Μήνυμα για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών

Μήνυμα στέλνεται από τον ΣΦΕΕ στο πλαίσιο του ετήσιου εορτασμού της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εμβολιασμών για την αξία και τα οφέλη της πρόληψης μέσω των εμβολίων. Το κέρδος μακροβιότητας και της βελτιωμένης ποιότητας ζωής που αποκομίζει η ανθρωπότητα από τον εμβολιασμό τονίζουν φέτος την εβδομάδα 22-30 Απριλίου, οι χώρες μέλη της Ε.Ε.

Σε σχετική ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας τονίζει πως ο εμβολιασμός δεν θωρακίζει μόνο ατομικά έναν ανθρώπινο οργανισμό αλλά και την κοινωνία, προστατεύοντας  την οικονομική και κοινωνική ευημερία, στην εξοικονόμηση των πόρων υγείας, στον μετριασμό απώλειας ωρών εργασίας, στην μείωση της ζήτησης φαρμακευτικών σκευασμάτων και της ανθεκτικότητας του πληθυσμού στην αντιβίωση. Το «τσουνάμι» της πανδημίας έφερε στην επιφάνεια τα πλεονεκτήματα που διασφαλίζει ο εμβολιασμός καθώς συνέβαλε στην ελαχιστοποίηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και των επιπτώσεών τους στην κοινωνική και οικονομική ζωή.

Κατά τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Εμβολίων (VaccinesEurope), για την τελεσφόρηση του εμβολιαστικού εγχειρήματος χρειάζεται ορθή εφαρμογή των συνιστώμενων από τις αρχές υγείας εμβολιαστικών προγραμμάτων και η απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στην Ελλάδα παρατηρείται υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στα παιδιατρικά εμβόλια, αλλά σημαντική υστέρηση στον εμβολιασμό ενηλίκων. Επιτακτική θεωρείται η ανάγκη συλλογικών δράσεων λόγω της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού και της αύξησης των χρόνιων νοσημάτων.  Χάρη στον εμβολιασμό είναι δυνατή η πρόληψη ασθενειών όπως είναι η γρίπη, ο κοκκύτης, ο πνευμονιόκοκκος, o έρπης ζωστήρας. Τέτοιες ασθένειες είναι πιθανό να προκαλέσουν νοσηρότητας και πρόωρων θανάτων μεταξύ των ενηλίκων.

Σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ  είναι απαραίτητη η συνέργεια  όλων των εμπλεκόμενων φορέων, η θέσπιση εμβολιαστικών στόχων, η πλήρης εφαρμογή του Εθνικού Μητρώου Εμβολιασμών και η ανάπτυξη συστημάτων έγκαιρης ειδοποίησης μπορούν να συμβάλλουν στη διαμόρφωση υγιών αντιλήψεων στον πληθυσμό σχετικά με τα οφέλη του εμβολιασμού.

Υπενθυμίζεται πως την Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού γιορτάζει την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου και ο ΠΟΥ, με ενημερωτική εκστρατεία για την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια σε διαφορετικές ασθένειες. Στόχος είναι να αναδείξει τη συλλογική δράση που απαιτείται και να προωθήσει τη χρήση εμβολίων για την προστασία των ανθρώπων όλων των ηλικιών από ασθένειες. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με την αξία των εμβολίων και της ανοσοποίησης, ενώ ενθαρρύνονται οι κυβερνήσεις να  λαμβάνουν την απαραίτητη καθοδήγηση και τεχνική υποστήριξη για την εφαρμογή προγραμμάτων ανοσοποίησης υψηλής ποιότητας. Απώτερος σκοπός είναι να προστατεύονται περισσότεροι άνθρωποι – και οι κοινότητές τους – από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό.

Πηγή: https://virus.com.gr/sfee-minyma-gia-tin-eyropaiki-evdomada-emvoliasmon/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου: Η γνήσια μεταρρύθμιση

Η καλύτερη λοιπόν διαχείριση αντανακλά και στην καλύτερη εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, καθώς όταν ένας φορέας έχει καλύτερα αποτελέσματα και αξιολόγηση, αυτομάτως υπηρετεί και...

Υπέρογκα ποσά δαπανώνται για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Κοινωνική δράση της ΕΚΕ με ενημέρωση και δωρεάν εξετάσεις

Το κόστος της καρδιαγγειακής νόσου στην Ευρώπη  προκαλεί σοκ.  Σε μια ολοκληρωμένη ανάλυση στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας που έλαβε χώρα στο Άμστερνταμ ανακοινώθηκε...

Σε δημόσια διαβούλευση σ/ν για μείωση αναμονής για χειρουργεία & έλεγχο των ελλείψεων στα φάρμακα

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, τη δημιουργία Ηλεκτρονικού Συστήματος παρακολούθησης της διακίνησης...

Ετικέτες