Αλλεργίες στον ήλιο

Κανείς δεν είναι πραγματικά αλλεργικός στον ήλιο, αλλά μερικοί άνθρωποι είναι αρκετά ευαίσθητοι σε διαφορετικούς τύπους ακτινών του ήλιου και μπορεί να αναπτύξουν ήπιες έως σοβαρές αντιδράσεις, αφού περάσουν χρόνο στον ήλιο.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι “αλλεργιών στον ήλιο”, αλλά η αυτοάνοση δερματική πάθηση PMLE (polymorphous light eruption) που εμφανίζεται μετά την έκθεση στον ήλιο, είναι ένα από τις πιο κοινές.

Άλλες καταστάσεις που θεωρούνται αλλεργίες στον ήλιο είναι:

  • ηλιακή κνίδωση (κνίδωση και κοκκινωπά μπαλώματα που συνήθως ξεκινούν 30 λεπτά έως δύο ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο)
  • ακτινικός κνησμός (βλατίδες και οζίδια που προκαλούν έντονη φαγούρα σε περιοχές που εκτίθενται στον ήλιο)
  • φωτοαλλεργική αντίδραση (όταν οι ακτίνες UV από τον ήλιο τροποποιούν τη χημική δομή των φαρμάκων ή των προϊόντων που εφαρμόζονται στο δέρμα και ένα άτομο αναπτύσσει αλλεργία στη πρόσφατα τροποποιημένη ουσία)

Αλλεργίες στον ήλιο: Τι προκαλεί την PMLE

Οι άνθρωποι που έχουν PMLE έχουν ανοσοκύτταρα που ενεργοποιούνται από τις ακτίνες του ήλιου, οι οποίες επιτίθενται στο δέρμα τους και αναπτύσσουν μια δερματική αντίδραση στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου (UV).

Η PMLE αντιπροσωπεύει το 70% όλων των δερματικών εξανθημάτων που προκαλούνται από τον ήλιο. Μπορεί να επηρεάσει και τα δύο φύλα και όλους τους τύπους δέρματος και συνήθως ξεκινά όταν κάποιος είναι έφηβος, ή νεαρός ενήλικας. Η PMLE μπορεί να είναι μια κληρονομική κατάσταση. Το να είσαι γυναίκα, να έχεις ανοιχτόχρωμο δέρμα και να ζεις στο βορρά είναι άλλοι παράγοντες κινδύνου.

Η αλλεργία στον ήλιο PMLE είναι πιο συχνή σε νεαρές γυναίκες που ζουν σε εύκρατα κλίματα. Οι άνθρωποι που ζουν σε εύκρατα κλίματα περνούν όλο τον χειμώνα στον ήλιο, οπότε όταν ο καιρός ζεσταίνει η έκθεση στον ήλιο είναι ακόμα πιο έντονη. Οι άνθρωποι που ζουν σε θερμότερα κλίματα είναι απευαισθητοποιημένοι επειδή έχουν μεγαλύτερη έκθεση στον ήλιο όλο το χρόνο.

Αλλεργίες στον ήλιο: Πώς εκδηλώνεται η PMLE

Η PMLE μπορεί να εμφανιστεί αρκετές ώρες ή ημέρες μετά την πρώτη σημαντική έκθεση στο ηλιακό φως, συνήθως κατά την άνοιξη ή στις αρχές του καλοκαιριού. Οι περιοχές του σώματος που επηρεάζονται γενικά περισσότερο είναι αυτές που καλύπτονται το χειμώνα, αλλά όχι το καλοκαίρι:

  • λαιμός
  • στήθος
  • εξωτερικά μέρη των χεριών

Μετά την έκθεση στον ήλιο, τα άτομα με PMLE συνήθως παρατηρούν κοκκινωπά μπαλώματα στο δέρμα τους. Αυτά τα σημάδια μπορεί να προκαλούν φαγούρα, κάψιμο ή τσούξιμο, αλλά συνήθως δεν αφήνουν ουλές. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, τα μπαλώματα καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του σώματος και μπορεί επίσης να σχετίζονται με πονοκεφάλους, πυρετό, κόπωση και χαμηλή αρτηριακή πίεση. (Εάν εμφανίσετε αυτά τα συμπτώματα, επισκεφτείτε έναν επείγον πάροχο φροντίδας για αξιολόγηση). Εάν πιστεύετε ότι έχετε PMLE ή άλλη αλλεργία στον ήλιο, ένας δερματολόγος είναι ο καλύτερος γιατρός για να αξιολογήσει και να θεραπεύσει την πάθηση.

