Η UNICEF κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την πτώση του ποσοστού των παιδιών που έχουν εμβολιαστεί για διαδεδομένες ασθένειες

Το ένα παιδί στα τέσσερα στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική δεν έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά των πιο διαδεδομένων μολυσματικών ασθενειών, προειδοποίησε χθες Δευτέρα το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF), τονίζοντας πως η μείωση του επιπέδου ανοσοποίησης των παιδιών προκαλεί «έντονη ανησυχία».

«Μέσα σε μόλις πέντε χρόνια, η πλήρης εμβολιαστική κάλυψη κατά της διφθερίτιδας, του τετάνου και του κοκκύτη έπεσε από το 90% το 2015 στο 76% το 2020», με άλλα λόγια επιπλέον 2,5 εκατομμύρια παιδιά δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένα, υπογράμμισε η UNICEF στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Η πτώση του ποσοστού του εμβολιασμού στην περιοχή προκαλεί έντονη ανησυχία», συνόψισε η Τζιν Κοχ, η διευθύντρια του τμήματος της UNICEF που είναι αρμόδιο για την περιφέρεια και έχει έδρα τον Παναμά. «Εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι εκτίθεται σε σοβαρές επιπλοκές, ως ακόμη και στον κίνδυνο θανάτου, ενώ αυτό μπορούσε να αποφευχθεί», πρόσθεσε.

Κατά τα δεδομένα της UNICEF, η Αϊτή και το Σουρινάμ, όπου μόλις τα μισά από τα παιδιά έχουν εμβολιαστεί για τη διφθερίτιδα, τον τέτανο και τον κοκκύτη, έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα ανοσοποίησης στην περιφέρεια. Ακολουθούν η Βενεζουέλα (60%), η Βολιβία (68%) και ο Ισημερινός (70%).

Η UNICEF υπενθυμίζει ότι οι ασθένειες αυτές πλήττουν πάντα την περιοχή: τα κρούσματα διφθερίτιδας από τα 5 το 2013 σε όλη την περιφέρεια πλησίασαν τα 900 το 2018. Η ιλαρά, πιο μολυσματική, προσέβαλε 23.000 παιδιά το 2019, από 500 το 2013.

«Υπάρχουν πολλές αιτίες για τη μείωση» της εμβολιαστικής κάλυψης, σημείωσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ραλφ Μίντι, ειδικός της UNICEF για τη μητρική και νεογνική υγεία στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

«Το περιβάλλον μεταβλήθηκε στην περιφέρεια τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι κυβερνήσεις έστρεψαν περισσότερο την προσοχή τους σε άλλα αναδυόμενα προβλήματα υγείας, όπως οι (ιοί) Ζίκα, Τσικουνγκούνια και πιο πρόσφατα ο νέος κορονοϊός», εξήγησε.

Οι δυσκολίες στον εμβολιασμό πληθυσμών μεταναστών και όσων ζουν σε απομονωμένες περιοχές προσκόπτει επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο ειδικό, τις εκστρατείες ανοσοποίησης.

Αν και η μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης είχε αρχίσει πολύ προτού εκδηλωθεί η πανδημία του νέου κορονοϊού, η UNICEF τονίζει πως την κατάσταση χειροτέρεψαν το κλείσιμο ή οι ανατροπές στη λειτουργία πολλών κέντρων πρωτοβάθμιας υγείας που προκάλεσε η τρέχουσα κρίση, καθώς και ο φόβος πολλών πως θα μολύνονταν από τον νέο κορονοϊό εάν πήγαιναν στα κέντρα, σύμφωνα με τον κ. Μίντι.

Η UNICEF καλεί τις κυβερνήσεις των χωρών της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής να αποκαταστήσουν και να ενισχύσουν επειγόντως τα προγράμματα βασικού εμβολιασμού, να προχωρήσουν σε εκστρατείες για να αυξηθεί η εμπιστοσύνη στα εμβόλια και να εφαρμόσουν σχέδια ώστε οι εκστρατείες ανοσοποίησης να φθάσουν στους πιο ευάλωτους πληθυσμούς.

Πηγή: https://www.amna.gr/health/article/642159/Latiniki-Ameriki-I-UNICEF-krouei-ton-kodona-tou-kindunou-gia-tin-ptosi-tou-posostou-ton-paidion-pou-echoun-emboliastei-gia-diadedomenes-astheneies

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Διαβήτης και καρκίνος του προστάτη

Πρόληψη του καρκίνου του προστάτη: Πώς μπορούν να βοηθήσουν η υγιεινή διατροφή και ο τρόπος ζωής Εκτός από τον μη μελανωματικό καρκίνο του δέρματος, ο...

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις: Ποιες νέες δρομολογούνται

Το στοίχημα Μητσοτάκη για τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις – Ποιες νέες δρομολογούνται Επεκτείνεται το πρόγραμμα των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για όλους τους πολίτες. Το προσωπικό στοίχημα...

Τι είναι η apoB και γιατί είναι καλύτερος δείκτης καρδιαγγειακής υγείας από το λιπιδαιμικό προφίλ

Είναι πιο ακριβής προγνωστικός παράγοντας κινδύνου καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων από το λιπιδικό προφίλ. Η χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL), γνωστή και ως “κακή”...

Ετικέτες