενο πρόβλημα της πανδημίας;

Σοβαρούς λόγους ανησυχίας έχουν οι επιστήμονες για ένα νέο υπο-στέλεχος της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού, που εξαπλώνεται ταχύτατα στην Ινδία και έχει κυκλοφορήσει σε 10 ακόμη χώρες σε όλο τον κόσμο. Το στέλεχος ΒΑ.2.75 έχει χαρακτηριστεί ως “παραλλαγή ανησυχίας”, καθώς διαθέτει στοιχεία τα οποία εγείρουν υπόνοιες για ακόμη μεγαλύτερη διαφυγή από την ανοσία. “Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να μας απασχολήσει στο άμεσο μέλλον”, λένε τώρα οι επιστήμονες.

Οι ειδικοί, που παρακολουθούν στενά τις μεταλλάξεις του ιού SARS-CoV-2, έχουν εντοπίσει μια νέα ανησυχητική υποπαραλλαγή του κορονοϊού, η οποία εμφανίζει έναν αξιοσημείωτο αριθμό μεταλλάξεων, πολύ μεγαλύτερο από αυτόν του μητρικού της στελέχους.

Το στέλεχος BA.2.75 του κορονοϊού, αποτελεί “απόγονο” της παραλλαγής BA.2 της Όμικρον. Εμφανίζει μάλιστα σε σχέση με αυτήν, μια σημαντική αντιγονική μετατόπιση (γενετική αλλοίωση), γεγονός που ενδέχεται να βοηθά το νέο στέλεχος να ξεφεύγει ακόμη παραπάνω από την ανοσολογική απόκριση των εμβολίων και της φυσικής νόσησης.

Η παραλλαγή Όμικρον ΒΑ.2.75 αλληλουχήθηκε σε 69 περιπτώσεις στην Ινδίααπό την περασμένη Κυριακή (3/7) και μέχρι χθες Πέμπτη (7/7), ενώ στελέχη απομονώθηκαν επίσης, στην Ιαπωνία (1), στη Γερμανία (2), στο Ηνωμένο Βασίλειο (6), τον Καναδά (2), τις ΗΠΑ (2), την Αυστραλία (1) και τη Νέα Ζηλανδία(2).

Αν και είναι ακόμα “πολύ νωρίς για να είμαστε σίγουροι εάν το ΒΑ.2.75 θα είναι η επόμενη κυρίαρχη παραλλαγή”, ο ισραηλινός ιολόγος, Δρ. Σέι Φλέισον δηλώνει πως υπάρχει «μια έντονη τάση που μπορεί να αποδειχθεί πολύ σοβαρή στο άμεσο μέλλον», την ώρα μάλιστα που στην Ευρώπη και την Αμερική τα κυρίαρχα στελέχη ΒΑ.4 και ΒΑ.5 συνεχίζουν να καθοδηγούν μεγάλα κύματα με εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα Covid-19.

Ανήσυχοι και οι έλληνες επιστήμονες

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αλλά και αγωνία παρατηρούν τις τελευταίες εξελίξεις και οι έλληνες επιστήμονες.

“Η πανδημία δεν έχει τελειώσει πρέπει να προσέχουμε και επίσης, αναμένεται μέχρι τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο νέα παραλλαγή. Εγώ αυτό πιστεύω. Θα δούμε τι ακριβώς θα είναι», προέβλεψε την Πέμπτη (7/7), o Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Αναφερόμενος μεταξύ άλλων και στο συγκεκριμένο στέλεχος, αλλά και άλλες παραλλαγές «ανησυχίας» ή «υπό παρακολούθηση», ο επιστήμονας είπε:

«Δεν μπορούμε να κάνουμε ακόμη κάποια υπόθεση, αλλά υπάρχουν κάποια στελέχη υπό παρακολούθηση, τα οποία φαίνεται δυνητικά ότι μπορεί να είναι η επόμενη μετάλλαξη που θα μας προβληματίσει. Είναι κάποια στελέχη – και κάποιες άλλεςυποπαραλλαγές της Όμικρον– και κάποια άλλα που είναι τελείως διαφορετικά από την Όμικρον”, τονίζει συγκεκριμένα ο ίδιος.

Τι γνωρίζουμε για το νέο στέλεχος της Όμικρον ΒΑ.2.75

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμη πολλά για τη νέα υπο – υποπαραλλαγή Όμικρον BA.2.75, την οποία αποκαλούν παραλλαγή «δεύτερης γενιάς» επειδή αναπτύχθηκε, ως “νέος κλάδος” της υποπαραλλαγής Όμικρον 2 (BA.2).

