Μήνυμα για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών

Μήνυμα στέλνεται από τον ΣΦΕΕ στο πλαίσιο του ετήσιου εορτασμού της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εμβολιασμών για την αξία και τα οφέλη της πρόληψης μέσω των εμβολίων. Το κέρδος μακροβιότητας και της βελτιωμένης ποιότητας ζωής που αποκομίζει η ανθρωπότητα από τον εμβολιασμό τονίζουν φέτος την εβδομάδα 22-30 Απριλίου, οι χώρες μέλη της Ε.Ε.

Σε σχετική ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας τονίζει πως ο εμβολιασμός δεν θωρακίζει μόνο ατομικά έναν ανθρώπινο οργανισμό αλλά και την κοινωνία, προστατεύοντας  την οικονομική και κοινωνική ευημερία, στην εξοικονόμηση των πόρων υγείας, στον μετριασμό απώλειας ωρών εργασίας, στην μείωση της ζήτησης φαρμακευτικών σκευασμάτων και της ανθεκτικότητας του πληθυσμού στην αντιβίωση. Το «τσουνάμι» της πανδημίας έφερε στην επιφάνεια τα πλεονεκτήματα που διασφαλίζει ο εμβολιασμός καθώς συνέβαλε στην ελαχιστοποίηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και των επιπτώσεών τους στην κοινωνική και οικονομική ζωή.

Κατά τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Εμβολίων (VaccinesEurope), για την τελεσφόρηση του εμβολιαστικού εγχειρήματος χρειάζεται ορθή εφαρμογή των συνιστώμενων από τις αρχές υγείας εμβολιαστικών προγραμμάτων και η απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στην Ελλάδα παρατηρείται υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στα παιδιατρικά εμβόλια, αλλά σημαντική υστέρηση στον εμβολιασμό ενηλίκων. Επιτακτική θεωρείται η ανάγκη συλλογικών δράσεων λόγω της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού και της αύξησης των χρόνιων νοσημάτων.  Χάρη στον εμβολιασμό είναι δυνατή η πρόληψη ασθενειών όπως είναι η γρίπη, ο κοκκύτης, ο πνευμονιόκοκκος, o έρπης ζωστήρας. Τέτοιες ασθένειες είναι πιθανό να προκαλέσουν νοσηρότητας και πρόωρων θανάτων μεταξύ των ενηλίκων.

Σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ  είναι απαραίτητη η συνέργεια  όλων των εμπλεκόμενων φορέων, η θέσπιση εμβολιαστικών στόχων, η πλήρης εφαρμογή του Εθνικού Μητρώου Εμβολιασμών και η ανάπτυξη συστημάτων έγκαιρης ειδοποίησης μπορούν να συμβάλλουν στη διαμόρφωση υγιών αντιλήψεων στον πληθυσμό σχετικά με τα οφέλη του εμβολιασμού.

Υπενθυμίζεται πως την Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού γιορτάζει την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου και ο ΠΟΥ, με ενημερωτική εκστρατεία για την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια σε διαφορετικές ασθένειες. Στόχος είναι να αναδείξει τη συλλογική δράση που απαιτείται και να προωθήσει τη χρήση εμβολίων για την προστασία των ανθρώπων όλων των ηλικιών από ασθένειες. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με την αξία των εμβολίων και της ανοσοποίησης, ενώ ενθαρρύνονται οι κυβερνήσεις να  λαμβάνουν την απαραίτητη καθοδήγηση και τεχνική υποστήριξη για την εφαρμογή προγραμμάτων ανοσοποίησης υψηλής ποιότητας. Απώτερος σκοπός είναι να προστατεύονται περισσότεροι άνθρωποι – και οι κοινότητές τους – από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό.

Πηγή: https://virus.com.gr/sfee-minyma-gia-tin-eyropaiki-evdomada-emvoliasmon/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Συστάσεις του Υπουργείου Υγείας για την σκόνη: Ποιοι θα πρέπει να αποφύγουν να βγουν από το σπίτι

Τι αναφέρουν οι οδηγίες για την προστασία της υγείας των ασθενών και του γενικού πληθυσμού, από την σκόνη. Το Υπουργείο Υγείας, κατόπιν της τακτικής προβλεπόμενης...

Όλοι έχουμε Πνευμόνια! Πνευμονολόγο; Εκστρατεία ευαισθητοποίησης της ΕΠΕ με πρωταγωνιστές- έκπληξη

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ «Τι κοινό έχουμε όλοι εμείς με έναν δύτη, έναν κλαρινετίστα, έναν αθλητή της άρσης βαρών και μια τηλεπαρουσιάστρια;» Μία, μεταξύ άλλων πιθανών απαντήσεων,...

Πόσο σχετίζεται η διατροφική πρόσληψη αλατιού με την εμφάνιση νεφρικής νόσου?

Η αυξημένη κατανάλωση αλατιού έχει συσχετισθεί με εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου, εντούτοις, η συσχέτιση με την εμφάνιση χρόνιας νεφρικής νόσου (ΧΝΝ) δεν είναι γνωστή. Στην...

Ετικέτες