Ποιες είναι οι τρέχουσες θεραπείες για τις διάφορες αλλεργίες στον ήλιο, όπως η PMLE;

Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη της έκθεσης στον ήλιο.

Αποφύγετε το ηλιακό φως όταν είναι πιο έντονο (από τις 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ.) και φορέστε ρούχα από σκούρα και παχύτερα υφάσματα, που προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία, διότι εμποδίζουν τις ακτίνες UV να φτάσουν στο δέρμα σας. Καπέλα με φαρδύ γείσο προστατεύουν το τριχωτό της κεφαλής, το πρόσωπο και (εν μέρει) τον λαιμό.

Τα αντηλιακά ευρέος φάσματος θα πρέπει να χρησιμοποιούνται καθημερινά, ακόμα κι αν έχει συννεφιά.

Εφαρμόστε αντηλιακό στο πρόσωπό σας και σε οποιοδήποτε μέρος του δέρματός σας που δεν καλύπτεται από καπέλο ή ρούχα. Εφαρμόστε ξανά το αντηλιακό κάθε δύο ώρες και εάν πηγαίνετε για κολύμπι ή ιδρώνετε, εφαρμόστε ξανά πιο συχνά.

Εάν αναπτύξετε PMLE, οι περιοχές του δέρματος που επηρεάζονται μπορούν να αντιμετωπιστούν με στεροειδείς κρέμες.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια σύντομη θεραπεία στεροειδών χαπιών. Φάρμακα που μειώνουν την ανοσολογική απόκριση, όπως η αζαθειοπρίνη, είναι πιθανές επιλογές για τη θεραπεία της PMLE, καθώς πρόκειται για μια αυτοάνοση κατάσταση (το σώμα επιτίθεται στα υγιή κύτταρα του).

Τα αντιισταμινικά είναι φάρμακα, που χρησιμοποιούνται συνήθως για αλλεργίες, μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση της διάρκειας των κοκκινωπών μπαλωμάτων που προκαλούν φαγούρα ή καύση και επίσης μειώνουν τη φλεγμονή.

Η υδροξυχλωροκίνη (ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία της ελονοσίας) μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση έξαρσης ή ως μέθοδος πρόληψης όταν οι άνθρωποι ταξιδεύουν σε ηλιόλουστες τοποθεσίες κατά τη διάρκεια των χειμερινών διακοπών.

Άλλα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν λυκοπένιο και β-καροτίνη(παράγωγα βιταμίνης Α) έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που είναι ευεργετικές για την πρόληψη του PMLE. Ένας δερματολόγος θα σας καθοδηγήσει για τον καλύτερο τρόπο χρήσης αυτών των φαρμάκων.

Πηγή: https://www.health.harvard.edu, https://www.iatropedia.gr/ygeia/allergies-ston-ilio-pos-tis-anagnorizoume-kai-ti-prepei-na-kanoume/156808/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις και από καρκίνο του πνεύμονα, με αυξανόμενες ενδείξεις επιπτώσεων και...

Κλινικές μελέτες: Νέα εμπόδια από επιτροπή του ΕΟΦ, μπλοκάρουν την εγκριτική διαδικασία

Αν και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει θέσει σε προτεραιότητα το θέμα της αύξησης του αριθμού των κλινικών μελετών για την ανάπτυξη νέων...

Βρετανία: Μόλις το 24% των πολιτών είναι ικανοποιημένοι από το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Η ικανοποίηση στην Βρετανία για το Εθνικό Σύστημα Υγείας μειώνεται εδώ και κάποια χρόνια, με την πανδημία να επιταχύνει την πτωτική αυτή πορεία. Η ικανοποίηση...

Ετικέτες