Ο αριθμός, ωστόσο, των παγκόσμιων κρουσμάτων είναι χαμηλός μέχρι αυτή τη στιγμή, με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολη η συλλογή και εξαγωγή έγκυρων πληροφοριών και συμπερασμάτων.

«Υπάρχουν ελάχιστα δεδομένα γι’ αυτήν την παραλλαγή μέχρι στιγμής», δήλωσε στην Deutsche Welle ο Δρ. Ούλριτς Έλλινγκ, γενετιστής και μοριακός βιολόγος στην Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών. «Αλλά έχει μερικά χαρακτηριστικά που μας τράβηξαν την προσοχή», πρόσθεσε.

Μεταξύ αυτών των χαρακτηριστικών, συγκαταλέγονται οι πολλές μεταλλάξεις στην πρωτεϊνη ακίδα που υποδηλώνουν ακόμη υψηλότερη δυνατότητα διαφυγής από την ανοσία.

Έτσι λοιπόν, η ΒΑ.2.75 σε σύγκριση με τη “μητρική” της ΒΑ. 2, έχει οκτώ επιπλέον μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα. Η θέση μάλιστα αυτών των μεταλλάξεων έχει ανησυχήσει τους επιστήμονες, καθώς το νέο στέλεχος φαίνεται να μπορεί να ξεφύγει από την ανοσία της φυσικής νόσησης από την ΒΑ.2. Αυτό σημαίνει πως κάποιος που έχει νοσήσει από το στέλεχος της ίδιας οικογένειας Όμικρον ΒΑ.2, θα μπορούσε να προσβληθεί ξανά από Covid-19, εάν έρθει σε επαφή με το νέο στέλεχος ΒΑ. 2.75.

Ο Έλλινγκ τόνισε πως το γεγονός ότι το στέλεχος BA.2.75 κατάφερε να διασπαρεί σε τουλάχιστον τρεις διαφορετικές περιοχές της Ινδίας -μιας χώρας που έχει βιώσει ήδη ένα κύμα από τον ιό BA.2- φαίνεται να είναι μία ακόμη ένδειξη της ικανότητας του ιού BA.2.75 να ξεφύγει από την ανοσία.

«Ο εκτιμώμενος αριθμός των μη καταγεγραμμένων κρουσμάτων της νέας παραλλαγής αυξάνεται αυτή τη στιγμή», λέει ο Έλλινγκ, καθώς «οι άνθρωποι δεν κάνουν τεστ πριν πάνε στις διακοπές τους, γιατί ανησυχούν ότι δεν θα καταφέρουν να κάνουν διακοπές εάν αποδειχθεί ότι είναι θετικοί».

Οι ερευνητές, ωστόσο, λένε πως από την άλλη δεν υπάρχουν ακόμη αρκετές πληροφορίες που να παρέχουν μια ασφαλή πρόβλεψη για το εάν η μόλυνση BA.2.75 θα αποδειχθεί περισσότερο ή λιγότερο σοβαρή από τη μόλυνση με τις προηγούμενες παραλλαγές του κορονοϊού.

«Φαίνεται ότι έρχεται κατά πάνω μας», λέει ο Έλλινγκ, «αλλά δεν υπάρχουν ακόμα σίγουρες αποδείξεις», καταλήγει.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/eidiseis/nea-ypo-parallagi-ba-2-75-tis-omikron-erchetai-kata-pano-mas-tha-einai-to-epomeno-provlima-tis-pandimias/156803/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 3.10.2023 – Διαφοροδιάγνωση μεταξύ αιφνίδιου καρδιακού θανάτου (AKΘ) και αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής (ΑΚΑ)

29 Σεπτεμβρίου:  παγκόσμια ημέρα καρδιάς. Σωστά έκανε ο Πρύτανης Γ Σιάσος του ΕΚΠΑ και έδωσε συμβουλές. Όπως έκανε ο προκατοχός του  για το COVID...

Το Στρες στο Χώρο Εργασίας Αυξάνει τον Καρδιαγγειακό Κίνδυνο στους Άνδρες

Σε ένα μεγάλο αριθμό επαγγελμάτων, οι εργαζόμενοι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με διάφορες στρεσογόνες καταστάσεις. Η χρόνια επιβάρυνση της υγείας από το άγχος αποτελεί παράγοντα...

Διαβήτης: Λάθος διάγνωση σε χιλιάδες γυναίκες, επειδή οι εξετάσεις βασίζονται στις μετρήσεις των ανδρών!

Απρόσμενα ευρήματα νέας μελέτης για την αξιοπιστία των τεστ για τον διαβήτη. Ο ρόλος της εμμήνου ρύσεως. Χιλιάδες γυναίκες μπορεί να πάσχουν από διαβήτη τύπου...

Ετικέτες