Καλύτερη η Πρόγνωση των Ασθενών που Βλέπουν Πάντα τον Ίδιο Γιατρό Σύμφωνα με Νέα Μελέτη

Η παραμονή ενός ασθενούς στον ίδιο γιατρό συνδέεται με καλύτερη πρόγνωση μακροπρόθεσμα, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους, τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα και αυτούς που πάσχουν από ψυχιατρικές νόσους. Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε μία νέα μελέτη η οποία έδειξε επίσης ότι οι ασθενείς που δεν αλλάζουν γιατρό έχουν μειωμένο αριθμό νοσηλειών και χαμηλότερη θνητότητα.

Ακόμη, όταν ένας ασθενής έχει τον ίδιο γιατρό για αρκετό καιρό αναπτύσσει εμπιστοσύνη γι’ αυτόν ενώ υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να εφαρμόσει τις στρατηγικές πρόληψης που θα συστήσει ο γιατρός.

Η επιστημονική ομάδα της έρευνας προέρχεται από το Queen Mary’s Clinical Effectiveness Group (CEG) και ανέλυσε δεδομένα για περισσότερους από 1 εκατομμύριο ασθενείς σε 126 ιατρεία του ανατολικού Λονδίνου. Όπως διαπίστωσε, το 52% των ασθενών έβλεπαν τακτικά τον ίδιο γιατρό. Η ομάδα παρατήρησε επίσης ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η ηλικία ενός ασθενούς, τόσο αυξανόταν η πιθανότητα να επισκέπτεται τον ίδιο γιατρό. Αντίθετα, όσο πιο μεγάλο ήταν ένα ιατρείο, τόσο μικρότερη ήταν η πιθανότητα να παραμένουν οι ασθενείς μακροπρόθεσμα.

Η παρούσα μελέτη χρησιμοποίησε τις βάσεις δεδομένων General Practice Patient Survey (GPPS) και Usual Provider of Care (UPC) στις οποίες καταγράφεται ο κάθε γιατρός και οι ασθενείς που παρακολουθεί. Τα δεδομένα αυτά συλλέγονται από το σύστημα υγείας της Μεγάλης Βρετανίας.

Οι επιστήμονες της έρευνας υποστήριξαν ότι η διάρκεια παραμονής ενός ασθενούς στον ίδιο γιατρό θα πρέπει να θεωρείται δείκτης της ποιότητας ενός ιατρείου. Καθώς αυτή τη στιγμή γίνονται αρκετές αλλαγές στο σύστημα υγείας της Μεγάλης Βρετανίας και βρισκόμαστε σε μία περίοδο όπου καθορίζονται νέες οδηγίες, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης τους θα βοηθήσουν στον παραπάνω στόχο.

«Η παραμονή στον ίδιο γιατρό συνδέεται με καλύτερη πρόγνωση, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους ασθενείς, καθώς και αυτούς που πάσχουν από σύνθετα χρόνια νοσήματα, κατά συνέπεια θα πρέπει να θεωρείται δείκτης για την ποιότητα της φροντίδας που προσφέρει ένα ιατρείο. Δείξαμε ότι είναι εύκολο να διαπιστωθεί ποιος είναι ο γιατρός που επισκέπτεται τακτικά ένας ασθενής, καθώς αυτή η πληροφορία υπάρχει ήδη στο σύστημα υγείας», αναφέρουν οι συγγραφείς.

«Ιδανικά, θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στα μεγάλα κέντρα υγείας και να δημιουργηθούν μικρότερες ομάδες γιατρών που θα παρακολουθούν τον ίδιο ασθενή μακροπρόθεσμα. Εκτός από την καλύτερη πρόγνωση των ασθενών, η προσέγγιση αυτή πιστεύουμε ότι θα είναι ευπρόσδεκτη τόσο από τους γιατρούς όσο και από τους ασθενείς», καταλήγει η μελέτη.

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/eswterikh-pathologia/kalyteri-i-prognosi-ton-asthenon-pou-vlepoun-panta-ton-idio-giatro-symfona-me-nea-meleti/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 3.10.2023 – Διαφοροδιάγνωση μεταξύ αιφνίδιου καρδιακού θανάτου (AKΘ) και αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής (ΑΚΑ)

29 Σεπτεμβρίου:  παγκόσμια ημέρα καρδιάς. Σωστά έκανε ο Πρύτανης Γ Σιάσος του ΕΚΠΑ και έδωσε συμβουλές. Όπως έκανε ο προκατοχός του  για το COVID...

Το Στρες στο Χώρο Εργασίας Αυξάνει τον Καρδιαγγειακό Κίνδυνο στους Άνδρες

Σε ένα μεγάλο αριθμό επαγγελμάτων, οι εργαζόμενοι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με διάφορες στρεσογόνες καταστάσεις. Η χρόνια επιβάρυνση της υγείας από το άγχος αποτελεί παράγοντα...

Διαβήτης: Λάθος διάγνωση σε χιλιάδες γυναίκες, επειδή οι εξετάσεις βασίζονται στις μετρήσεις των ανδρών!

Απρόσμενα ευρήματα νέας μελέτης για την αξιοπιστία των τεστ για τον διαβήτη. Ο ρόλος της εμμήνου ρύσεως. Χιλιάδες γυναίκες μπορεί να πάσχουν από διαβήτη τύπου...

Ετικέτες